5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalRodii și mango în grădina unui fermier oltean

Rodii și mango în grădina unui fermier oltean

Un legumicultor din localitatea Cilieni, județul Olt, a descoperit că pasiunea sa pentru plantele exotice i-ar putea schimba, în următorii ani, afacerea de familie.

Marius Delcea are 38 de ani și se ocupă de când se știe de grădinărit. Și părinții, și bunicii săi au cultivat legume, o afacere din care familia câștigă destul de bine, astăzi exploatând un solar de aproximativ 1.200 de metri pătrați. O schimbare ar putea interveni, însă, în următorii ani, fermierul experimentând și alte culturi, neobișnuite pentru zona noastră.
Anul trecut a obținut prima rodie de la arborele produs de el din semințele unui fruct cumpărat de la magazin, anul acesta doi arbori vor rodi. Ceea ce a început ca un experiment, astăzi se concretizează în aproximativ 30 de arbori de rodiu în anul trei de vegetație și aproximativ 200 în anul doi.
„Încerc să văd dacă rezistă la ger, să se naturalizeze. Este cam al treilea an, le-am scos primăvara mai devreme, să se obișnuiască și cu clima, le-am ținut până toamna târziu… Am luat semințele de la un fruct cumpărat din supermarket și le-am pus în pământ. Mai am cactuși, fructul pasiunii, vreo două rânduri de physalis. Încerc să văd dacă se poate face ceva. Sunt la început acum, prima rodie a legat anul trecut“, a declarat fermierul. Arbuștii sunt, cei mai mulți, în ghivece, fermierul încă testând limitele plantelor specifice zonelor secetoase, dar care astăzi se cultivă în multe regiuni ale lumii.

„Deocamdată nu renunțăm la legume“

Dintre plantele pe care Marius Delcea încearcă să le producă nu lipsesc nici arborele de mătase (fermierul spune că primele semințe le-a luat de la un vecin, iar astăzi are în curte un adevărat arbore), mango, avocado, cactuși, mandarin, litchi etc. În această primăvară a făcut și o pagină de Facebook, Grădina lui Marius, în încercarea de a testa ce căutare ar putea avea produsele sale. „Nu mi-am promovat deloc pagina de Facebook, pentru că vreau să văd mai întâi cum se dezvoltă toate. N-aș vrea să vând și să mă înjure omul, însă cred că pot să mă dezvolt pe partea asta destul de bine. Deocamdată nu renunțăm la legume. Poate mai facem un solar mai micuț și pentru plante“, a spus fermierul, care, de asemenea, îngrijește alături de tatăl său o livadă cu 50 – 60 de pomi fructiferi, de-abia porniți, și aceștia, pe rod. Această experiență îl va ajuta, probabil, atunci când arborii exotici vor avea nevoie de altoire. Deocamdată învață din mers despre noile culturi, cele mai multe informații obținându-le de pe internet.
Familia nu va renunța prea curând la culturile pe care mizează de generații, însă alături de tomate, vinete, varză, ardei etc., încet-încet își vor găsi locul și noile plante cu care fermierul ar vrea să-i bucure și pe alții, după ce le va descoperi pe deplin tainele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS