17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljApar străzi noi în Craiova

Apar străzi noi în Craiova

Ca urmare a dezmembrării unor proprietăți mai mari și apariției unor imobile, în Craiova apar străzi noi, cinci la număr. Pentru ca fiecare proprietate să poată beneficia de o adresă distinctă, stradă și număr factorial, Primăria Craiova a decis să dea nume unor foste tarlale.
Denumirile propuse pentru cele cinci străzi sunt: Marina Știrbei, Dinu C. Giurescu, Paulina Vorvoreanu, General Gheorghe Anghelescu si Doamna Elina. Denumirile au fost avizate de către Comisia de Atribuire de Denumiri a Județului Dolj și urmează să fie aprobate în şedința de Consiliu Local din data de 26.07.2018.
Strada Marina Știrbei este amplasată undeva în spatele fostului târg de pe strada Caracal. Marina Știrbei a fost una dintre primele femei din România care a obţinut brevet de pilot. Pasiunea ei pentru zbor şi dragostea de ţară au dus la crearea unei legende numite Escadrila Albă. A fost fiica prinţului George Ştirbei şi nepoata lui George Valentin Bibescu. S-a născut la Viena, pe 19 martie 1912. Şi-a descoperit pasiunea pentru zbor în România, însă din cauza prejudecăţilor vremii a avut mult de luptat până să ajungă să piloteze un avion.
Strada Dinu C. Giurăscu este situată în apropierea Drumului Muntenilor. Dinu C. Giurăscu a fost un istoric și politician român, membru titular (din 2001) al Academiei Române, deputat în Parlamentul României și vicepreședinte al Partidului Conservator. Cetățean de onoare al Craiovei din anul 1997, profesorul Dinu C. Giurescu a donat întregul său fond de carte Bibliotecii „Alexandru și Aristia Aman“, în anul 2013.
Cea de-a treia stradă va purta denumirea de Paulina Vorvoreanu și este situată în zona Plaiul Vulcănești. Născută în Craiova, la 8 septembrie 1854, Paulina a fost al doilea copil al familiei Constantin şi Angheliţa Vrăbiescu. Paulina Vrăbiescu s-a căsătorit la 18 ani cu Gogu Vorvoreanu, mare latifundiar şi fost primar al Craiovei. Căsătoria a fost oficiată în Biserica „Sfinţii Arhangheli“, lăcaş de care familia avea să îşi lege numele prin numeroase acte de caritate. Au locuit împreună în Casa Vorvoreanu (actualul Palat Mitropolitan din Craiova), situată pe strada Frații Buzești, nr. 10.
Tot în Plaiul Vulcănești este situată și strada General Gheorghe Angelescu, în zona Stațiunii de Cercetare Șimnic. Angelescu a fost ofiţer de infanterie. A primit gradul de colonel în anul 1870, iar pe cel de general în anul 1877. A fost comandant al Diviziei 3 Infanterie în Războiul pentru Independenţă.
Cea de-a cincea stradă va purta numele Doamna Elina și este situată în zona Bariera Vâlcii. Născută Năsturel Herescu, soră a cărturarului Udriște Năsturel, Elina se căsătorește cu Matei Basarab în 1612, devenind Doamnă a Țării Românești odată cu urcarea pe tron a soțului sau, în 1632. Considerată una dintre cele mai cultivate femei ale timpurilor sale, putând citi și scrie în slavonă, latină și greacă, pasionată de istorie și artă, Doamna Elina Basarab a rămas în istorie ca patroană a literaturii românești. Alături de Matei Basarab a contribuit la ctitorirea și înzestrarea a numeroase lăcașuri de cult, între acestea numărându-se și Biserica „Sfântul Dumitru“ din Craiova, astăzi Catedrala Mitropolitană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS