8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGigioc rămâne în arestul IPJ Dolj

Gigioc rămâne în arestul IPJ Dolj

Procurorii DIICOT au reținut că gruparea coordonată de Vadik Gigi Zavera ar fi montat aparatură de skimming pe bancomate din Mexic

Magistrații de la Curtea de Apel Craiova au hotărât, vineri, să respingă o contestație formulată de Vadik Gigi Zavera, zis Gigioc, arestat preventiv pe 29 iunie, pentru comiterea de infracțiuni informatice, așa că acesta rămâne în continuare în arestul IPJ Dolj.
Procurorii DIICOT din Craiova anunțau, pe 29 iunie, reținerea a patru persoane suspectate de comiterea de infracțiuni informatice. Este vorba de Vadik Gigi Zavera, Cornel Pană, Gabriel Sorea și Cosmin Avrămoiu, care au fost arestați preventiv în aceeași zi, printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj. Procurorii DIICOT din Craiova au precizat că „începând cu anul 2013, inculpaţii Zavera Gigi-Vadik, Pană Cornel și Sorea Gabriel au constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii unor infracțiuni informatice, grup coordonat de inculpatul Zavera Gigi-Vadik, la care au aderat şi alţi inculpaţi, printre care şi inculpatul Avrămoiu Cosmin-Gheorghe“, dar și că, în perioada octombrie 2013 – februarie 2014, în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul Sorea Gabriel, împreună cu alţi doi inculpaţi, au pus în circulație instrumente de plată electronică, au accesat, fără drept, sisteme informatice și au efectuat retrageri frauduloase de numerar (pe teritoriul Mexicului) din contul mai multor persoane“.
Anchetatorii au mai explicat că, în noiembrie 2013, același Cornel Pană a formulat o sesizare penală, în care a susținut că, pe 23 noiembrie 2013, din contul deschis pe numele său, au fost efectuate în Mexic zece retrageri frauduloase de numerar, totalizând suma de 12.929 de lei, „deși sumele de bani au fost retrase pe teritoriul Mexicului la indicațiile acestuia (prin accesarea, fără drept, a unui sistem informatic), în baza înțelegerii pe care o avea cu inculpatul Sorea Gabriel, sume de bani de care a și beneficiat“.
Printre infracțiunile reținute de procurori în acest dosar se numără constituirea unui grup infracțional organizat, accesul ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori, inducerea în eroare a organelor judiciare şi înșelăciunea.

Cerere respinsă de instanțe

Ulterior, Vadik Gigi Zavera a formulat la Tribunalul Dolj, fără succes însă, o cerere de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu. „Respinge cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu, formulată de inculpatul Zavera Gigi Vadik, ca nefondată“, se arată în hotărârea Tribunalului Dolj de pe data de 11 iulie. Hotărârea instanței a fost contestată la Curtea de Apel Craiova, instanță care a respins acțiunea inculpatului vineri, pe 13 iulie. În urma hotărârii Curții de Apel Craiova, care este definitivă, Vadik Gigi Zavera va fi cercetat în continuare în acest dosar în stare de arest preventiv. Ceilalți trei inculpați, arestați preventiv în același dosar, nu au formulat deocamdată cereri de înlocuire a arestului cu o altă măsură preventivă.
Pe 28 iulie, procurorii DIICOT au dispus efectuarea de percheziții la domiciliile suspecților, ocazie cu care au ridicat echipamente industriale folosite pentru producerea de echipamente de skimming, precum și mulaje şi echipamente de skimming, dar și „alte instrumente ce pot fi folosite la falsificarea de instrumente de plată electronică“, după cum au mai precizat anchetatorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS