5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBilanţul pagubelor în agricultura doljeană

Bilanţul pagubelor în agricultura doljeană

1.500 de hectare agricole din Dolj au fost afectate de ploile căzute în această vară. Acestea au fost calamitate în proporții care variază între 30 și sută la sută. Specialiștii Direcției Agricole spun însă că multe dintre culturi se află fie în zone care au fost redate forțat agriculturii, fie au fost lăsate să fie calamitate.

Ploile căzute în această vară au afectat în total 1.500 de hectare de teren agricol din Dolj, cultivate cu grâu, orzoaică, porumb, rapiţă, legume și mazăre. Potrivit centralizărilor făcute de Direcția Agricolă Dolj, au fost afectate 339 de hectare de grâu, 15 hectare de orzoaică, 113 hectare de porumb, 220 de hectare de floarea-soarelui, 618 hectare de rapiţă, 18 hectare de legume, trei hectare de pepeni şi 171 de hectare de mazăre. Acestea au fost calamitate în proporţii care variază între 30 și 100%, iar specialiștii Direcției Agricole spun că multe dintre aceste suprafețe se află în zone inundabile, care nu sunt propice agriculturii. „Sunt zone unde niciodată nu s-a făcut agricultură, Bălțile Dunării, Lunca Jiului. Zonele acestea, care au fost redate agriculturii forțat, își spun cuvântul atunci când natura își intră în drepturi, apa freatică este la suprafață și este totul inundat. Ca să faci desecare, să scoți apa de acolo, costurile sunt de zece ori mai mari decât ce produce un hectar în aceste zone. La nivel de județ avem calamitate parțial 1.500 de hectare, total sunt doar 300 de hectare“, a spus Adrian Popa, directorul Direcției Agricole Dolj.
Potrivit acestuia, atunci când s-a abătut asupra județului ultimul val de ploi, grâul era recoltat în proporție de 80 la sută, în timp ce orzul și rapiţa fuseseră recoltate. „Din păcate, pădure fără uscături nu există, iar în agricultură mai sunt oameni care vor să speculeze, nu sunt agricultori. Sunt şi cazuri în care nu s-a recoltat intenționat, pentru că nu era producție. Sunt și culturi care au fost lăsate să fie calamitate. Ele se regăsesc în aceste statistici, iar noi facem diferența între ele. În opinia mea, acesta a fost un an normal din punct de vedere al precipitaţiilor în judeţul Dolj, iar pierderile care s-au raportat la grâu și celelalte culturi de păioase vor fi recuperate prin porumb și floarea-soarelui“, a adăugat Adrian Popa.
La nivelul judeţului Dolj au fost cultivate cu grâu 170.000 de hectare de teren, mazărea a fost cultivată pe 3.000 de hectare, în timp ce rapiţa a fost cultivată pe o suprafaţă de 30.000 de hectare. Culturile de porumb ocupă o suprafaţă de 80.000 de hectare, iar cele de floarea-soarelui se întind pe 72.000 de hectare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS