10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProiectul stadionului de atletism scoate capul din bălării

Proiectul stadionului de atletism scoate capul din bălării

În locul în care ar uma să se construiască stadionul de atletism au crescut buruienile (FOTO: Claudiu Tudor)

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a precizat zilele trecute că proiectul stadionului de atletism a fost finalizat și că el corespunde normelor Federației Internaționale de Atletism, putând găzdui chiar și un campionat european. Primăria va trebui acum să demareze licitația pentru execuție, ceea ce înseamnă că, până când scheletul actual al stadionului se va transforma într-o arenă de categoria II A, va mai trece cel puțin un an. Până atunci, aici vor continua să crească bălăriile, priveliște în contrast cu stadionul de 55 de milioane de euro din vecinătate.

La stadionul de atletism din Craiova, proiect demarat în 2015 și abandonat după mai bine de doi ani de lucrări, s-a mai făcut un pas înainte. Unul important, având în vedere că a fost finalizat, în sfârșit, mult așteptatul proiect tehnic, fără de care nu se putea trece la etapa de execuție. Potrivit spuselor primarului Mihail Genoiu, noul proiect al arenei de atletism de lângă stadionul „Ion Oblemenco“ a fost finalizat în luna iulie, dar va fi prezentat abia în august. El s-ar afla în analiză la consultantul german, care a stabilit anterior ce criterii ar trebui să îndeplinească stadionul pentru a fi omologat de Federația Internațională de Atletism (IAAF) pentru competiții internaționale. Edilul a mai precizat că stadionul va avea chiar categoria II IAAF. „Proiectul tehnic a fost analizat și consultantul respectiv a concluzionat faptul că pentru acest stadion avem un proiect care corespunde normelor de categoria II A. Așa cum a fost gândit, noul stadion ne va permite să găzduim Campionatul European de Atletism. La sfârșitul lunii august, cred că putem prezenta acest proiect. A crescut oarecum și suma, dar nu pot să spun acum mai multe. Cert e că stadionul va avea și o pistă anexă, deci semnele sunt bune din acest punct de vedere“, a dezvăluit, zilele trecute, Mihail Genoiu.
Proiectul inițial privind construirea în Craiova a unui stadion de atletism cu 5.000 de locuri a intrat în categoria eșecuri ale administrației locale, iar pe locul unde ar fi trebuit să se ridice arena zace și acum un schelet din beton, năpădit de buruieni. După ce s-a renunțat la ideea unui stadion de atletism care să aibă utilitate și pentru fotbal, din cauza întârzierilor mari la execuția lucrărilor și a faptului că între timp s-a construit noua arenă „Ion Oblemenco“, municipalitatea a decis să transforme arena din una de categoria V într-una de categoria III IAAF, care să fie omologată și pentru competiţii internaţionale. Prin urmare, a fost nevoie de alt proiect tehnic, iar pentru asta s-a demarat o nouă licitație. Proiectantul a fost stabilit în luna martie, SC K-Box Construction Design SRL, același care realizase și vechiul proiect al stadionului. Firma din București a participat de una singură la licitație și și-a adjudecat contractul după ce a oferit suma de 340.700 de lei (fără TVA), adică 405.433 de lei cu TVA, valoarea estimată de primărie fiind de 350.098,30 lei (fără TVA).

Execuția stadionului, din 2019

Proiectantul se pare că s-a încadrat în termenul de patru luni, însă rămâne de văzut și când va începe execuția, pentru că este nevoie de o nouă licitație. Dacă procedura va demara în august sau în septembrie, cel mai probabil constructorul nu va putea fi desemnat mai devreme de lunile noiembrie sau decembrie, ceea ce înseamnă că partea de execuție va rămâne pentru anul viitor. „Nu am ca principal obiectiv termenul, mă interesează mai mult calitatea a ceea ce realizează. Chiar dacă nu îl vom finaliza anul acesta, sunt convins că vom face un lucru de super calitate. Am început să urmăm pașii care nu ne lasă să facem vreo greșeală“, spunea edilul Mihail Genoiu în momentul în care s-a stabilit proiectantul stadionului de atletism. Valoarea de execuție, cu tot cu proiectare, se ridică la suma de 4,8 milioane de euro. În bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Craiova pentru anul 2018, stadionul de atletism apare prins cu suma de 420.000 de lei pentru proiectul tehnic, alți 4.463.000 de lei fiind prevăzuți pentru execuție, iar 450.000 de lei pentru avizul tehnic de racordare la rețeaua electrică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS