9.8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj100 de ani de la moartea lui Vasile Craiu, aviator-erou gorjean

100 de ani de la moartea lui Vasile Craiu, aviator-erou gorjean

Autorităţile din Gorj vor marca săptămâna viitoare, pe 24 august, o sută de ani de la moartea unui aviator gorjean erou din Primul Război Mondial. Este vorba de Vasile Craiu, unul din aviatorii de elită ai Armatei Române. În memoria acestuia, unul dintre avioanele Şcolii Superioare de Aviaţie civilă va purta numele Vasile Craiu. Potrivit viceprimarului din Târgu Jiu, Adrian Tudor, pe fuselajul aparatului de zbor se află numele şi chipul pilotului miliar din Primul Război Mondial, considerat un veritabil as al aviaţiei române. „Este un gest de minimă recunoştinţă pe care îl putem aduce celui care a fost unul dintre eroii Primului Război Mondial. Era un pilot de elită, care a murit în prima conflagraţie mondială. Era atât de bun la pilotat avioane, încât a devenit un adevărat as în aviaţie şi era un reper pentru piloţii armatei române şi pentru armată în general“, a declarat Adrian Tudor, viceprimarul din Târgu Jiu.

Carte despre viaţa lui Vasile Craiu

Viceprimarul din Târgu Jiu, Adrian Tudor, a mai spus că în luna august va apărea la Târgu Jiu o carte scrisă de Dan Antoniu despre viaţa şi faptele lui Vasile Craiu. „Este o carte elaborată, care conţine multe documente despre viaţa şi faptele de război ale lui Vasile Craiu, un gorjean care este mai puţin cunoscut, dar de care trebuie să auzim multe pentru că avem cu cine să ne mândrim“, a mai declarat Adrian Tudor. La Târgu Jiu, pe 24 august, va avea loc şi o expoziţie cu avionul şi file din viaţa lui Vasile Craiu.
În cimitirul eroilor nu se mai ştie exact unde este înmormântat, dar zona în care a fost mormântul lui Vasile Craiu va fi marcată cu o piatră funerară. Tot în august va fi organizată o expoziţie de filatelie şi va fi emisă o medalie comemorativă. „Vom aşeza o piatră funerară în zona unde se spune că s-ar afla mormântul. Au trecut o sută de ani de atunci. Noi îi cinstim memoria şi locuitorii municipiului Târgu Jiu şi ai Gorjului trebuie să ştie valoarea acestui erou care a murit pentru ţară“, a menţionat Adrian Tudor.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS