5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjComisie pentru analiza operelor brâncuşiene de la Târgu Jiu

Comisie pentru analiza operelor brâncuşiene de la Târgu Jiu

Operele din piatră realizate de Constantin Brâcuşi la Târgu Jiu vor fi analizate de o comisie de specialişti, după ce acestea s-au umplut de muşchi şi de licheni. La Târgu Jiu au ajuns şi reprezentanţi ai Institutului Naţional al Patrimoniului. În special scaunele de pe Aleea Scaunelor s-au înverzit de la muşchi şi licheni. În ultimele luni a plouat foarte mult şi s-a dezvoltat mult vegetaţia şi alte microorganisme pe operele respective. Primarul Marcel Romanescu a declarat că specialiştii din comisie vor face o analiză şi vor propune soluţii privind curăţarea sau nu a operelor afectate de umezeală. „A fost constituită o comisie compusă numai din specialişti. Este vorba de chimişti şi de oameni specializaţi în domeniu. Vor face analizele necesare pentru a veni şi cu propuneri“, a spus Marcel Romanescu.

Care vor fi soluţiile

Potrivit primarulului din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, operele din piatră din Parcul Central nu sunt puse în pericol în acest moment. Cu toate acestea, se aşteaptă ca membrii Comisiei să se pronunţe în legătură cu soluţiile care se impun în acest caz. „Nu ne putem pronunţa în niciun fel dacă este bine sau rău, dacă trebuie sau nu intervenit. Numai cei din comisie vor propune soluţii şi în baza acestora se va face o estimare a costurilor şi se vor identifica fondurile necesare, după care se va selecta o firmă care să pună în aplicare soluţiile comisiei. Poate este necesară o curăţare, sau poate nu, ei o să decidă“, a mai declarat Marcel Romanescu, edilul municipiului Târgu Jiu.
Şi în trecut operele din piatră au fost supuse unor acţiuni de biocidare, pentru a elimina microvegetaţia crescută pe travertinul din care au fost realizate operele din Parcul Central. Travertinul este o piatră moale, puternic influenţată de intemperii. Operele sunt protajate şi datorită patinei timpului, dar nu în totalitate. Umezeala excesivă face ca periodic să apară microvegetaţie în alveolele pietrei. În prezent, scaunele au pe anumite porţiuni o nuanţă verzuie. Ultimele fonduri pentru restaurare şi curăţarea vegetaţiei de pe operele brâncuşiene au fost alocate de către Ministerul Culturii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS