6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Bomba cu ceas“ de la SJU Craiova cere măsuri urgente!

„Bomba cu ceas“ de la SJU Craiova cere măsuri urgente!

Așa arată acum spațiul de la etajul opt rămas în stadiul de șantier

În Spitalul Județean de Urgență Craiova este o „bombă cu ceas“ care oricând poate să fie sursă de infecții. Este o problemă veche de șase ani, rămasă nerezolvată. Buba se află la etajul opt al unității medicale, mai precis în cadrul Secției de Obstetrică-Ginecologie, și necesită soluții urgente.

Problema „bombei cu ceas“ de la Ginecologie a apărut în timpul unor lucrări de modernizare a clinicii, când o bucată de tencuială a căzut într-unul din saloanele aflate cu un etaj mai jos și un pacient din salonul respectiv a fost rănit uşor. Potrivit unui proiect inițiat în urmă cu câțiva ani, lucrările trebuia să fie făcute cu bani veniți de la Banca Mondială. Munca a început în noiembrie 2011 şi a decurs bine până în ianuarie 2012. Lucrările au fost sistate din cauza bucății de tencuială care a căzut un etaj mai jos.
De atunci, acel spațiu din spital a fost închis și a rămas în paragină. S-au încercat diverse metode de reabilitare, dar nu a fost posibil pentru că totul ține de consolidarea spitalului, care ar costa în jur de 20 de milioane de euro.

„Acel spațiu este închis și bine ar fi să fie închis și curat, dar nu este de nici un fel curat, este o bombă cu ceas acolo“

Actualul manager al spitalului, dr. Alin Demetrian, spune că existența unui astfel de spațiu în spital constituie o sursă de infecții și este o mare problemă ce necesită rezolvare.
„Avem problema de la etajul opt pe care o tratez cu multă seriozitate și îmi doresc ca acel spațiu, care este o bombă cu ceas sau o grenadă amorsată, să nu mai reprezinte o problemă. De câțiva ani, acel spațiu este închis și bine ar fi să fie închis și curat, dar nu este de nici un fel curat, este o bombă cu ceas acolo. Sunt două etaje de spital deasupra, alte șapte etaje sub, nu putem să facem abstracție de acel spațiu și să îl lăsăm la nesfârșit în paragină. Am vizitat fiecare încăpere de acolo și este un șantier închis în stadiul în care au fost stopate lucrările atunci, și bineînțeles că există și pericolul de infecții“, a explicat dr. Alin Demetrian.

„A venit o comisie de expertiză tehnică la solicitarea Consiliului Județean“

Săptămâna trecută, la etajul opt a ajuns o comisie de expertiză tehnică la solicitarea Consilului Județean. În cel mai optimist caz, abia peste două luni o să vină un răspuns de care depinde rezolvarea problemei. „A venit o comisie de expertiză tehnică, la solicitarea Consilului Județean, să facă o contraexpertiză tehnică pentru a stabili cât de solid este acel spital. Am semnale că poate fi rezolvată problema, dacă acest spital nu va fi în pericol iminent din punct de vedere seismic. Dacă își păstrează aceeași clasă de risc seismic, clasa trei, nu ar fi o problemă să redăm acel spațiu Clinicii de Ginecologie. Echipa de expertiză a făcut măsurători și urmează să ne emită într-un termen de două luni rezultatul, să ne dea voie fie să reamenajăm acel spațiu, fie să luăm alte măsuri“, a adăugat dr. Alin Demetrian, managerul SJU Craiova.

Banii alocați pentru modernizare au fost restituiții Băncii Mondiale, gaura a rămas în spital

Reamintim că ultima dată o firmă de la București a făcut o expertiză pe structura spitalului care nu dădea dreptul nici pentru continuarea lucrărilor de la Ginecologie conform proiectului, nici pentru readucerea acelui loc la starea inițială. Singura modalitate prin care se puteau face lucrări aici era consolidarea spitalului și obținerea de fonduri europene pentru acest lucru.
Banii alocați pentru modernizarea clinicii de la etajul opt, în urmă cu șase ani, au fost restituiți Băncii Mondiale pe 31 decembrie 2013, data la care trebuia finalizat proiectul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS