11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltenii au solicitat peste 2.000 de carduri europene de sănătate în șapte luni

Oltenii au solicitat peste 2.000 de carduri europene de sănătate în șapte luni

Peste 30 de carduri europene de sănătate pe zi s-au solicitat, în medie, în lunile iunie și iulie, la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Olt, oltenii alegând să plece în vacanță pregătiți și pentru situațiile mai puțin plăcute. Astfel, dacă în tot anul 2017 CJAS Olt a eliberat 2.301 carduri europene, în primele șapte luni ale lui 2018 au fost emise 2.117, cele mai multe în iunie (602) și iulie (665).
Pe baza cardului european de sănătate, care se eliberează asiguraților în sistemul public, românii care călătoresc în afara țării își pot trata afecțiunile apărute în timpul șederii. Posesorii pot solicita doar servicii medicale de necesitate în perioada şederii temporare pe teritoriul unei ţări care este membră a Uniunii Europene. Nu se suportă tratamente pentru afecţiunile preexistente călătoriei în străinătate și nici nu se decontează într-un alt stat membru UE călătoriile care au drept scop beneficierea de tratament medical.
Cei care vor să fie pregătiți pentru vacanța în străinătate, trebuie să știe că pot obține cardul în cel mult şapte zile lucrătoare, fără să achite vreo taxă. Cardul este valabil un an (dacă în această perioadă titularul nu pierde calitatea de asigurat), iar asiguratul trebuie să depună, pentru a-l obține, la Casa de Asigurări de Sănătate, o cerere prin care solicită eliberarea, copia actului de identitate – cartea de identitate, respectiv certificatul de naștere pentru minorii sub 14 ani și documentul care atestă calitatea de asigurat (adeverință de la angajator, cupon de pensie, dovada plății asigurării la Finanțe etc.).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS