6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCând ar putea scăpa satele din Olt de gunoaie? - „E obligatoriu ca până la sfârșitul anului să rezolvăm problema“

Când ar putea scăpa satele din Olt de gunoaie? – „E obligatoriu ca până la sfârșitul anului să rezolvăm problema“

Deși s-au investit peste 34 de milioane de euro într-un proiect complex de management al deșeurilor menajere, la aproape trei ani de la finalizarea investițiilor, localitățile sunt pline ochi de gunoaie, iar autoritățile sunt legate de mâini și de picioare, în așteptarea operatorului județean care trebuie să fie desemnat prin licitație.

Toate gropile vechi de gunoi s-au închis, pentru că sunt neconforme. Contracte noi de salubritate nu se mai pot încheia odată ce primăriile au aderat la structura județeană prin intermediul căreia se va opera sistemul de management al deșeurilor. În schimb, la aproape trei ani de când s-a anunțat glorios finalizarea unui proiect de peste 34 de milioane de euro, localitățile din Olt sunt sufocate de gunoaie.
„În cadrul acestui proiect s-au închis gropile de gunoi neconforme de la Slatina, Drăgăneşti, Scorniceşti, Caracal, Corabia şi Balş. S-au construit 3.722 de platforme de colectare a deşeurilor menajere şi 1.975 de platforme de colectare a deşeurilor reciclabile. S-au construit patru staţii de transfer la Balş, Corabia, Caracal, Scorniceşti şi s-au achiziţionat 6.450 de containere. Bineînţeles, cea mai importantă lucrare din acest proiect este construcţia Depozitului integrat de gunoi de la Bălteni.
Urmează să selectăm operatori de salubritate. Noi sperăm ca în ianuarie, cel târziu în februarie, să avem ridicate în SEAP contractele privind operarea staţiei de la Bălteni şi cel privind operatorii care vor colecta gunoiul din tot judeţul. Vor fi contracte separate. Mai departe, va fi urmată procedura de licitaţie. Durează 30 de zile până se deschid ofertele, iar dacă sunt contestaţii, va mai dura încă puţin. Sperăm, însă, ca la jumătatea anului viitor să putem spune că acest proiect va intra în funcţiune“, declara, în decembrie 2015, președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, pe atunci doar vicepreședinte. Au trecut mai mult de doi până la desemnarea operatorului care va gestiona depozitul de la Bălteni, în această primăvară fiind desemnată asocierea Clean Prest Activ – Salubris SA. Nici acum, însă, gunoiul nu ajunge la Bălteni, iar cu excepția câtorva localități care încă au contracte valabile cu firme de salubritate, nici altundeva, ci se adună pe te miri unde, din când în când cei din primării împrăștiindu-l cu buldoexcavatoarele. Nici Garda de Mediu n-a fost deosebit de dură în această situație, admițând că oamenii pur și simplu nu au variantă.
După o procedură anevoiasă, CJ Olt este aproape de a semna contractul și pentru operatorul județean de salubritate, doar că firma desemnată câștigătoare, Rosal Grup, a fost contestată, conflictul fiind tranșat la acest moment în instanță.
Având în vedere această situație, am întrebat la Consiliul Județean când, totuși, vor scăpa oltenii de gunoaiele care-i sufocă.
„Din punctul meu de vedere, trebuie neapărat rezolvată problema până la sfârșitul anului, am speranțe să se rezolve, deoarece,
altfel, la 31 aprilie 2019 se va încheia acest proiect și nu știu în ce măsură vom reuși să mai predăm toate utilajele și instalațiile de la depozitul de la Bălteni, și după aceea nu știu și în teritoriu în ce măsură au ei timp să-și procure utilajele, pentru că sunt 60 și ceva, au GPS-uri, sunt dotate…, dar eu sper ca până la 31 decembrie să lămurim situația.
Sunt acțiuni multiple care se pot întâmpla după aceea. Mai avem un termen de grație, cu acordul Ministerului Fondurilor Europene, până la 31 aprilie, și după aceea mai stăm de vorbă. Mai avem timp, dar nu trebuie să-l risipim. Eu zic că va fi bine, pentru că și primăriile ne solicită să le spunem în ce stadiu ne aflăm, noi le-am spus, așteaptă și ei, pentru că se află în situația că nu mai pot să depoziteze nicăieri și trebuie să-i dăm drumul“, a declarat vicepreședintele CJ Olt, Virgil Delureanu.

Cum rezolvă primăriile problema – cazul Deveselu

Deși situația nu este una confortabilă pentru nicio primărie, puțini sunt edilii care să fi căutat și să fi și găsit soluții. Unul dintre ei este primarul Ion Aliman, care și-a asumat să desfășoare fără autorizație un serviciu de salubritate în comună. Pentru că nu poate primi avizele, nici nu le poate solicita cetățenilor din comună taxe, însă, chiar și așa, câștigul este mult mai mare, spune primarul Ion Aliman, pentru că îl costau destul acțiunile frecvente de igienizare.
„E un an de când îl strângem noi. Oamenii nu plătesc, atâta timp cât nu pot să fac chestiunea asta autorizat nu pot să le cer nici bani, dar mă costă mai ieftin decât dacă i-aș lăsa pe ei să arunce pe oriunde și eu să mă duc cu buldoexcavatorul și să fac curățenie după ei. Așa, vă zic, cu 100 de litri lunar pot să țin situația asta sub control, iar înainte cheltuiam 500-600 de litri cu strânsul gunoaielor și nu se cunoștea deloc. E investiția în mașina de gunoi, cu fonduri proprii. N-am luat-o nouă, să avem probleme, e vorba de o societate care și-a efectuat activitatea la Bacău, au avut oamenii două mașini, noi am preluat una dintre ele, ne-au lăsat oamenii cu banii, le-am plătit și noi cum am putut, n-a fost cine știe ce sumă… Cu 10.000 de euro ne-am descurcat, e gunoieră dintr-aia, e un avantaj, pentru că acolo se tasează, nu mai e volumul ăla împrăștiat“, a spus primarul, care a câștigat și un proiect pe fonduri de mediu pentru a construi în comună o rampă de gunoi de grajd. Prin proiect, primăria va putea achiziționa și utilaje diverse, care să întregească „arsenalul“ de până acum, având în vedere că la Deveselu și deszăpezirea o face primăria cu utilajele din dotare, nemaifiind nevoită să plătească altor firme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS