13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAgricultura din Băileşti, „fertilizată“ cu 5 milioane de euro

Agricultura din Băileşti, „fertilizată“ cu 5 milioane de euro

Fermierii din Băileşti estimează că vor avea producţii de peste zece tone de porumb boabe la hectar (Foto: Claudiu Tudor)

Fermierii din Băilești sunt privilegiați atunci când vine vorba despre producții. Și asta pentru că aici sunt îndeplinite toate condițiile unei agriculturi de performanță. Pe lângă solurile fertile, renumite în întreaga țară, oamenii au aplicat tehnologii de ultimă oră, obținute cu fonduri europene. Până în prezent au fost investite cinci milioane de euro, fonduri europene, în agricultura din Băilești, iar specialiștii în domeniu spun că multe dintre lucrări se fac automatizat, astfel că la o fermă de peste 600 de hectare muncesc doar câțiva oameni.

Pământurile din zona Băileştiului sunt printre cele mai fertile din Oltenia, iar specialiştii vorbesc la superlativ despre producţiile pe care le obţin marii fermieri de aici. Pe lângă calitatea solului, la fel de importante au fost și investițiile, multe dintre ele cu fonduri europene, pe care fermierii le-au făcut în utilaje performante, care să le faciliteze munca și să le asigure un profit. Până în prezent au fost accesate fonduri europene în valoare de aprope cinci milioane de euro, care au făcut din agricultura Băileştiului un domeniu rentabil. „Se lucrează cu utilaje moderne în exploatațiile agricole mai mari, sunt aproape cinci milioane de euro pe care le-au accesat fermierii din localitate și acest lucru se vede în producții și în modul în care se lucrează. S-au obținut fonduri și pentru procesarea cerealelor, în special pentru grâu, mori și brutării, precum și pentru depozitarea cerealelor. Un alt avantaj care ne ajută să obținem producții mari este faptul că oamenii au înțeles că pe suprafețe mici nu se face o agricultură intensivă și de aceea s-au unit. Noi avem 75 la sută din suprafață în forme asociative, fie că sunt societăți comerciale, fie persoane fizice autorizate“, a spus Ştefan Grigore, şeful Biroului registru agricol din cadrul Primăriei Băileşti.
Din suprafața agricolă a Băileştiului, care este de aproximativ 12.000 de hectare, 4.500 de hectare au fost cultivate cu grâu, în jur de 3.500 de hectare au fost cultivate cu porumb, iar 2.750, cu floarea-soarelui. Campania de recoltare a grâului s-a încheiat, iar producțiile ating și șase tone la hectar. Fermierii au așteptări mari și în ceea ce privește porumbul și floarea-soarelui, deși aici nu a început încă strângerea recoltelor. „Precipitațiile care au căzut în ultima perioadă și nu numai, repartizate aproape uniform pe perioada de vegetație a culturilor, ne-au ajutat să obținem producții destul de bune. La grâu s-au obținut producții medii de 5.000 – 6.000 de kilograme la hectar. Avem în cultură și 2.750 de hectare de floarea-soarelui și aproximativ 3.500 de hectare de porumb. Cu toate că în ultimul timp, din cauza absenței sistemului de irigații, în cultură sunt hibrizi mai timpurii, producțiile sunt foarte bune. În acest an, fermierii se laudă cu producții de peste zece tone de porumb boabe la hectar. La floarea-soarelui, de asemenea, ploile au venit într-o perioadă în care era necesar, la acumularea substanței în bob, și sperăm să obținem producţii de peste trei tone la hectar la majoritatea suprafețelor, vom vedea însă când vom trage linie cât am băgat în bazele de recepţie“, a adăugat Ştefan Grigore.

1.000 de hectare de teren, tranzacționate în patru ani

Aplicarea de tehnologii și investițiile masive au redus considerabil forța de muncă pe terenurile din Băilești, iar în prezent lucrările se fac mecanizat. „Suntem sub media pe județ în ceea ce priveşte persoanele ocupate în agricultură. O fermă de 500 – 600 de hectare se lucrează cu câțiva muncitori, pentru că avem tractoare performante, cu o productivitate foarte mare. Societăţile au personal foarte puţin. Am ajuns la acel deziderat pe care ni-l doream, și anume să reducem forța de muncă și să introducem automatizarea. Lucrările agricole pentru fermierii care au suprafețe mici sunt executate tot de către fermele mai mari, prin diferite forme. Așa se și explică producția medie ridicată la nivelul municipiului“, a mai spus Ştefan Grigore.
Calitatea solului și producțiile care se obțin au crescut preţul terenurilor și la 30.000 de lei/hectar, în ultimii patru ani fiind tranzacționate aproape 1.000 de hectare de teren. Majoritatea au ajuns tot la fermieri din Băilești, iar 10 la sută la firme străine. „Din 2014, de când a început aplicarea Legii 17, la nivelul municipiului au fost înstrăinate 900 – 1.000 de hectare de teren, ele s-au vândut tot la cetățeni din Băilești, nu au pătruns foarte multe firme străine. Până în 10 la sută din suprafață a fost dată străinilor. Prețul pe hectar variază de la 15.000 de lei până la 25.000 de lei. Sunt fermieri care, din dorința de a nu-și vedea loturile fragmentate, oferă prețuri mari pentru că interesul lor este să aibă o suprafață comasată și, într-adevăr, se caută terenul. Am observat că proprietarii au înțeles că terenul este o valoare și țin la preț, deci în ultima perioadă prețurile chiar au crescut. Terenul s-a vândut și în rate, în doi-trei ani, cu peste 30.000 de lei. În acest moment, cererea este mai mare decât oferta, iar fermierii sunt dornici să cumpere pentru că au obținut și profit și vor să își mărească exploatațiile. Și fondurile europene venite la timp și în cuantumul în care s-au dat i-au ajutat pe fermieri să caute teren. Terenul are căutare și pentru că există aceste fonduri europene, care se derulează prin agenţiile de plăţi“, a adăugat şeful Biroului registru agricol din cadrul Primăriei Băileşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS