10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGospodării măturate de ape în judeţul Gorj

Gospodării măturate de ape în judeţul Gorj

Precipitaţiile abundente nu au ocolit judeţul Gorj, iar din nefericire în câteva localităţi au fost înregistrate ieri inundaţii. Autorităţile au fost nevoite să intervină pe parcursul zilei la Dăneşti, Logreşti, Hurezani, Bengeşti-Ciocadia, Schela, Alimpeşti şi la Novaci. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ca urmare a ploilor abundente şi a apelor care s-au acumulat de pe dealuri, apa a pătruns în câteva gospodării şi a inundat beciuri. Detaşamentul de Pompieri Târgu Jiu a intervenit pentru evacuarea apei dintr-o curte inundată în comuna Dăneşti. Totodată, Garda de Intervenţie Hurezani a acţionat ieri pentru evacuarea apei din două curţi şi un beci în comuna Hurezani şi două curţi în comuna Logreşti. În plus, pompierii au mai acţionat cu o motopompă pentru evacuarea apei dintr-o curte şi dintr-un beci de la o gospodărie din Novaci. Pompierii au intervenit ieri şi în Bengeşti-Ciocadia, unde a fost inundată o gospodărie, precum şi în Bălceşti. Garda de intervenţie Bumbeşti-Jiu a acţionat şi în comuna Schela pentru evacuarea apei dintr-o curte.

Gospodării inundate şi la Alimpeşti

De asemenea, în satul Nistoreşti, din comuna Alimpeşti, gospodăria unei familii a fost inundată din cauza apelor venite de pe dealuri. Autorităţile locale au mers în zonă pentru că în casă locuieşte o femeie de 63 de ani, singură, iar edilii au vrut să se asigure că nu sunt probleme. A fost evacuată apa din gospodărie şi din beci, iar femeia a putut rămâne în casă, deşi i se propusese să se mute temporar. Primarul din Alimpeşti, Daniel Floarea, a declarat că în zonă au mai fost afectate de inundaţii şase gospodării. În comuna Alimpeşti au mai fost inundate terenuri agricole, curţi, grădini şi a fost afectată infrastructura rutieră. Autorităţile vor face o inventariere a pagubelor. „I-am propus femeii să fie evacuată temporar până la retragerea apei. Din fericire, apele s-au retras mai repede şi am putut să intervenim să evacuăm cu o motopompă apa rămasă în gospodărie. Femeia a rămas în cele din urmă în casă. Mai avem șase gospodării inundate în zona de sud a comunei. Facem o inventariere a pagubelor şi mă gândesc la un ajutor financiar de la guvern pentru reparaţii“, a declarat Daniel Floarea, primarul din Alimpeşti.

În stare de alertă din cauza codului roşu

Autorităţile locale şi judeţene sunt în continuare în stare de alertă. Este de amintit că la nivelul Prefecturii Gorj a fost instituită permanenţă ca urmare a avertizării de ploi abundente şi a posibilităţii apariţiei inundaţiilor în anumite zone. Primăriile comunică în permanenţă autorităţilor de la Târgu Jiu dacă au probleme. Judeţul Gorj s-a aflat ieri sub cod roşu, privind scurgeri importante de pe versanţi, torenţi, pâraie, niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol. Şi drumarii sunt în stare de alertă. Ca urmare a codului roşu, toți angajații districtelor ce aparțin de Secţia de Drumuri Naţionale Târgu Jiu au fost consemnați la locurile de muncă. Sunt pregătite să intervină trei buldoexcavatoare, un încărcător de mare capacitate, trei autobasculante și peste 70 de persoane. Dacă va fi cazul se va acționa și cu motopompele din dotare. Starea de alertă va fi menţinută şi în cursul zilei de astăzi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS