29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljO nouă etapă de admitere la școlile profesionale

O nouă etapă de admitere la școlile profesionale

Școlile profesionale din județul Dolj vor organiza o nouă etapă de admitere în clasa a IX-a, pentru care au disponibile 497 de locuri. Admiterea se va face pe bază de cerere și fără probe suplimentare, spun inspectorii școlari. Cererile se vor depune la unitățile școlare, în perioada 31 august – 3 septembrie.

În județul Dolj sunt 25 de unități școlare care au și învățământ profesional, la care se adaugă o unitate de învățământ profesional dual. Anul acesta, învățământ dual la școlile profesionale pentru admiterea în clasa a IX-a este la Colegiul Energetic din Craiova. „Specializările au fost solicitate de elevi pentru că învățământul dual presupune mai multă implicare din partea agentului economic. Elevii care mai vor să opteze pentru această formă de învățământ mai au posibilitatea, pentru că au rămas câteva locuri libere. Mai sunt două locuri la specializarea electrician aparate și echipamente electrice și energetice și alte trei locuri la specializarea electrician protecții prin relee automatizări și măsurători în instalații electrice“, a precizat Monica Sună, inspector școlar general. De altfel, și managerul Colegiului Energetic spune că este primul an în care are învățământ profesional dual. „Elevii vor avea bursă de stat și o altă bursă echivalentă celei de stat. De asemenea, asigură echipament de protecție, dar și transportul pentru practică la agentul economic, care anul acesta este Complexul Energetic Oltenia. În urma absolvirii studiilor, elevii nu sunt obligați să se angajeze în cadrul CEO, ci doar cei care doresc“, a precizat Ionuț Bistriceanu, directorul Colegiului Energetic Oltenia.

Specializările la care s-au ocupat toate locurile

Succes au avut însă și alte specializări de la învățământul profesional. „Au fost ocupate toate locurile la Colegiul Tehnic de Arte și Meserii «Constantin Brâncuși» din Craiova la specializările mecanic auto și bucătar, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Craiova au fost ocupate toate locurile la specializarea ospătar, la Liceul Tehnologic «George Bibescu», la specializarea mecanic auto, la Liceul de Transporturi Auto – la specializarea mecanic auto, tinichigiu și vopsitor auto, la Liceul Tehnologic «Dimitrie Filișanu» la Filiași, la specializarea mecanic auto și la Liceul UCECOM «Spiru Haret» la specializările frizer, coafor, manichiurist și pedichiurist“, a precizat inspectorul școlar general Monica Sună.

Alte 497 de locuri libere

Chiar dacă unele specializări au avut succes, sunt însă foarte multe locuri libere care vor fi puse la dispoziția absolvenților de gimnaziu la sfârșitul lunii august. „Sunt locuri la toate cele 25 de unități școlare care au și învățământ profesional. Înscrierile pentru a doua etapă de admitere se vor derula în perioada 31 august – 3 septembrie. Candidații trebuie să se prezinte la școlile la care au absolvit gimnaziul și să ia fișa de înscriere. Cu respectiva fișă merg la unitățile școlare care au învățământ profesional și de acolo primesc o altă fișă, de opțiuni, pentru a-și alege specializarea. Absolvenții de gimnaziu nu vor susține nici un fel de examene sau teste. Avantajul învățământului profesional este că toate locurile care sunt prevăzute în planul de școlarizare sunt solicitate de operatori economici, ceea ce înseamnă că elevii au posibilitatea ca după terminarea studiilor să se angajeze la societățile la care au făcut practică“, a mai precizat inspectorul școlar general Monica Sună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS