22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljComerţul cu porci, interzis în Dolj din cauza pestei porcine

Comerţul cu porci, interzis în Dolj din cauza pestei porcine

Comercializarea porcilor în târgurile din județul Dolj este interzisă în această perioadă. Restricțiile au fost impuse de autorităţi în contextul evoluţiei agresive a virusului pestei porcine africane în ţara noastră. Acesta provoacă mortalitate în 100% din cazuri şi nu poate fi prevenit prin vaccinări. „Comercializarea porcilor s-a interzis prin ordinul prefectului judeţului. Nu avem cazuri în Dolj, dar am dorit să instituim această măsură de precauţie, mai ales că nu avem decât două târguri autorizate în judeţ, respectiv Dăbuleni şi Argetoaia, şi am vrut să avem un minim control asupra mişcării porcilor. Nu ştim cât va dura această măsură, nu se poate estima acum, depinde de dinamica bolii în celelalte judeţe“, a spus Andrei Butaru, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dolj.
Pesta porcină africană a fost confirmată în țara noastră, pentru prima oară, în data de 31 iulie 2017, în județul Satu Mare. La aproape un an de la apariţia primului focar, pe 10 iunie 2018, virusul pestei porcine africane a fost depistat și în Delta Dunării. Potrivit unei informări emise de Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), până în prezent, au fost confirmate în România 440 de focare de pestă porcină africană la porci domestici, dintre care 438 în gospodăriile populației și două în exploatații comerciale. De asemenea, au fost confirmate 16 cazuri de pestă porcină africană în mediul silvatic, la porci mistreți. Potrivit ANSVSA, în zona de nord -vest, boala evoluează lent, cu 22 de focare confirmate în județele Satu Mare, Bihor şi Sălaj.
În zona de sud-est a României, evoluţia bolii este însă agresivă, aici fiind înregistrate 418 focare în județele Tulcea, Brăila, Constanța şi Ialomiţa. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau la DSVSA. Toate animalele suspecte trebuie ucise şi neutralizate, iar proprietarii ai căror porci sunt identificați în Sistemul Național de Înregistrare și Identificare a Animalelor vor fi despăgubiţi de către stat, la preţul de piaţă al animalelor. La nivelul judeţului Dolj există aproximativ 100.000 de efective de porcine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS