5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljN-ai voie să blochezi locul de parcare!

N-ai voie să blochezi locul de parcare!

Mulţi craioveni nu găsesc locuri de parcare în apropierea blocurilor în care locuiesc. Motivele sunt variate. În primul rând, nu există locuri de parcare pentru toate apartamentele din bloc, în al doilea rând, locurile de parcare nu sunt „proprietate privată“ ca să le păstrezi doar pentru tine. Totuși, sunt vecini care consideră că totul li se cuvine și inventează tot felul de metode prin care blochează unul sau mai multe locuri de parcare, fiind de părere că plata celor 40 de lei le dă și acest drept. De cele mai multe ori, izbucnește scandalul și nu puține au fost cazurile în care s-au vandalizat autoturisme sau chiar s-a ajuns să se împartă înjurături, pumni și picioare. Mult mai inventivi sunt locatarii care își montează în faţa locului de parcare, pe care îl consideră al lor, aşa zisele T-uri – niște bare de fier care blochează accesul altora când locul de parcare e gol. Alții improvizează, așază pe locul de parcare sticle pline cu apă în care este introdusă o bară din metal sau lemn, scriu cu vopsea pe asfalt „Nu parcați!“ sau trec numărul de înmatriculare. Trebuie știut că este ilegal să-ți însușești în acest fel sau în altul un loc de parcare pe motiv că îl folosești tu din perioada anilor ’90. La fel de ilegal este și să blochezi mașina respectivă, să ridici ștergătoarele, să zgârii portierele pentru că acest comportament – vandalismul – intră sub incidenţa legii. Puteți fi reclamat la poliţie și obligat să răspundeți pentru faptele comise.

Cum își „rezervă“ craiovenii locul de parcare

Astfel de exemple, cu craioveni care își „rezervă“ cu de la sine putere locurile de parcare, se întâlnesc pe strada Nicolae Bănescu în dreptul cvartalului de blocuri D 9 din cartierul George Enescu. Aici proprietarii și-au marcat locurile de parcare cu numerele de înmatriculare scrise pe tăblițe metalice și agățate de gărdulețele de la grădinile blocurilor. O altă metodă folosesc și unii dintre craiovenii din cartierul Brazda lui Novac, din cvartalul de blocuri cuprins între strada General dr. Ion Cernătescu și strada Constantin Argetoianu. Aceștia și-au marcat cu vopsea numărul de înmatriculare pe bordura parcării recent amenajate și au trasat și linii de delimitare a locului care „li se cuvine“.
În schimb, în cartierul Craiovița Nouă se poartă „rezervarea“ parcării cu sticla de 5 litri plină cu nisip sau apă. La fel procedează și unii dintre locuitorii de la blocurile din zona străzilor Lămâiței, strada sergent Constantin Popescu și strada Privighetorii în apropierea Direcției Sanitare.

Cum procedezi?

Știm cu certitudine că în Craiova există peste 200.000 de autovehicule înmatriculate, nu știm însă de câte locuri de parcare dispune municipiul deoarece autoritățile locale nu au un astfel de inventar. Într-o atare situație, este logic să existe o bătălie pe locurile de parcare din oraș, iar craiovenii să apeleze la tot felul de metode inedite ca să țină „rezervat“ un loc în fața blocului în care locuiesc. Octavian Mateescu, reprezentantul Poliției Locale, spunea într-un interviu acordat GdS că: „Cine plăteşte vinieta nu este proprietar pe locul de parcare“. Întrebat ce face craioveanul de rând care ajunge într-un conflict cu vecinul de bloc din cauza locului de parcare, acesta a mai precizat: „În astfel de situații, cetățenii pot suna la Dispeceratul Poliției Locale sau la Telefonul cetățeanului. De asemenea, pot suna la Biroul Poliției Rutiere, care are competență să identifice utilizatorul oricărui autoturism. În cazul în care se ajunge la stări conflictuale, cea mai rapidă metodă de intervenție este anunțarea la sistemul unic de urgență 112“, a spus Octavian Mateescu.

Sancțiuni

Potrivit HCL nr. 279/2011, rezervarea locurilor de parcare pe carosabil sau domeniu public, fără aprobarea consiliului local şi semnalizarea acestora cu altfel de însemne, marcaje sau dispozitive, decât cele legale, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei pentru persoane fizice și între 2.000 și 2.500 de lei pentru persoane juridice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS