6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAccident mortal stupid pe o platformă industrială din Cârcea

Accident mortal stupid pe o platformă industrială din Cârcea

Hala în care s-a produs incidentul de săptămâna trecută

Un bărbat care se afla pe acoperișul unei hale a căzut în gol de la o înălțime de 6 – 7 metri, după ce placa de isopan pe care se afla a cedat sub greutatea omului. ITM Dolj susține că bărbatul nu era angajat al societății la care s-a întâmplat incidentul. Reprezentanții firmei spun că accidentul a fost o întâmplare nefericită ce nu are legătură cu procesul de producție.

O persoană în vârstă de 68 de ani, care se afla pe acoperișul unei hale industriale a unei firme din Craiova cu punct de lucru la Cârcea, a căzut săptămâna trecută de la o înălțime de 6 – 7 metri, după ce placa de isopan care acoperea hala și pe care s-ar fi aflat bărbatul joi după-amiază s-ar fi rupt sub greutatea acestuia. Bărbatul și-a pierdut viața în acea noapte la Spitalul Județean de Urgență Craiova.
Un cititor GdS ne-a scris la redacție, sesizând că accidentul care s-a transformat în unul mortal ar fi avut loc la firma Linex Wolf, care are un punct de lucru pe strada Gorunului, în Cârcea.

ITM: Persoana care a decedat nu era angajat al societății

Inspectoratul Teriotorial de Muncă (ITM) Dolj a confirmat evenimentul care s-a produs la Linex Wolf SRL, reprezentanții instituției precizând că s-a declanșat o acțiune de cercetare, în urma evenimentului. Aceștia susțin că persoana care a decedat după ce a căzut de pe acoperișul halei industriale nu avea contract individual de muncă încheiat cu firma respectivă, ci era angajată la altă firmă din Craiova, care nu are nicio legătură cu incidentul. „Pe 19iulie, în jurul orei 17.00, o persoană care se afla în incinta punctului de lucru din Cârcea al Linex Wolf SRL s-a urcat pe acoperișul unei hale, iar una din plăcile de isopan a acoperișului a cedat sub greutatea victimei, provocând căderea acesteia de a la o înălțime de aproximativ 7 metri. Din verificările inspectorilor de muncă a reieșit că victima nu figurează cu contract individual de muncă la Linex Wolf SRL“, se arată în răspunsul ITM Dolj, la întrebările adresate de GdS.

Reprezentanții Linex Wolf: „Este un accident regretabil“

GdS a contactat telefonic reprezentanții firmei la care a avut loc incidentul. Monica Gângu, director de resurse umane și director economic, a povestit cum s-a întâmplat tragedia. Ea a menționat că I.M., în vârstă de 68 de ani „era un bun prieten cu patronul firmei și cu angajații“, fiind un cunoscut al firmei de ani de zile și că lua periodic materiale de construcție din hala industrială aflată în extindere, pentru că omul își construia o casă la țară. Joi după-amiază, el s-ar fi urcat pe acoperiș fără să ceară acceptul cuiva din firmă și fără să fie întrebat de cineva din firmă ce face acolo. „Atunci nu a cerut acceptul nimănui să urce, pentru că mai luase de la noi materiale pentru a-și construi casa. După ce a luat trei plăci de isopan și le-a dus la mașină, s-a întors pe acoperiș ca să mai ia încă una și atunci a crăpat o placă și a căzut. Era conștient. (…) Împreună cu un coleg l-am pus într-o pătură, ca într-o targă improvizată, și l-am dus la spital cu mașina mea pentru că ne-am gândit că poate salvarea ajungea prea târziu. A fost conștient tot drumul și ne spunea că îl durea mâna, de la cot în jos. La spital, inițial, el a spus că a căzut acasă. L-au băgat imediat la Terapie Intensivă, l-au intubat, iar în jurul orei 18.00 au ieșit și
ne-au întrebat ce s-a întâmplat clar, pentru că avea trei coaste rupte și fractură de bazin. Le-am spus ce s-a întâmplat, că a căzut de la o înălțime de aproximativ 4 metri. Discutasem să îl ducem cu elicopterul la Spitalul «Floreasca», dar nu s-a putut, pentru că medicii ne-au spus că nu putea fi transportat deoarece că îi scăzuse tensiunea la 6“, a povestit Monica Gângu, pentru GdS. În cele din urmă, chiar după ce medicii îi stabilizaseră tensiunea, bărbatul nu a mai rezistat, decedând în jurul orei 23.00, după multe minute de resuscitare.
Reprezentanta Linex Wolf spune că a doua zi de dimineață a fost anunțată Poliția din Cârcea despre producerea accidentului, apoi au fost informate alte autorități. „Este un accident regretabil! Era un apropiat de-al nostru, un prieten de ani buni. Nu a fost un accident în producție. Nu era angajatul societății noastre. Suntem extraordinar de… mâhniți! Firma a suportat cheltuielile cu înmormântarea, pentru că era o familie simplă“, a mai menționat Monica Gângu. Poliția și Parchetul au declanșat propriile cercetări în acest caz.

Alt accident a avut loc la firma respectivă, în urmă cu o lună

La societatea respectivă, care activează în domeniul producției industriale, s-a mai produs un eveniment similar pe 6 iunie. În urma acelui accident, o persoană s-a ales cu călcâiul zdrobit, iar angajatul s-a aflat o bună perioadă de timp în incapacitate temporară de muncă. În acel caz, cercetarea realizată de firmă a fost respinsă inițial de către ITM Dolj, pe motiv că nu întrunea toate condițiile pentru a primi avizul celor de la ITM. Societatea trebuie să întocmească un nou dosar de cercetare a evenimentului de atunci. Reprezentanții Linex Wolf spun că, în acel caz, un angajat cu acte în regulă al firmei a fost trimis de patron să se urce pe acoperișul halei, pentru a lega un luminator care se desprinsese din cauza vântului. „Când a urcat, i-a luat vântul șapca și când s-a uitat după șapcă s-a dezechilibrat, s-a prins cu mâinile de coama halei, apoi a căzut în mâini. A avut contuzie la călcâi“, a spus Monica Gângu, director de resurse umane la Linex Wolf.

ITM a sistat temporar activitatea în zona de lucru respectivă

Având în vedere că în zona respectivă au avut loc două incidente, în interval scurt de timp, ITM a dispus ieri sistarea activității în zona respectivă. „Pe 6 iunie a avut loc în incinta aceluiași punct de lucru al Linex Wolf SRL un eveniment urmat de incapacitate temporară de muncă. Urmare a evenimentelor produse, inspectorii de muncă au dispus sistarea activității pentru respectiva zonă de lucru“, se arată în răspunsul transmis de ITM Dolj, la solicitarea GdS. Activitatea la extinderea halei industriale cu pricina poate fi reluată ulterior cercetărilor.
Societatea la care s-au produs cele două evenimente are 240 de angajați și produce motoare electrice, în special pentru lifturi și pentru nave maritime. După ce vor fi încheiate cercetările demarate de autorități, GdS va prezenta concluziile verificărilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS