24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZeci de purcei, livraţi în Oltenia prin Programul „Mangaliţa“

Zeci de purcei, livraţi în Oltenia prin Programul „Mangaliţa“

Zeci de purcei au ajuns la fermierii din Oltenia, prin programul prin care Ministerul Agriculturii susține crescătorii în vederea producerii cărnii de porc din rasele Bazna şi Mangalița. Cele mai multe livrări s-au făcut în Dolj, dar programul a demarat şi în judeţele învecinate. Vâlcea este singura zonă în care încă nu s-a făcut nici o livrare, întrucât purceii nu au ajuns la greutatea la care pot fi preluaţi de crescători.

Programul de sprijin pentru crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița începe să prindă contur în Oltenia. Doljul a fost primul judeţ din sudul ţării care a îndeplinit toate condițiile funcționării acestuia şi implicit primul în care a demarat. Primii zece purcei din rasa Mangaliţa au fost livrați în luna aprilie unui beneficiar din comuna Brădeşti. Ultima livrare, cea de-a treia, s-a făcut marţi, 24 iulie, când 30 de purcei preluaţi de la un furnizor din Dăbuleni au ajuns la patru fermieri din Teasc, Sopot, Almăj şi Pleşoi. În total, în cele trei tranşe au fost livraţi 44 de purcei crescătorilor din judeţ. Potrivit procedurii impuse de legislaţie, purceii sunt preluaţi de către procesatori de la furnizorii de rasele Bazna şi/sau Mangaliţa şi sunt transportați la crescători, moment în care se încheie contractul de livrare între procesator și crescătorul de porci. Pentru ca acest program să funcţioneze trebuie să existe toate cele trei elemente: crescător, furnizor, procesator. Crescătorii primesc cu titlu gratuit un număr par de purcei, minimum doi și maximum zece. Ajutorul de minimis ce reprezintă 250 lei/cap este acordat furnizorului de purcei livrați la greutatea minimă de 10 kg fiecare. Când vor ajunge la 130 de kilograme, cel puțin 50% dintre ei vor fi livrați către procesator la prețul de 11 lei/kg în viu, iar restul vor rămâne crescătorului, care îi poate sacrifica pentru consum propriu.
Peste 400 de potenţiali beneficiari din judeţ au depus cereri de înscriere în program la Direcţia Agricolă Dolj, dar numai 50 dintre acestea au fost eligibile.

28 de purcei, livraţi fermierilor din Mehedinţi

Programul prin care Ministerul Agriculturii se oferă să îi ajute pe fermieri să crească porci din rasele Mangaliţa şi Bazna a demarat în această săptămână şi în judeţul Mehedinţi, unde 28 de purcei au ajuns deja la fermieri. „Chiar azi (marţi, 24 iulie – n.r.) a fost prima livrare în judeţul Mehedinţi, iar a doua va fi mâine (miercuri – n.r.). În prima tranşă, s-au făcut livrări la Hinova şi Vânjuleţ, porcii provenind de la Dăbuleni. Mâine (miercuri – n.r.) vom livra şi la Vlădaia purcei proveniţi de la un furnizor din Mehedinţi, de la Cernaia. Oamenii sunt foarte mulţumiţi pentru că nu plătesc purcelul, pur şi simplu îi asigură furajarea, iar când îl îngraşă la 130 kg au desfacerea asigurată şi li se plăteşte 11 lei/kg în viu, mai mult faţă de preţul pieţei, unde carcasa este 8 lei/kg“, a spus Lucia Nuţă, director adjunct al Direcţiei Agricole Mehedinţi.
Potrivit acesteia, următoarea tranşă de livrări se va face în toamnă.

Schimburi între judeţe

Schimburi s-au făcut şi între judeţele Gorj şi Olt. Astfel, dacă în Gorj existau şi cereri, şi furnizori, dar nu erau procesatori, în Olt erau potenţiali beneficiari, precum şi procesatori, dar nu erau furnizori. Aşadar, primele livrări care s-au făcut în Olt au fost de purcei proveniţi din Gorj. Aceştia au ajuns la trei fermieri din Balş, Găneasa şi Slătioara. Următoarea livrare a fost de la un furnizor din Olt, iar în total 42 de purcei au ajuns la fermierii din acest judeţ. „Următoarea livrare va fi în septembrie, după programările care sunt făcute la scroafele gestante. În funcţie de scroafele care sunt înscrise în program, apreciem că până la sfârşitul anului vom livra peste 200 de purcei numai din judeţul Olt. Fermierii au văzut beneficiile acestui program şi avem semnale că au achiziţionat scroafe care urmează să fie înscrise în program şi să fie furnizori de purcei. Beneficiile acestui program sunt în primul rând faptul că revigorăm creşterea de rase autohtone, rase vechi, cu tradiţie în România. În plus, carnea de Mangaliţa şi carnea de Bazna sunt sănătoase, nu prezintă acizi graşi, nesaturaţi. Un alt avantaj este că valorificăm superior cerealele. În plus, producem planificat, omul ştie că are piaţa de desfacere asigurată, nu mai produce haotic, are contracte ferme cu procesatorul, deci cu abatorul“, a spus Ion Anuţa, director executiv adjunct al Direcției Agricole Olt.
În Olt, peste 400 de potenţiali beneficiari s-au înscris în program şi au solicitat 3.962 de purcei.

Lipsă de procesatori în Gorj

În lipsă de procesatori, nici un beneficiar din judeţul Gorj nu a reuşit să primească purcei prin acest program. Cererea este mare, iar reprezentanţii Direcţiei Agricole Gorj speră să identifice un furnizor şi în acest judeţ. „Am avut doi furnizori de lângă Motru, care au avut 22 de purcei. N-am avut însă procesator. Aveam înscrise 80 de persoane, deci cerere era, purcei aveam, nu am avut procesator. Am sunat în județele limitrofe, inclusiv pe ministrul agriculturii, pentru a cere ajutor, iar în cele din urmă am livrat purceii la Slatina. Furnizorii din Gorj au încasat câte 250 de lei pe cap de animal, iar purceii au ajuns în Olt. Procesatorul este extrem de important în program. Când se face contract, trebuie să fie toți trei. Cei din Olt aveau procesator, potențiali beneficiari, dar nu aveau furnizor. Noi aveam furnizor, potențiali beneficiari, dar nu am avut procesator, și atunci am convenit să facem așa. Acesta este singurul dezavantaj, în loc să îi ducem la beneficiarii noștri, i-am dus la cei din Olt. În noiembrie-decembrie vor fi aceiași furnizori și sperăm să găsim procesator în județ“, a spus Dan Tănăsescu, director la Direcția Agricolă Gorj.
În ceea ce privește județul Vâlcea, în program s-au înscris un furnizor de purcei, un procesator şi 35 de crescători, care au solicitat în total 322 de purcei. Acesta este singurul judeţ în care încă nu s-a făcut nici o livrare, întrucât purceii nu au ajuns la greutatea la care pot fi preluaţi de crescători. „Avem înscriși 35 de potențiali beneficiari, cu o solicitare de 322 de purcei. Noi nu am demarat acest program pentru că avem un singur crescător în zona de sud. La sfârșitul lunii august vom livra primii purcei, care acum au o greutate de 7 kg şi trebuie să crească“, a spus Ovidiu Barbu, director executiv al Direcţiei Agricole Vâlcea.
La nivelul întregii țări, s-au înscris în program 304 furnizori, 30 de procesatori și 6.186 de crescători. Valoarea totală a schemei de ajutor de minimis, pentru anul 2018, este de 4.600.000 lei, în limita sumelor aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinaţie, de la bugetul de stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS