14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSlatina: O mașină ridicată la șase zile

Slatina: O mașină ridicată la șase zile

În două luni, de când s-a reluat ridicarea autoturismelor parcate neregulamentar, în Slatina au ajuns în spațiul special amenajat 11 autoturisme, ridicate de proprietari în câteva ore. Mașina abandonată pe domeniul public va rămâne însă, cel mai probabil, în grija municipalității.

În 60 de zile, de când în municipiul Slatina Direcția Administrarea Străzilor și Iluminat Public (DASIP) a reluat activitatea de ridicare a autoturismelor parcate neregulamentar, 11 autovehicule au fost duse de angajații Direcției în curtea fostului Liceu de Construcții, unde spațiul a fost special amenajat. Majoritatea au fost „recuperate“ de către proprietari în cel mult două-trei ore, a declarat directorul DASIP, Claudiu Dascălu, aceștia fiind obligați să achite taxa de 150 de lei. Dacă proprietarii nu-și revendică mașinile în 24 de ore, taxa crește la 300 de lei, la care se adaugă, pentru fiecare zi în care mașina stă în custodia serviciului municipal, câte 50 de lei.
Polițiștii locali, pentru că deocamdată doar ei cheamă personalul care ridică mașinile (deși o poate face și poliția națională), fac, în schimb, câte trei-patru constatări pe zi, doar că de obicei proprietarii vin înainte ca mașina să le fie ridicată și plătesc o amendă. Sunt vizate în principal trecerile de pietoni și stațiile de autobuz, fiind sancționaţi proprietarii care le blochează, pentru că, a mai spus Dascălu, scopul nu este acela de a aduce cât mai multe mașini în curtea instituției, ci acela de a-i face pe slătineni să conștientizeze că nu pot opri și parca oriunde, deși, recunosc autoritățile, în anumite zone asigurarea locurilor de parcare este cu adevărat o problemă.
„Nu stăm la pândă pe stradă și să anunțăm noi poliția. Vă dați seama, dacă ne-am pune un target, asta ar însemna să stăm să și pândim. Sunt zone în care chiar nu ai unde să oprești. Din zonele acelea deocamdată nu s-au ridicat“, a mai spus Dascălu.
În prezent, sunt înmatriculate în Slatina, cu tot cu mașinile persoanelor juridice, aproximativ 20.000 autovehicule, în timp ce din inventarierea locurilor de parcare a rezultat un număr de aproximativ 11.000. Sunt, în schimb, zone întregi în care, deși locurile de parcare nu sunt marcate ca atare, se parchează fără probleme, iar acestea nu au fost luate în calcul la inventariere, a mai spus directorul Claudiu Dascălu, menționând ca fiind în această situație străzile: Drăgănești, Crizantemei, Cazărmii, Sergent Major Dorobanțu etc.
Dacă proprietarii mașinilor ridicate din preajma trecerilor de pietoni și a stațiilor de autobuz au fost rapid recuperate, singura mașină abandonată pe domeniul public care a ajuns tot în curtea fostului Liceu de Construcții, un Oltcit, este și astăzi acolo, deși au trecut două săptămâni. Proprietarul ar avea de achitat, pentru a și-o recupera, taxa de 200 de lei, plus 50 lei/zi pentru fiecare din zilele în care a fost în custodia municipalității, lucru puțin probabil. Din cele aproximativ 100 de mașini abandonate pe domeniul public identificate inițial este, însă, singura pe care proprietarii nu au ridicat-o în termenul stabilit prin hotărâre de consiliu, fiind, la finalizarea procedurii, ridicată de angajații DASIP. O altă procedură, și aceasta de durată, este cea prin care mașina va putea fi valorificată, cel mai probabil ca fier vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS