14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTânără ucisă într-un accident provocat de un minor băut

Tânără ucisă într-un accident provocat de un minor băut

Potrivit polițiștilor doljeni, tânărul a pierdut controlul din cauza lipsei de experiență în conducere și s-a răsturnat cu mașina părinților

O tânără de 18 ani, din Craiova, și-a pierdut viața, luni noapte, în urma unui accident provocat de un minor de 16 ani, care s-a urcat la volan deși băuse și nu are permis de conducere. Accidentul a avut loc pe strada Viitorului din municipiu, în apropierea Centurii de Nord, în jurul orei 3.00.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, băiatul de 16 ani, care conducea un
Volkswagen Golf pe strada Viitorului, a pierdut controlul direcției și s-a răsturnat în afara drumului. În urma accidentului, o fată de 18 ani, care ocupa locul din dreapta-față al autoturismului, și-a pierdut viața. De asemenea, doi băieți de 15 și 17 ani, pasageri pe bancheta din spate a mașinii, au suferit leziuni ușoare, ca și minorul de 16 ani.
Polițiștii care au ajuns la locul accidentului l-au testat cu aparatul etilotest pe minorul de 16 ani, rezultatul fiind de 0,49 mg/l alcool pur în aerul expirat. Oamenii legii spun că accidentul în urma căruia și-a pierdut viața tânăra de 18 ani s-a produs din vina băiatului de 16 ani, care a condus și băut, și fără permis. Se pare că acesta a luat mașina părinților fără știrea acestora, ei fiind la spital cu o rudă bolnavă, după care a plecat la plimbare împreună cu cei trei prieteni. Această plimbare a costat-o viața pe tânăra de 18 ani, care a acceptat să urce în mașina condusă de tânărul băut și fără permis. „Din cauza lipsei de experiență la volan și a consumului de băuturi alcoolice, persoana în cauză a pierdut controlul autoturismului, a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat. În cauză a fost întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducere fără permis și sub influența băuturilor alcoolice“, au precizat polițiștii doljeni.
Potrivit unor surse judiciare, băiatul de 16 ani este fiul a doi magistrați craioveni. Tatăl său ar fi judecător la Secția Penală a Judecătoriei Craiova, în prezent judecător delegat la un penitenciar, iar mama sa lucrează la Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale din cadrul Tribunalului Dolj.

Minorul de 16 ani răspunde penal pentru faptele sale

Potrivit legii, minorii care au împlinit vârsta de 16 ani răspund penal, potrivit legii. Dacă au între 14 şi 18 ani la data săvârșirii infracțiunii, faţă de minori se poate lua o măsură educativă, printre care se numără stagiul de formare civică, supravegherea, asistarea zilnică, internarea într-un centru educativ sau într-un centru de detenție. Internarea într-un centru educativ constă în internarea minorului într-o instituţie specializată în recuperarea minorilor, unde va urma un program de pregătire şcolară şi formare profesională, precum şi programe de reintegrare socială. Internarea se dispune pe o perioadă cuprinsă între unu şi trei ani. Internarea într-un centru de detenție (fostele penitenciare de minori – n.r.) se dispune pe o perioadă cuprinsă între doi şi cinci ani. În cazul în care pedeapsa prevăzută de lege este de peste 20 de ani sau detenţiunea pe viaţă, internarea se ia pe o perioadă cuprinsă între 5 şi 15 ani.
Polițiștii din cadrul IPJ Dolj au mai precizat că băiatului de 16 ani i-au fost recoltate probe de sânge, urmând să stabilească cu exactitate ce alcoolemie avea în momentul în care a provocat accidentul mortal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS