6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalClubul Rotary susține un program de screening mamar gratuit

Clubul Rotary susține un program de screening mamar gratuit

După ce, anul trecut, 270 de femei din localități rurale ale județului Olt au fost testate imagistic prin implicarea Clubului Rotary, în acest an programul continuă cu 120 de locuri destinate femeilor din aceeași categorie.
Rezultatele îngrijorătoare înregistrate anul trecut în Olt în cadrul primului program gratuit de screening prin mamografie, care au confirmat în mod nedorit statisticile care indică neoplasmul mamar drept a doua cauză de mortalitate, după bolile cardiovasculare, i-au determinat pe membrii clubului slătinean Rotary ca din banii strânși în urma balului caritabil anual să continue lupta împotriva neoplasmului mamar. În 2017, din 270 de femei de peste 45 de ani, din 22 de localități rurale, testate cu ajutorul mamografiilor realizate de membrii și colaboratorii clubului, doar 53 de teste nu au indicat modificări îngrijorătoare. În cazul femeilor cu scor BIRADS peste 3 (Radiology Breast Imaging Reporting and Data System), rechemate periodic la monitorizare, sâmbătă, 21 iulie 2018, s-a realizat o nouă mamografie. Programul va continua însă pentru femeile din mediul rural, membrii clubului considerând că acestea sunt și cele mai lipsite de resursele materiale necesare realizării pe cont propriu a unei mamografii, dar și de informația medicală, prin urmare s-a făcut un apel la autoritățile locale și la medicii de familie pentru a mobiliza, la nivelul fiecărei localități, câte 15 femei care se încadrează în grupul-țintă, în august și septembrie continuând testarea imagistică.
„În perioada următoare, membrii Clubului Rotary anunță că primăriile din mediul rural, care nu au participat însă la proiect, o pot face contactându-i pe adresa de email: [email protected]. Din fiecare localitate pot participa 15 femei care se încadrează în grupul-țintă și care vor fi programate la realizarea de mamografii gratuite în lunile august-septembrie 2018, în limita resurselor financiare disponibile, a precizat Cristina Munteanu, președintele Club Rotary Slatina 2018-2019.
Mamografiile se realizează în cadrul policlinicii Lisimed, inclusiv transportul femeilor fiind asigurat prin intermediul proiectului. Pe de altă parte, medicii implicați în tratarea femeilor spun că se impune un program de screening național, având în vedere faptul că în România creșterea numărului de femei afectate este mai accentuată decât la nivel global.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS