22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljExpertiză cu folia trasă

Expertiză cu folia trasă

Blocul E din Craiova, situat pe strada Deceneu, nr. 58 – 58A, lângă care s-a produs, luna trecută, acea alunecare de teren ce a afectat o parte din terasa imobilului, va trebui monitorizat, timp în care se va face o expertiză tehnică pentru protejarea lui. Aceasta este măsura luată de Inspectoratul Județean în Construcții (IJC) Dolj după incidentul care a avut loc în data de 15 iunie. IJC a mai cerut și o expertiză geotehnică privind excavaţiile adânci la terenul unde s-a săpat pentru construirea imobilului de locuinţe colective S+D+P+2E. Până una-alta, inspectorii IJC Dolj au stabilit, la prima vedere, că nu au fost identificate avarii care să împiedice utilizarea în condiții normale a blocului E.

O alunecare de teren care a avut loc în data de 15 iunie, lângă un bloc nou construit din Craiova, i-a băgat în sperieți pe cei care locuiesc în imobilul respectiv, situat pe strada Deceneu, la nr. 58 – 58A. Mai exact, după câteva zile de ploaie, craiovenii din blocul E au văzut cum terenul de lângă o ia la vale, în locul unde tocmai ce se săpase o groapă imensă pentru a se construi un imobil cu destinaţie locuinţe colective (S+D+P+2E). În cădere, pământul a tras după el o balustradă şi o parte din terasa blocului E, de aici și spaima proprietarilor de apartamente. „Nouă, locatarilor, ni s-a părut tot timpul că e o distanţă prea mică între blocul nostru şi groapa săpată“, spunea atunci o craioveancă din blocul cu pricina. „În momentul în care au început construcţia, noi i-am avertizat pe constructori că solul este nisipos şi există pericol de surpare, dar ne-au tratat cu dezinteres şi au continuat să sape până la limita de proprietate“, afirma alt locatar.
Problema care s-a pus atunci a fost însă alta: dacă fundația blocului E a fost sau nu afectată de lucrările la imobilul aflat în construcție la numărul 60. Primăria Craiova, cea care a emis Autorizaţia de construire, a precizat că răspunsul la această întrebare nu-l poate oferi decât Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC). „Noi am făcut ce depindea de primărie. Poliţia Locală a verificat proiectul şi dacă a fost respectată Autorizaţia de construire şi totul a fost în regulă din acest punct de vedere. Partea legată de măsurători, de limita de proprietate şi de consolidare ţine de Inspectoratul de Stat în Construcţii. Cei de acolo trebuie să se pronunţe dacă lucrările au respectat normele în vigoare“, explica atunci Stelian Bărăgan, viceprimarul Craiovei. Nici dezvoltatorul imobiliar care deţine lucrarea, MBK Dezvolt Imob SRL, firmă reprezentată de Darbi Saedidden (Sad), nu a avut mai multe de spus. „Ceea ce am făcut acolo este conform unui proiect autorizat de primărie, nu am făcut nimic ilegal. Tot ce s-a întâmplat a fost din cauza ploilor“, a susţinut Darbi Sad. După alunecarea de teren din 15 iunie, constructorul a continuat lucrul la fundația imobilului, dar a asigurat marginile gropii cu o folie uriașă.

Vinerea trecută se lucra la fundația unde s-a produs alunecarea de teren (FOTO: Claudiu Tudor)

IJC Dolj a cerut o expertiză tehnică

La câteva zile după incidentul de pe strada Deceneu, GdS a întrebat Inspectoratul de Stat în Construcţii ce au constatat inspectorii IJC Dolj la fața locului, ce măsuri au fost impuse în acest caz și ce s-a stabilit legat de siguranța construcției de lângă groapa afectată de alunecarea de teren. Solicitarea a fost trimisă Inspectoratului pe 20 iunie, dar potrivit purtătorului de cuvânt al ISC, Daniel Rusu, dosarul cu situația de la Craiova, așa cum a fost ea consemnată de inspectorii din cadrul Inspectoratului Județean în Construcții Dolj, a ajuns abia joia trecută la sediul central din București. Răspunsul către GdS a intrat la semnat vineri, 6 iulie, dar ne-a fost transmis abia ieri, la ora 16.30.
Din el aflăm însă că „nu au fost identificate avarii care să împiedice utilizarea în condiții normale a imobilului din strada Deceneu, nr. 58 – 58A“ și că măsurile necesare de protejare a blocului E vor fi stabilite după efectuarea unei expertize tehnice. „La faţa locului au fost identificate zonele de risc şi a fost dispusă suplimentarea imediată a măsurilor de siguranţă. Astfel, a fost delimitat, prin amplasarea unor panouri metalice din plasă bordurată, un perimetru de protecţie mai mare“, se specifică în răspunsul ISC ca o primă măsură dispusă de IJC Dolj chiar pe 15 iunie, „cu scopul de a se evita orice risc de producere a unui accident tehnic cu victime omeneşti“.
Potrivit ISC, inspectorii au verificat ulterior, în data de 18 iunie, existenţa documentaţiilor tehnice şi respectarea legislaţiei în vigoare, constatând că erau respectate prevederile Autorizaţiei de Construire nr. 78/22.01.2018, emisă de Primăria Municipiului Craiova şi Proiectul Tehnic de execuţie. Prin urmare, s-a recomandat realizarea unui raport de expertiză tehnică pentru protejarea clădirilor adiacente, mai exact clădirea vecină pe latura de vest – blocul E, urmând ca, în urma concluziilor acestui raport, proiectantul general să întocmească proiectul tehnic necesar pentru aplicarea soluţiilor stabilite de expertul tehnic, după cum se menționează în răspunsul transmis GdS. De asemenea, s-a recomandat şi realizarea unei expertize geotehnice privind excavaţiile adânci, pentru terenul din strada Deceneu, nr. 60, şi s-a dispus întocmirea unui proiect de monitorizare a clădirilor adiacente, potrivit datelor din raportul IJC Dolj trimis la ISC. „Concluziile finale şi măsurile necesare de protejare a imobilului din strada Deceneu, nr. 58 – 58A vor fi stabilite după efectuarea raporturilor de expertiză tehnică“, se arată în încheierea răspunsului primit de la ISC București.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS