5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUnde s-a „rătăcit“ fondul de confort al asociației?

Unde s-a „rătăcit“ fondul de confort al asociației?

La Asociația nr. 1 Nicolae Titulescu doar o expertiză contabilă va stabili dacă s-a furat sau nu (FOTO: Claudiu Tudor)

S-a furat sau nu s-a furat la Asociația de proprietari nr. 1 Nicolae Titulescu din Craiova (asociația despre care am mai scris în urmă cu o săptămână – n.r.), aceasta este întrebarea unora dintre proprietari. Locatarii sunt nedumeriți de ce se întâmplă în asociația lor după plecarea administratorului, care s-a îmbolnăvit, moment în care au aflat cu stupoare că sunt datorii mari către furnizorii de servicii și, în plus, ar fi dispărut și bani din fondul special (fondul de confort) constituit din chirii și alte venituri. „Odată cu îmbolnăvirea administratorului asociației de locatari din care fac parte, au apărut diverse informații despre un proces cu CAO pentru o sumă de 500.000 de lei (cinci miliarde de lei vechi), proces care este pe rol de ceva timp și nimeni nu a fost informat în vreun fel.
La asociație mai exista și un „fond de confort“ în sumă de 80.000 de lei, în care în prezent mai sunt doar 400 de lei. Președintele, care este nou, este foarte reticent în a da informații. „Buba“ s-a spart în data de 18.07.2018, la o ședință a proprietarilor. Tot atunci am aflat că vechiul administrator și-a mărit prima de Paști și nimeni nu știa acest lucru, membrii Comitetului Executiv au declarat că nu le-a fost adus la cunoștință acest fapt. Luând procesele-verbale la verificat, s-a constatat că aceștia din urmă semnaseră, pentru ca ulterior să declare că au semnat în alb“, susține Andrei Popa, proprietar în Asociația nr. 1 Nicolae Titulescu.
Alt proprietar susține că și el are mari nelămuriri cu așa-zisul „fond de confort“, dar și cu mărirea de salariu a fostului administrator și activitatea fostului comitet. „Nu sunt lămurit cu acel „fond de confort“. Nu înțeleg unde au dispărut banii mei. Eu caut în Registru și o iau de gât (pe fosta administratoare -n.r.). Au furat și ăștia, și banca unde avem bani în cont. Eu plătesc și ceilalți stau bine mersi! Alții solicită să li se eșaloneze penalitățile. Oamenii trebuie să știe ce s-a întâmplat. Comitetul a încadrat administratorul cu un salariu și apoi i l-au făcut 3.750 de lei și program de zece ore. Trebuie făcut ordine în asociație“, spune un locatar și totodată membru în Comitetul Executiv.

Expertiză contabilă pentru lămurirea situației

Semne de întrebare au până și reprezentanții proprietarilor din moment ce au adus un expert-contabil ca să facă un audit. Doar așa proprietarii din Asociația 1 Nicolae Titulescu vor afla dacă lipsesc bani din casierie sau datoriile către furnizori sunt în fapt debitele datornicilor. „Noi vrem să facem o expertiză contabilă și pe baza acesteia vom vedea care este situația asociației la ora actuală. Fondul de confort este, de fapt, un fond special în sold de 30.069 de lei, provine din chirii, activități economice, și sunt încasați cu acte. În privința datoriei la CAO, sunt datoriile pe care le au proprietarii. De exemplu, avem un proprietar pe care l-a dat asociația în judecată, pentru că nu a plătit din iulie 2015 până în mai 2017, și are să achite la întreținere 9.400 plus 2.800 de lei. Eu zic că banii se regăsesc“, a precizat președintele Asociației de proprietari
nr. 1 Nicolae Titulescu, Costel Mladinescu.
În sprijinul asociației au sărit și unii proprietari, care vor să se lămurească dacă lipsesc sau nu bani de la asociație. „Eu am făcut un calcul și mie îmi dă pe zero, adică bate activul cu pasivul, cu mici diferențe. Cu CAO este un litigiu, pentru că Luca (fostul președinte – n.r.) nu a plătit. Bani nu s-au furat, nu au intrat în alte buzunare, sunt doar datorii ale proprietarilor. În privința fondului, s-a cheltuit pentru că s-au plătit datoriile. Îl țineam în bancă, încasam o dobândă infimă și plăteam comision mult mai mare, drept urmare, l-am folosit pentru plata restanțelor. El este în valoare de 65.532 de lei. În Adunare s-a stabilit să se plătească fond de rulment, dar locatarii nu plătesc. Locatarii nu trebuie să fie speriați, vom lămuri totul printr-o expertiză. Vom angaja și administrator, deci oamenii trebuie să stea liniștiți“, afirmă Ion Amza, locatar în Asociația nr. 1 Nicolae Titulescu.

Datorii la furnizori

Consultând site-ul SC Termo Craiova SRL, Asociația nr. 1 Nicolae Titulescu figura la data de 31.03.2018 cu un debit de 91.820 de lei costul energiei termice furnizate și cu 1.817 lei penalități la datorie.
Totodată, asociația are datorii și la operatorul de apă și canal. „Asociația în cauză are către CAO o datorie de 700.000 de lei și, într-adevăr, există un proces pe rol pentru o restanță din perioada 2012-2014. În acest dosar, debitul este în cuantum de 400.000 de lei“, a precizat Anca Bălăceanu, director economic CAO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS