14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrăpăd în agricultură din cauza ploilor

Prăpăd în agricultură din cauza ploilor

Ploile care au căzut aproape neîncetat în ultima perioadă au făcut prăpăd în culturile fermierilor doljeni. Sute de hectare de grâu sunt sub ape, mii de hectare de mazăre au fost compromise şi nu mai pot fi recoltate, iar legumele cultivate în câmp sunt distruse în anumite localităţi. În această perioadă, comisii formate din reprezentanţi ai Direcţiei Agricole, ai ISU şi ai Prefecturii Dolj se află pe teren pentru a contabiliza pagubele.

Grindina şi precipitaţiile căzute în ultima perioadă au făcut ravagii în agricultură. Culturile de grâu şi cele de legume sunt compromise în zeci de localităţi din judeţ. Probleme sunt însă şi în vii şi livezi, care au fost afectate de mană şi de alţi agenţi patogeni. Pleniţa, Pleşoi, Scaieşti, Argetoaia, Cetate, Caraula, Sălcuţa, Mischii, Gherceşti, Teasc, Ciuperceni, Poiana Mare, Desa sunt doar câteva dintre localităţile în care în această perioadă se numără pagubele, potrivit specialiştilor în domeniu. „Plouă de rupe pământul! Nu s-a recoltat grâul, iar oamenii sunt disperaţi pentru că încolţeşte în spic. Mai este foarte mult de recoltat. Cât despre mazăre, nici gram nu se va recolta, e groaznic! Legumicultura nu a fost afectată decât în anumite zone, din cauza grindinei. Păioasele, în schimb, sunt foarte afectate. Şi acum plouă neîncetat (ieri-n.r). Cred că sunt 50 – 60 l/mp“, a spus Marin Vintilă, primarul din Poiana Mare.
La fel stau lucrurile şi în comuna Argetoaia. Aici, şi viile sunt compromise în proporţie de 90 la sută. „Am fost sub atenţionare de cod portocaliu de ploi, acum suntem sub cod galben. Plouă neîncetat. Culturile de porumb şi păioase au fost afectate de grindină în prima decadă a ploilor. Viile de altoi sunt compromise în proporţie de 90 la sută, iar strugurii s-au înnegrit din cauza ploilor. Grâul a fost recoltat doar în proporţie de 50 la sută. Abia se terminase recoltatul la orz şi începuse la grâu. Le-am spus oamenilor să se prezinte la primărie şi să depună o cerere ca să trimitem comisia de la nivel local pentru evaluări. Avem probleme şi cu viiturile care vin de pe versanţi şi care lasă urme pe uliţele săteşti, pe drumuri şi în gospodăriile oamenilor, mai ales că mare parte din sate se află în zonă colinară. Vom face un raport şi vom solicita fonduri pentru pagubele produse“, a spus Lucian Vînătoru, primarul din Argetoaia.
În comuna doljeană Scaeşti, oamenii nu mai au ce să aştepte şi se gândesc să înfiinţeze alte culturi pe suprafeţele pe care acum se află grâu. „80 la sută din suprafaţa cultivată cu grâu a fost calamitată. Sunt cultivate peste 600 de hectare, iar oamenii nu au apucat să recolteze mai nimic. Unii localnici au spus că se duc să are şi să întoarcă ogorul, că nu mai au ce să aştepte. Cei care au culturile asigurate au anunţat asigurătorii să vină în câmp. Sunt însă puţini, se pot număra pe degete, ceilalţi sunt cei mai mulţi. Până acum, avem 150 de cereri de sprijin ale fermierilor. Nici din legume nu a mai rămas nimic. Roşiile, dovleceii, mazărea, castraveţii, toate sunt la pământ. Au căzut în jur de 30 l/mp“, a spus Marius Pârva, inginer agronom la Primăria Scaeşti.
La nivelul judeţului Dolj au fost cultivate cu grâu 170.000 de hectare de teren, din care au fost recoltate 140.000. Mazărea a fost cultivată pe 3.000 de hectare, iar specialiştii în agricultură spun că acestea sunt compromise în proporţie de 100%. Rapiţa a fost cultivată pe o suprafaţă de 30.000 de hectare şi a fost recoltată în proporţie de 92 la sută. Culturile de porumb ocupă o suprafaţă de 80.000 de hectare, iar cele de floarea-soarelui se întind pe 72.000 de hectare. În această perioadă, comisii formate din reprezentanţi ai Direcţiei Agricole, ai ISU şi ai Prefecturii Dolj se află pe teren pentru a contabiliza pagubele.

Gorj: Producţia de grâu, în pericol din cauza precipitaţiilor abundente

Agricultorii gorjeni se tem că produducţia de grâu la hectar ar putea fi afectată de precipitaţiile abundente din ultima perioadă. Faptul că a plouat foarte mult a afectat campania de recoltare a păioaselor. Campania de treierat este în plină desfăşurare. Cu toate acestea, sunt zile în care nu se poate face nimic, din cauză că plouă de dimineaţă sau în jurul prânzului. Din această cauză, combinele nu pot intra să recolteze. Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei pentru Agricultură Gorj, speră ca zilele senine să se înmulţească şi cantitatea de ploi să se reducă pentru a nu fi afectată prea mult cantitatea de grâu recoltat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS