5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljViețile a doi copii, distruse într-o clipă

Viețile a doi copii, distruse într-o clipă

Polițiștii doljeni susțin că tânărul de 16 ani a pierdut controlul din cauza lipsei de experiență în conducere

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au cerut, ieri, fără succes, arestarea preventivă a unui minor de 16 ani, acuzat că a condus băut și a provocat un accident în urma căruia prietena sa, o tânără de 18 ani, a decedat. Cei doi erau colegi la Colegiul Național „Carol I“, iar cadrele didactice au numai cuvinte de laudă pentru eleva de 18 ani. Andreea era pasionată de dans și a participat la mai multe olimpiade școlare, iar în clasa a IX-a obținuse titlul Miss Boboc. Matei, băiatul de 16 ani care a provocat accidentul, fiul unor magistrați craioveni, este descris de profesori ca un „elev liniștit“.

Tragicul accident în care și-a pierdut viața Andreea, alintată „Dede“ de prieteni, a avut loc luni noapte, în jurul orei 3.00, pe strada Viitorului din municipiu, în apropierea Centurii de Nord.
Polițiștii doljeni au explicat că accidentul în urma căruia și-a pierdut viața tânăra de 18 ani s-a produs din vina prietenului acesteia, Matei U., de 16 ani, care a condus băut și fără permis autoturismul părinților, un Volkswagen Golf. Luni noapte, băiatul a luat mașina părinților fără știrea acestora, ei fiind la spital cu o rudă bolnavă, după care a plecat la plimbare împreună cu prietena sa și alți doi amici. Pe strada Viitorului, Matei a pierdut controlul direcției și s-a răsturnat, iar Andreea, care ocupa locul din dreapta-față, a decedat pe loc. Cei doi pasageri de pe bancheta din spate, de 15 și 17 ani, au suferit leziuni ușoare, ca și băiatul de la volan. Oamenii legii au precizat că au întocmit pe numele minorului un dosar penal pentru comiterea a patru infracțiuni. „Din cauza lipsei de experiență la volan și a consumului de băuturi alcoolice, persoana în cauză a pierdut controlul autoturismului, a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat. În cauză a fost întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducere fără permis și sub influența băuturilor alcoolice“, au precizat polițiștii doljeni.
Băiatul de 16 ani a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat o alcoolemie de 0,49 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cursul zilei de ieri, oamenii legii au primit rezultatul probelor de sânge recoltate luni noapte, fiind găsită o îmbibație alcoolică de peste 0,90 g/l alcool pur în sânge. Potrivit unor surse judiciare, băiatul de 16 ani ar fi copilul unor magistrați craioveni. Tatăl este judecător la Secția Penală a Judecătoriei Craiova, în prezent judecător delegat la un penitenciar, iar mama lucrează la Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale din cadrul Tribunalului Dolj.

Tânărul de 16 ani este acuzat de comiterea a patru infracțiuni: ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducere fără permis și sub influența băuturilor alcoolice

„Vestea tragică ne-a răpus!“

Despre tragedie vorbesc cu lacrimi în ochi și cadrele didactice de la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova, unde studiau cei doi tineri.
Andreea era absolventă a clasei a XI-a, iar Matei a absolvit clasa a X-a. Ambii erau la același profil, matematică-informatică. „Suntem profesori și ei sunt ca și copiii noștri. Vestea tragică ne-a răpus. Ambii erau copii foarte buni“, a spus unul dintre dascăli. Andreea era pasionată de dans și făcea parte din trupa școlii, unde se antrena cu un profesor care o știe de când era în clasele primare.
„Am aflat despre tragedie de la un elev, care m-a sunat marți dimineață, cred că în jurul orei 10.00. Am rămas înmărmurită. Nu am putut să mai rostesc nici un cuvânt aproape un minut. Nu mi-a venit să cred, și acum îmi este greu să cred că a plecat dintre noi. Am avut-o elevă pe Andreea în clasele primare și în gimnaziu. Apoi am continuat să lucrez cu ea pentru că era pasionată de sport și a intrat în trupa școlii. Era un copil vesel, plin de viață și foarte cuminte. Nu a creat niciodată probleme. Era conștiincioasă și se vedea asta și în rezultatele de la școală și de la concursurile școlare. Mama ei era mereu aproape de ea, venea cu ea mereu la concursuri și la spectacole. Era pasionată de dans. Ultima dată a urcat pe scenă la un spectacol la Liceul «Marin Sorescu» din Craiova, realizat în cadrul programului Erasmus. Acest evenniment a fost în luna aprilie și știu că a venit și mama ei, și chiar am stat un pic de vorbă despre Andreea, ne-am adus aminte de când era mică. Și i-am zis: «Veniți mereu să o susțineți!». Și acum părinții trec prin această tragedie“, a spus oftând profesorul Carmen Georgescu.
Andreea era și o adolescentă foarte frumoasă. În clasa a IX-a a obținut titlul de Miss Boboc. În plus, participa la concursuri și olimpiade școlare. Ultima performanță de care își aduc aminte acum o parte din cadrele didactice a fost obținută la concursul de Tehnologia Informației (TIC).
Despre Matei, profesorii spun că era un elev liniștit, care nu a pus niciodată probleme. „Păcat că s-au rupt două destine, o fată foarte frumosă care a plecat dintre noi prea devreme, și pe de altă parte acest băiat sensibil, care va fi marcat toată viața“, a mai spus profesorul Carmen Georgescu.

Tânăra de 18 ani și-a pierdut viața luni noapte, în urma unui accident provocat de prietenul său, care a condus băut și fără permis

Astrobotic Club și-a luat adio de la Andreea

Cercul de Astronomie și Astrofizică al Colegiul Național „Carol I“ a postat, marți, pe facebook (Astrobotic Club) un mesaj după moartea Andreei. „Un suflet nevinovat a urcat azi-dimineață printre stele: eleva noastră eminentă nu mai este printre noi decât cu spiritul. Am văzut-o crescând din clasa a șasea până la momentul nefast cand zborul lui Miss Boboc CNC 2015 s-a frânt din cauza unor copii alintați și nesupravegheați. Am văzut-o participând la olimpiadele școlare (fizică, astronomie, știinte) în același timp în care se pregătea pentru iubitele sale concursuri de dans, cu rezultate similare. La CNC a obținut o mențiune importantă la concursul național CanSat 2015, pentru că o interesau și automatizarile/programarea dedicată spațiului cosmic. Mereu și-a ajutat colegii, pregătindu-se în același timp pe sine, și a răspuns pozitiv solicitărilor școlii. A fost o elevă remarcabilă a cercului nostru, iubită de colegi și cu mulți prieteni buni! Ne vom aminti mereu de Dede! Condoleanțe familiei!“, este mesajul postat de Astrobotic Club.

Cerere de arestare preventivă pentru patru infracțiuni

În cursul zilei de marți, după ce a fost audiat, băiatul de 16 ani a fost reținut pentru 24 de ore, în baza unei ordonanțe emise de procurorii craioveni. Ieri, după o noapte petrecută în arest, acesta a fost dus la Judecătoria Craiova cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile, dar instanţa a luat măsura controlului judiciar. Potrivit Codului Penal, minorii care au împlinit vârsta de 16 ani răspund penal, potrivit legii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS