6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎn Dolj, nouă profesori au promovat titularizarea cu 10

În Dolj, nouă profesori au promovat titularizarea cu 10

Ieri au fost afișate primele rezultate ale examenului național de ocupare a posturilor didactice din învățământul preuniversitar. În județul Dolj sunt nouă cadre didactice care au reușit să obțină nota maximă. Nici anul acesta, însă, oferta de posturi titularizabile nu este suficientă nici pentru cei cu rezultate bune. Patru dintre candidații cu nota 10 sunt la religie, disciplină la care este un singur post titularizabil.

În județul Dolj, din cei 802 candidați care au predat lucrările, mai mult de jumătate au obținut note peste 7. „Anul acesta, spre evaluare au fost trimise 802 lucrări. Dintre acestea, trei lucrări au fost anulate. Toate cele trei lucrări au fost la matematică. Au fost astfel notate 799 de lucrări, din care 478 au note peste 7. De asemenea, alte 203 lucrări au note peste 5, ceea ce le dă posibilitatea să ocupe un post pe perioadă determinată“, a precizat inspectorul școlar general Monica Sună. În acest an a crescut numărul notelor de 10. Dacă în 2017 au fost candidați cu astfel de rezultate, în această sesiune nota maximă a fost obținută de nouă candidați. „Cele mai multe note de 10 sunt la religie. Patru candidați au obținut un astfel de rezultat. De asemenea, câte o notă de 10 este și la limba română, la învățământul preșcolar, învățământul primar, la educație muzicală şi la asistent medical generalist“, a precizat inspectorul școlar general Monica Sună. Oferta de posturi titularizabile nu este însă suficientă nici anul acesta pentru candidații cu note mari. De exemplu, la religie există un singur post pe care se luptă patru candidați, niciunul titular în prezent. Unul dintre ei nu are vechime la catedră, alți doi au predat câte un an, iar celălalt candidat are șapte ani vechime și a promovat examenul de definitivat.

Profesori de 4 după 21 de ani vechime

Și anul acesta sunt candidați care au obținut note sub 5. La nivelul județului Dolj au luat note 118 candidați cu astfel de rezultate, din care 11 sunt sub 2. Unii dintre candidații cu note sub 5 sunt profesori cu vechime la catedră. De exemplu, la învățători chiar un cadru didactic titular care s-a prezentat la examen pentru a se transfera pe un alt post a obținut nota 4, după 21 de ani vechime și gradul didactic I. Alt cadru didactic cu aceeași vechime și gradul I a obținut și mai puțin, respectiv 3,60. Astfel de exemple sunt și la alte discipline. De exemplu, la istorie, un cadru didactic cu 11 ani vechime și definitivat a obținut 4,35. La informatică, un cadru didactic cu zece ani vechime și gradul didactic II a fost notat cu 3,45. Și la chimie, un candidat cu nouă ani vechime și examenul de definitivat promovat a obținut 2,95. La biologie, un candidat a luat 3,60 la examenul scris, având șase ani la catedră și examenul de definitivat promovat. Candidații care nu sunt mulțumiți pot depune contestații și azi, până la ora 15.00. Cererile pentru reevaluarea lucrărilor se depun la Inspectoratul Școlar Județean Dolj. Rezultatele finale se vor afișa pe 24 iulie.

În olt, Două note de 10, dar și candidați notați cu 1 la titularizare

Mai mult de jumătate dintre candidații la titularizare care au dat examen în județul Olt nu au reușit să obțină cel puțin nota 7, care le oferă șansa de a se titulariza în învățământ. Sunt, în schimb, mai multe note mari decât anul trecut, doi candidați luând nota maximă.
Ionela Roza Trițescu (geografie) și Elena Raluca Brabete (limba și literatura română, elemente de pedagogie școlară și elemente de didactică generală aplicate disciplinelor din învățământul primar) sunt cele două aspirante la catedră care au fost notate cu 10, aceeași notă primind și la inspecția la clasă. În top 10 rezultate la Titularizare 2018 se mai găsesc viitori educatori, absolvenți de franceză, matematică sau psihopedagogie. Cele mai slabe zece rezultate le-au înregistrat, în schimb, absolvenții de educație fizică și sport (o notă de 1 și alte trei de 1,25, 1,45, respectiv 1,50), de limba română (1,75) și viitorii învățători (2,05, 2,2) și educatori (1,75, 1,8, 1,95).
Statistica generală arată că 20,7% dintre candidați au fost notați cu note sub 5, 37,7% cu note între 5 și 7, iar 166 cu note peste 7.
„Nu pot să spun că sunt note slabe, sunt un pic mai bune decât anul trecut, avem și două note de 10, la geografie și la învățământ primar, avem și o notă anulată, la limba franceză, nu se precizează din ce motiv, vom solicita informații despre asta, doar că noi avem doar 16 posturi. Probabil că vor veni în sistem, de acum încolo, oameni care își doresc, fiind motivați și de salariu, așa sperăm“, a declarat inspectorul școlar general-adjunct al ISJ Olt, prof. Florica Grecu.
Lista posturilor titularizabile, pe de altă parte, este foarte scurtă și deloc pe placul candidaților. Între cele 16 posturi se regăsesc trei de medicină generală, pentru școala posliceală sanitară, care de mulți ani rămân neocupate, dar și posturi de profesor de pian (două posturi) sau clarinet (un post), care, cel mai probabil, vor rămâne din nou neocupate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS