21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSpitalul Regional Craiova, între Crăciun și... Sfântu’ Așteaptă?

Spitalul Regional Craiova, între Crăciun și… Sfântu’ Așteaptă?

Construirea Spitalului Regional Craiova pe terenul de 27 de hectare de pe Centura de Nord este încă la stadiul de protocoale semnate, avize de obținut și un studiu de fezabilitate la care se tot lucrează. Potrivit unui răspuns transmis GdS de Ministerul Sănătății, consultanții din partea Băncii Europene de Investiții care se ocupă de SF ar trebui să vină cu documentul până în pragul sărbătorilor de iarnă, ulterior urmând să se depună fișa proiectului pentru obținerea finanțării parțiale din partea UE, adică cele 50 de milioane de euro disponibile încă din primăvara anului 2016. Comisarul european Corina Creţu s-a arătat însă sceptică în privința demarării lucrărilor în 2019.

Construirea la Craiova a unui spital regional pare o utopie, cu toate că autoritățile locale au demarat procedurile de emitere a unor documente cu privire la terenul unde ar urma să se ridice noua unitate medicală. Asta după ce suprafața de teren a suferit mai multe modificări, pentru că s-a pornit de la zece hectare, la intersecția străzii Prelungirea Teilor cu Centura de Nord, s-a ajuns la 18 hectare și, ulterior, la 27 de hectare, peste drum de Centura de Nord. Pentru această din urmă suprafață s-a dat, în final, o hotărâre de guvern prin care terenul a trecut de la Ministerul Apărării Naționale la Ministerul Sănătății, for care ar trebui să se ocupe de realizarea acestui obiectiv de care se tot pomenește din 2017 încoace. Ce s-a făcut până acum pentru demararea efectivă a proiectului Spitalului Regional Craiova? Nu mare lucru. S-au semnat protocoale peste protocoale și se așteaptă încă după unele documente, printre care și studiul de fezabilitate.
În martie 2018, Consiliul Local Craiova se întrunea în ședință extraordinară pentru a vota un Protocol de asociere între primărie, Ministerul Sănătății, Prefectură și Consiliul Judeţean Dolj, în vederea realizării obiectivului de investiții „Spital Clinic Regional de Urgență Craiova“. Potrivit acestuia, asocierea consta, de fapt, în cooperarea interinstituțională dintre părțile enumerate, „în scopul derulării și respectării termenelor proiectului, sprijinirii și asigurării de personal pentru realizarea Spitalului Regional“. „Protocolul pe care l-am votat este unul între autoritățile locale. Nu sunt lucruri concrete, dar ne angajăm să susținem proiectul legat de acest spital“, explica atunci primarul Craiovei, Mihail Genoiu.
Primăria, care emisese în august 2017 un Certificat de Urbanism pentru reconsiderarea funcțională a zonei respective, a emis, în martie 2018, un alt Certificat de Urbanism în scopul elaborării Planului Urbanistic Zonal pentru „introducere în intravilan și reglementare urbanistică în vederea construirii Spitalului Regional Craiova“. A scos apoi la licitație realizarea PUZ-ului și a atribuit lucrarea, în luna iunie, unei firme din Craiova, pentru 40.000 de lei, fără TVA. Documentul ar urma să apară la interval în luna august. Numai că doar cu un PUZ nu se face primăvară.

Craiova, ultima pe lista MS

Soarta Spitalului Regional Craiova este, până la urmă, la mâna Ministerului Sănătății (MS), doar că intențiile sale legate de acest proiect par să ocolească Craiova. După cum se știe, proiectul în sine prevede construirea a trei spitale regionale la Iași, Cluj și Craiova, pentru care Uniunea Europeană a alocat încă din primăvara anului 2016 suma totală de 150 de milioane de euro. Autoritățile s-au mișcat însă în ritm de melc, iar banii riscă să fie pierduți. Comisarul european Corina Creţu, cea care a obținut finanțarea europeană nerambursabilă, a tras un semnal de alarmă în acest sens prin luna februarie, când a susținut că este puţin probabil ca lucrările la vreun spital regional să înceapă în 2019.
Recent, Corina Creţu a reiterat această idee, precizând că autoritățile române au solicitat câte 50 de milioane de euro pentru fiecare spital, dar că există un deficit de 700 de milioane de euro. „Eu încă mai sper ca în cursul acestui an să trimitem primii bani pentru spitalele regionale, deși nu este foarte posibil. Șanse mai sunt, dar pentru asta autoritățile române trebuie să depună documentația și deja există întârzieri foarte mari. În cazul spitalelor regionale trebuie găsită sursa de finanțare, pentru că autoritățile române au solicitat 50 de milioane de euro pentru fiecare spital, dar înțeleg că există un deficit de 700 de milioane de euro. Și aici ar trebui ca autoritățile să ajungă la un acord cu BERD, dar deocamdată nu s-a primit o solicitare în acest sens“, afirma comisarul european la începutul acestei luni.
Ca o replică la cele spuse de Corina Creţu, ministrul sănătății, Sorina Pintea, s-a deplasat pe 13 iulie la Iași, pentru a prezenta draftul Studiului de Fezabilitate al spitalului regional care ar urma să se construiască aici. Ministrul a spus că spitalul de la Iaşi va avea 850 de paturi, iar costul investiţiei se ridică la 321,4 milioane de euro, fără TVA. „Anul viitor va fi lansată licitaţia pentru construcţie, iar în decembrie 2023 spitalul va trebui să fie gata“, declara Sorina Pintea. „Comisia Europeană dă 150 de milioane de euro pentru toate cele trei spitale, Iaşi, Cluj şi Craiova, iar restul banilor provin din alte surse, inclusiv de la bugetul de stat“, mai preciza demnitarul. Ministrul sănătății a mai spus atunci că draftul studiului de fezabilitate al spitalului regional de la Cluj va fi prezentat pe 26 iulie, iar al celui de la Craiova în luna septembrie. „Eu cred, sper, ca la sfârşitul anului 2019 să avem deja începută construcţia a cel puţin două dintre cele trei spitale regionale“, mai spunea Sorina Pintea. După cum se observă, Craiova este ultima pe lista Ministerului Sănătății cu privire la spitalul regional, termenul prevăzut pentru depunerea cererii de finanțare care ar preceda procedura de licitație privind construcția în sine fiind, potrivit ministrului sănătății, luna decembrie.

În așteptarea lui Moș Crăciun

GdS a întrebat Ministerul Sănătății care este, concret, stadiul actual al proiectului privind construirea Spitalului Regional Craiova, iar răspunsul ne-a făcut să se gândim de pe acum la Moș Crăciun. Pentru că în acea perioadă ar fi gata SF-ul spitalului, urmând ca după aceea să se depună cererea pentru obținerea finanțării parțiale din partea UE, adică cele 50 de milioane de euro. „Conform calendarului asumat de consultanții din partea Băncii Europene de Investiții, până la 15 decembrie 2018 se va finaliza studiul de fezabilitate, urmând ca până la 31 decembrie să se depună fișa proiectului pentru obținerea finanțării parțiale prin Programul Operațional Regional“, se preciza în răspunsul MS.
Ceea ce nu a spus ministerul și nici Sorina Pintea în vizita de la Iași este dacă există efectiv banii necesari construirii celor trei spitale regionale, având în vedere că pentru fiecare ar mai trebui cel puțin 200 de milioane de euro, pe lângă banii de la UE. Asta pentru că afirmația ministrului cum că banii vin „din alte surse, inclusiv de la bugetul de stat“ nu pare una plauzibilă. „De la început a existat o problemă de apreciere a proiectului, pentru că fiecare spital ar costa peste 200 de milioane de euro și trebuie găsite sursele de finanțare. În plus, la Craiova ar mai fi unele probleme legate de utilități, mai exact pe partea de apă și canal, deoarece Compania de Apă Oltenia ar trebui să tragă o conductă pe lângă acel teren și e vorba de o investiție cam mare“, a spus, pentru GdS, o sursă implicată în proiect. Va avea sau nu Craiova un spital regional? Se pare că nu o să știm până când nu va veni Moș Crăciun. Să nu fie însă vorba de Sfântu’ Așteaptă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS