16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum poți să cumperi vechime în muncă

Cum poți să cumperi vechime în muncă

Cei care nu au venituri din salarii, dar vor să fie asigurați la Pensii pot să încheie un contract cu Casa Județeană de Pensii și pot plăti minimum 475 de lei pe lună, până când se angajează sau până capătă vechimea necesară pensionării. Cei care vor să cumpere vechime în muncă retroactiv mai pot încheia contracte și mai pot plăti până la finele anului 2018, dacă nu se va mai prelungi termenul legal.

În Dolj, există persoane care mai au nevoie de câțiva ani sau doar câteva luni până la pensia la limită de vârstă și au rămas fără loc de muncă, ei având nevoie de vechime. La ora actuală, există două modalități legale prin care pot să își sporească vechimea în muncă. Dacă există persoane care doresc să aibă vechime de acum înainte, atunci pot încheia un contract de asigurare cu Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj și să plătească o sumă deloc de neglijat, lună de lună, pentru a fi asigurați la nivelul pensiei minime. Potrivit directorului CJP Dolj, Daniela Licu, de la 1 aprilie 2018 suma care se plătește lunar de către o persoană care are contract de asigurare încheiat cu instituția este de 475 de lei. Suma poate crește de la un an la altul, deoarece se raportează la salariul minim pe economie și va crește în funcție de acesta. Suma de 475 de lei ce trebuie plătită lunar la CJP de către cei cu contract separat este la fel cu suma pe care o plătește la CAS o persoană angajată cu salariul minim pe economie.
La ora actuală, la CJP Dolj sunt active 1.070 de contracte de cumpărare de vechime, care se derulează de la o lună la alta. Cei mai în vârstă care mai au doar câteva luni până la pensie fac rost de bani de la rude, pentru a-și cumpăra câteva luni de vechime necesare completării stagiului de cotizare cerut prin lege. Printre cei care își plătesc lunar contribuția la Pensii ca să capete vechime în muncă sunt și mulți tineri care nu au loc de muncă legal. Suma minimă de plată este 475 de lei, însă ei pot să achite mai mulți bani, dacă vor să fie asigurați la un nivel mai înalt, adică dacă vor să obțină o pensie mai mare pot plăti la Pensii o sumă lunară mai mare.

Încă se mai poate cumpăra vechime retroactiv

Prevederile Legii nr. 186/2016 au fost prelungite până la 31 decembrie 2018. Așadar, persoanele care doresc să cumpere vechime retroactiv până la cinci ani în urmă o mai pot face până la sfârșitul anului. Condițiile ce trebuie îndeplinite sunt aceleași, adică solicitantul care dorește să cumpere retroactiv vechime trebuie să nu fi împlinit vârsta standard de pensionare. Dacă o persoană a împlinit, între timp, vârsta de pensionare, atunci mai poate cumpăra retroactiv vechime în muncă doar până la data la care a împlinit acea vârstă. De asemenea, sunt exceptate de la aplicarea prevederilor Legii nr. 186/2016 persoanele pentru care există obligația asigurării în sistemul public de pensii, în conformitate cu prevederile Legii nr. 263/2010, adică acele persoane care au deja un loc de muncă, la care sunt înregistrați cu contract individual de muncă.
La Dolj sunt multe persoane care cumpără vechime retroactiv pe doi-trei ani, ba chiar și pe cinci ani în urmă. Suma ce trebuie achitată la Pensii de către persoana care cumpără vechime retroactiv depinde de perioada din trecut pe care vrea să o cumpere, respectiv de cât era atunci salariul minim pe economie și cât reprezenta contribuția la CAS. Astfel că, o persoană care dorește să cumpere vechime pe ultimii cinci ani trebuie să achite, în tranșe, la CJP Dolj, aproximativ 20.000 de lei. Ultima tranșă trebuie să fie achitată în decembrie, înainte de încheierea anului. Dacă o persoană care a semnat un contract de cumpărare retroactivă de vechime plătește, în termenul stabilit de lege, doar două din trei tranșe, de exemplu, va primi vechime echivalentă doar pentru perioada pentru care a achitat banii.
Cei care cumpără retroactiv vechime sunt asigurați la nivelul unei pensii minime.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS