16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltenia Brunch la Cula Zătreanu

Oltenia Brunch la Cula Zătreanu

Seria brunch-urilor de la sud de Carpați revine cu al doilea eveniment din Oltenia, sâmbătă, 11 august, pe vechea moșie a boierilor Zătreni, în județul Vâlcea. Pe 25 august urmează Brunch în Buleta, comuna Mihăiești, judeţul Vâlcea. Proiectul „Gust și gustări – elemente de cultură gastronomică din Oltenia și Muntenia“ continuă astfel să exploreze bucătăria locală și regională din România, una dintre cele mai bune metode de a descoperi istoria și cultura unei regiuni.
Locația de la Zătreni este o construcție remarcabilă, pe jumătate culă (un tip de locuință specifică sudului țării la mijlocul secolului al XVII-lea) și jumătate conac. Alături de bucate meșteșugite și povești cu boieri, gazdele vor vorbi despre viața pe moșie şi despre istoria comunei care a avut Bancă Populară şi Şcoală de Arte şi Meserii.
Pe lista mâncărurilor speciale se numără „umplătura“, o garnitură pentru fripturi la pomeni, nunți sau sărbători. Alte preparate, gătite de localnici cu ingrediente din propriile grădini: praz umplut, mâncare de crăițe și mânătărci, fasole bătută, salată de vinete, ciorbă acră de gâscă, porumb copt, mâncare de prune și fructe proaspăt culese.
Porțile se vor deschide la ora 10.00, urmând ca barul să-și poată primi clienții în jurul orei 10.30, iar bunătățile să fie servite de la ora 11.00.
Proiectul „Gust și gustări“ își propune organizarea de evenimente de cultură gastronomică în Oltenia și Muntenia pentru a promova turismul alternativ, zonele rurale, poveștile și bucătăria locală. La fiecare eveniment se urmărește crearea unui context senzorial și stabilirea unui cadru de cunoaștere culturală pentru produsele culinare. Pentru aceasta, contează foarte mult alegerea locului (imagini, mirosuri, sunete), precum și activitățile culturale de tipul concertelor, dansurilor, tururilor ghidate, drumeții, plimbări.
Proiectul își propune să promoveze micii producători și, odată cu ei, să sprijine păstrarea peisajului cultural al zonelor incluse. Peisajul cultural (ex: existența căpițelor de fân, a ghindarilor de stejar, a livezilor tradiționale, a pășunilor și fânețelor cu iarbă bogată etc.) este îngrijit de micii producători prin agricultura la scară redusă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS