24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMărturii din prima linie a „frontului“ din Piața Victoria: „Încă simt gustul ăla de gaze, și de piper, și de...“

Mărturii din prima linie a „frontului“ din Piața Victoria: „Încă simt gustul ăla de gaze, și de piper, și de…“

Câteva zeci de persoane din comuna Rusănești, județul Olt, au plecat pe cont propriu la București, participând, vineri, la ampla acțiune de protest organizată de românii care lucrează în afara granițelor. După ce au fost primiți cu lovituri și gaze lacrimogene, protestatarii spun că sunt și mai convinși că așa nu se mai poate.

Fermieri, oameni plecați la muncă peste hotare și veniți în concediu în România, proprietari de mici afaceri, români nemulțumiți de ce se întâmplă, din comuna Rusănești, județul Olt, au pornit vineri spre Capitală, neștiind că aveau să trăiască o experiență de coșmar. „Ne pare și nouă rău de familiile noastre, de prietenii noștri care au rămas acasă, de părinții noștri, ne pare rău de toți românii, că sunt victimele unor infractori. Pe noi, ce ne deranjează cel mai mult, nu latura economică, cât latura juridică. Nu putem să lăsăm țara pe mâna unor infractori care fură continuu. Noi, în Europa, plătim taxe, fondurile europene se strâng și din banii noștri. Noi, când venim acasă, vrem să vedem ceva făcut pentru populație, nu pentru ei, dar noi vedem vilele lor, mașinile lor…“, și-a început relatarea Octavian Mitrache, un român plecat definitiv din Rusănești în urmă cu șase ani, care astăzi duce în Italia o viață așa cum și-a dorit dintotdeauna în România, fără să reușească.
Soția sa lucrează de 14 ani în Italia, a obținut rezidență, și-a făcut un rost, iar în urmă cu șase ani soțul și fiica au urmat-o. „Nici măcar n-avem de gând să plecăm, dar în 2012, când am văzut spre ce ne îndreptăm…“, a spus bărbatul. Fata are astăzi 17 ani, e pasionată de istorie, filozofie și jurnalism, scrie la revista școlii, dar va continua, cel mai probabil, să se specializeze în biologie. „Nu vrea să se întoarcă, cui îi place ce găsește?!“, a motivat bărbatul, care din câștigul de aproximativ 1.500 de euro lunar, la care se adaugă cel al soției, spune că acolo se trăiește bine, mai bine decât și-ar fi imaginat vreodată aici, și că familia face și economii. De ceva vreme nu mai trimite bani în țară, au hotărât să economisească în Italia, unde vor să-și cumpere o casă. „Lucrez în construcții, la curățenie, ultima dată am făcut curățenie la un festival de modă din Firenze. (…) Acolo se trăiește infinit mai bine, nici nu se compară, acuma plec în vacanță, am un buget de 3.000 de euro pentru vacanța de 18 zile, îi am programați, în România nu mi-aș permite așa ceva. (…) Ei (guvernanții – n.r.) n-au nevoie de oameni ca noi aici, au nevoie de oameni pe care să-i manipuleze, de oameni cărora să le dea pensii-cifre, nu valori. Le pun un milion la pensie și măresc prețurile la alte lucruri, asta nu e o mărire de pensie, e o corelare cu inflația. În 2015, benzina era 4,5 lei, acum e 6,5 lei, plus restul produselor care se scumpesc mereu. (…) Am făcut trei intervenții la inimă acolo fără să plătesc un ban. Dacă eram în România, eram mort de mult! Nici nu-ncape discuție să dai vreun ban! (…) Nostalgia mă mai aduce acasă, și faptul că nu suport injustiția de-aici. Eu încă mă consider român“, a mărturisit bărbatul.

Alergați pe străzi

Din același grup plecat la protest din Rusănești a făcut parte și Alexandru Mulțescu. La început atmosfera era calmă, nimic nu prevestea ce a urmat. „Noi am ajuns în jurul orei 16.30, am stat un pic de vorbă cu jandarmii, iar în momentul în care au dat prima dată cu gaze eram în apropiere, am luat un senviș, și chiar vorbeam cu un coleg la telefon, l-am întrebat ce face și ne-a spus c-au dat cu gaze lacrimogene. Am crezut că face mișto, la început. Ne-am întors și chiar în față la Mega Image erau foarte-foarte mulți care fugeau, care plângeau, erau femei cu copii mici în brațe, care poate chiar erau întâmplător pe-acolo, nu neapărat că erau la protest. De-atunci au urmat constant asalturi, până la ora 23.00, și atunci ne-au evacuat, a fost urât-urât. Până atunci era suportabil, dădeau din zece în zece minute, te lăsau să respiri un pic, ei chiar credeau că o să plecăm“, a povestit bărbatul.
Momentele trăite întrec orice închipuire, cu atât mai mult cu cât persoanele din Rusănești au mai participat și la alte proteste în Capitală, nemarcate însă de incidente. „Eu, la 11, când au început să evacueze piața, eram la doi metri de jandarmi. Au dat cu gaze, continuu, cred că vreo 30 de secunde, ne-am pus toți jos și exact lângă mine, în dreapta mea, la ureche, mi-a explodat, nu știu ce era, grenadă, ceva, mult mai puternică decât ce primisem până atunci. Eram cu un prieten, un coleg, de mână, ne țineam de mână să nu ne pierdem în mulțime. Am luat-o la fugă separat, n-am mai văzut nimic, timp de 20 de minute am fost inconștienți, în spatele unor blocuri, de-abia ne-am reîntâlnit.
După 20 de minute ne-am revenit, n-a fost prea plăcut. Nu mi-este foarte bine nici acum, mi-este greață, dar și șocul… Momentele alea, încă simt gustul de gaze, și de piper, și de…
Pentru mine ăsta a fost cel mai mare șoc, erau foarte-foarte mulți oameni cu copii în brațe, bătrâni, chiar era o femeie într-un scaun cu rotile, n-au ținut cont de nimic. Plus de-asta, e păcat, pentru că toți au fost pașnici, nimeni n-a instigat“, a povestit Alexandru Mulțescu.
„Ei au început cu gazele în faza incipientă a protestului, ca să-i descurajeze pe protestatari. Au dat cu gaze când erau 2.000 strânși, dar lumea a continuat să vină. Prima dată la 45 de minute, la o juma’ de oră, după care din sfert în sfert de oră. Când a dat ordinul prefectul să evacueze piața, au dat ca la război, petardă lângă petardă, după care ne-au fugărit pe străzi, prin magazine, într-un magazin i-au bătut și pe ăia care erau la cumpărături. Noi am intrat la Electrica, acolo n-au intrat, pentru că nu puteai să intri decât câte doi, ei dacă ar fi intrat câte doi, normal că ne apăram. Au intrat oamenii și într-un muzeu, de frică, unul a așteptat, iar când a vrut să iasă să vadă dac-au plecat, au tras în el, i-au găurit piciorul.
Huliganii sunt cei pe care i-au plătit ei cu 50 de lei să vină să-i provoace pe jandarmi, așa fac mereu. Acum i-am văzut pe viu. Sunt plătiți de ei, vin, aruncă cu ceva în jandarmi și jandarmii aruncă cu gaze, peste ei, în noi. Peste ei, nu pe ăia care-i provoacă. Ăia care-i provoacă stau tot în fața lor, fără să le facă nimic“, a relatat și Octavian Mitrache, un român venit să-și vadă rudele și prietenii.
Ceea ce trebuia să-i descurajeze, i-a convins însă că lucrurile trebuie duse până la capăt, spun protestatarii, care confirmă că vor continua să-și spună punctul de vedere pașnic, dar hotărât.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS