8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljANAF i-a trimis pe români la cozi imense, la ghișee

ANAF i-a trimis pe români la cozi imense, la ghișee

Din cauză că site-ul ANAF nu mai funcționează de câteva zile, persoanele fizice care au de depus Declarația unică nu mai pot să depună documentul on-line și se deplasează la ghișeele Fiscului, unde s-au format inevitabilele cozi. Reprezentanții ANAF în teritoriu au spun că nu ține de ei deblocare site-ului ANAF și tot ceea ce au putut face a fost să suplimenteze numărul de ghișee la care să își depună doljenii declarațiile.

Din cauză că site-ul ANAF nu funcționează, oamenii sunt forțați de împrejurări să depună la ghișee Declarația unică

Joi, ora 11.00. Site-ul ANAF nu funcționează nici astăzi. Este „mort“ de trei zile. În toată Oltenia, trebuie să depună Declarația Unică circa 98.000 de oameni. Nici jumătate nu depuseseră formularul până la finele săptămânii trecute. La nivelul întregii țări sunt mult mai mulți.
În Dolj sunt așteptați 45.000 de oameni să depună declarația unică. Până vinerea trecută depuseseră documentul doar 13.000 de persoane, ceea ce înseamnă că până la termenul-limită de depunere de 16 iulie, restul de 32.000 de persoane fac tot posibilul să își înregistreze la ANAF Declarația unică, pentru a fi totul în regulă. Dar cum site-ul ANAF nu funcționează de două zile, oamenii au început să se înghesuie la ghișeele Fiscului.

Eternele cozi de la ghișee

Ora 11.17. Pe bonul de ordine de la „Persoane fizice – declarații fiscale“ scria numărul 465. Ghișeele ANAF de la Craiova au fost luate cu asalt de contribuabili, care doreau să respecte termenul legal și să depună declarația unică. Unii se mirau că a mers destul de repede la ghișeu, alții se plângeau că au stat mai mult de o oră la coadă și mai aveau de stat încă pe atât. Persoanele care au stat de vorbă cu redactorii GdS erau nemulțumiți de faptul că sistemul informatic al ANAF nu le-a permis contribuabililor să depună on-line formularele 212. „Sunt de o oră la rând. Mai am circa 30-40 de persoane înaintea mea. Deci probabil că mai stau încă o oră. Am încercat să depun on-line, dar este foarte greu! Probabil că site-ul funcționează numai noaptea. Ziua a fost blocat. Nu se poate face nimic, decât să stăm la ghișee. Termenul este de 16 iulie. Am înțeles că trebuie respectat, că nu se va prelungi, și atunci nu avem ce face“, a precizat Mariana Copacea.
O altă persoană care lucrează în IT era la rând de aproximativ o oră, din cauză că nu reușise să depună on-line declarația, pentru că aplicația ANAF s-a blocat. „Nici nu mă miră că nu merge site-ul. Nici nu mă așteptam să funcționeze. Nu este prima dată când nu funcționează … Sunt incompetenți! Uitați-vă și pe aici, prin jur. Vedeți pe undeva afișat un model de declarație, cu modul de completare? Este afișat afară modelul cel vechi, care nu mai există. Eu știu să completez. Nu este o problemă pentru mine, dar sunt mulți bătrâni care nu au idee și ar trebui cumva ghidați, îndrumați. Pur și simplu, este bătaie de joc la adresa contribuabilului“, a spus Elena T., din Craiova.
Un bărbat completa formularul pentru a-l depune în format de hârtie. „Am venit de 5 minute. Nu am depus on-line pentru că nu mi-am luat codul de validare. Acum este târziu să îl mai iau. Site-ul l-am verificat acum două zile și după aceea nu am mai revenit să văd dacă s-a deblocat și am trecut la fapte (la completat formularul de hârtie – n.r.). Spre surprinderea mea, la ghișeu sunt foarte operativi și foarte politicoși. Am fost încântat“, a spus Ștefan Cârstea.

La Craiova s-a dublat numărul de ghișee deschise în aceste zile

Reprezentanții Fiscului doljean susțin că au suplimentat personalul la ghișee, ca să facă față fluxului de persoane fizice care vin zilele acestea să depună Declarația unică. Persoanele fizice trebuie să ia bon de ordine, mai întâi. Din discuțiile cu cei care stăteau la rând, la fiecare oră erau procesate aproximativ 40-50 de declarații la două dintre ghișee.
„Noi nu avem nicio posibilitate să reparăm site-ul, pentru că ține de București. În schimb, am făcut tot ce s-a putut pentru a nu sta oamenii mult la rând. Am dublat numărul de ghișee destinate persoanelor fizice, tocmai pentru a le permite tuturor să depună declarația în termen rezonabil. Avem două ghișee la «Registru contribuabili» și alte două ghișee la «Asistență contribuabili», față de câte un ghișeu până acum. În plus, avem patru inspectori în teren la diverse primării, pentru a le acorda asistență celor care doresc să depună acolo declarațiile on-line“, a precizat Bogdana Oprescu, șefa Administrației Județene a Finanțelor Publice Dolj. Totuși, șefa AJFP Dolj a mai spus că persoanele fizice care au obligația să depună Declarația unică ar fi trebuit să depună din timp documentul, inclusiv on-line, pentru a evita situația creată în ultimele zile dinainte de termenul de depunere.

Populația așteaptă măcar scuze de la ministrul finanțelor

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, insistase în urmă cu o lună ca persoanele obligate să depună Declarația unică să facă tot posibilul să depună documentele on-line, pe site-ul ANAF, însă cam de pe la începutul săptămânii, site-ul ANAF pică sistemic, cel mai probabil din cauza miilor de utilizatori care încearcă să se logheze, pentru a-și depune Declarația unică în format electronic.
La coadă la ghișeele ANAF, un bătrân a spus că a așteptat șapte zile codul de validare ca să se înscrie în Spațiul Privat Virtual și să depună on-line, și, când să depună formularul, nu a mai mers site-ul. Întrebat la ce se așteaptă de la oficialii din Ministerul Finanțelor și la cei din ANAF, dată fiind situația în care au fost puși zeci de mii de români trimiși la ghișee, craioveanul a spus doar câteva cuvinte: „Așteptăm scuze! Măcar scuze“.
Joi după-amiază, guvernul a decis prelungirea termenului de depunere a Declarației Unice până pe 31 iulie 2018.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS