5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCreierul afacerii de la SJU Craiova „opera“ de faţă cu autorităţile

Creierul afacerii de la SJU Craiova „opera“ de faţă cu autorităţile

Deşi lucrările de reparaţie trebuiau să dureze doar nouă luni, ele nu sunt nici acum finalizate (Foto: arhiva GdS)

GdS prezintă astăzi noi informații spectaculoase legate de afacerile pe bani publici derulate în sistemul de sănătate. Iată cum a ajuns la masa negocierilor cu oficialii Consiliului Județean Dolj un afacerist care controla din umbră firma aflată sub contract pentru reparații de 300.000 de euro la Spitalul Judeţean de Urgență Craiova.

În primăvara anului 2016, Consiliul Județean (CJ) Dolj a demarat procedura de achiziție pentru reparații la etajul V al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova, unde funcționează trei clinici de chirurgie. Pentru atribuirea contractului, instituția a ales procedura simplificată a selecției de oferte, la care au participat opt asocieri de firme. Câștigătoare a fost desemnată oferta asocierii conduse de Aberscka SRL, contractul fiind încheiat pentru suma de 270.000 de euro. În final însă, costurile au ajuns la aproape 300.000 de euro. Pe lângă lucrările la etajul V, contractul de lucrări încheiat în data de 3 octombrie 2016 prevedea reparații la casa liftului, etajele I, III, IV și VII. Termenul de finalizare era de nouă luni de la data începerii lucrărilor. În scurt timp însă, s-a dovedit că CJ Dolj a făcut o afacere extrem de proastă, deoarece firma Aberscka nu avea capacitatea să ducă la bun sfârșit contractul.

Împuternicire dubioasă acceptată la CJ

Am arătat în episodul trecut că în spatele Aberscka se afla omul de afaceri Gheorghe Ivănescu, un cunoscut om de afaceri din Craiova a cărui firmă (Prohaus) era abonată la contracte pe bani publici. Chiar în acea perioadă, Prohaus intra în insolvență, pentru datorii cumulate de 3,8 milioane de euro, iar Fiscul și Primăria Craiova erau cei mai mari creditori. Ivănescu avea nevoie de un interpus pentru a rămâne conectat la banii publici și l-a găsit în persoana finului său, Dan Obeanu. În consecință, familia Obeanu a cumpărat societatea Aberscka de la Radu Criveanu și Liviu Banghea. Lucrurile nu au mers însă deloc bine. Finul s-a simțit înșelat și folosit și l-a reclamat pe naș la Parchet. Firma și-a schimbat de mai multe ori patronatul, însă acționarii din scripte nu erau decât pioni controlați de Ivănescu, spun sursele GdS. De la familia Obeanu, societatea a fost transferată către Irina Rotaru, o tânără de 28 de ani originară din Târgu Jiu. Obeanu a rămas însă administrator până în 21 septembrie 2017, când și-a dat demisia. Ulterior, firma a fost preluată de Mihai Tuță, iar administrator a devenit Simona Ghiță.
Implicarea lui Gheorghe Ivănescu la firma Aberscka a lăsat urme în documentele CJ Dolj. Disperați că firma nu mai termina lucrările de la spital, reprezentanții consiliului județean au convocat în data de 19 ianuarie 2018 o ședință cu reprezentanții firmelor implicate în proiect. Astfel, oficialii CJ au stat la masă cu Gheorghe Ivănescu, acesta având formal calitatea de reprezentant al Aberscka. Pentru a-și dovedi calitatea, afaceristul a prezentat o împuternicire nedatată, semnată de „asociatul unic“ al Aberscka, Irina Rotaru. Trebuie spus însă că la acea dată Irina Rotaru nu mai avea nici o legătură cu Aberscka, firma fiind patronată în acte de Mihai Tuță. Administratorul Simona Ghiță își dăduse demisia din data de 15 ianuarie 2018, acest lucru fiind menționat de Registrul Comerțului din 18 ianuarie. În urma ședinței, a fost încheiată o minută, prin care societatea Aberscka se angaja să cedeze restul lucrărilor de executat către unul dintre asociații săi. Termenul de finalizare a lucrărilor urma să fie prelungit în mod corespunzător. Ca lider de asociere, Aberscka nu putea ieși definitiv din afacere, iar în cele din urmă a și rămas cu 0,01% din contract. Minuta semnată printre alții de Ivănescu nu poartă și ștampila firmei Aberscka. Cum au acceptat oficialii CJ Dolj o împuternicire nedatată rămâne de explicat.

Reparații executate fără contract?

În derularea contractului cu CJ Dolj a intervenit și un episod ciudat, neelucidat până acum. Fostul administrator Dan Obeanu susține că firma a fost determinată de reprezentanții CJ să execute lucrări care nu erau prevăzute în contract. Concret, este vorba despre reparații la Secția de Mamografie, aflată la parterul spitalului. El ar fi cerut să încheie un contract, dar nu s-a înțeles cu nașul său, care controla firma din umbră. „Nașul mi-a spus că el răspunde. Am muncit până la zece seara ca să ducem lucrarea la bun sfârșit. Menționez că Secția de Mamografie nu a fost inclusă în contractul din 3 octombrie 2016, eu având discuții aprinse cu nașul pe această problemă, pentru că doream acte oficiale. Dânsul a motivat de fiecare dată că știe ce face“, a afirmat Obeanu.
GdS a solicitat CJ Dolj un punct de vedere în legătură cu aceste informații. Inițial, instituția ne-a răspuns că spațiile de la etajul V al SJU Craiova „includ și zona în care funcționează cabinetul de mamografie din cadrul laboratorului de radiologie și imagistică medicală, zonă care a fost și ea cuprinsă în programul de reparații curente“. Am reluat întrebarea, precizând că speța noastră se referă la spațiile destinate mamografului cumpărat cu fonduri europene. De data aceasta, CJ a răspuns că spațiile medicale aferente mamografului „sunt amplasate la parterul spitalului, în aliniament cu ambulatoriul de specialitate (policlinica) al SJU“. În continuarea răspunsului, CJ face trimitere la contractul încheiat cu asocierea de firme condusă de Aberscka pentru lucrările de la etajul V și susține că în acest document ar fi fost prevăzute reparații inclusiv la Mamografie. Reparațiile erau necesare deoarece spațiile aferente mamografului cumpărat din fonduri UE nu ar fi fost incluse în proiectul de reabilitare a ambulatoriului, realizat cu bani europeni. Contractul consultat de GdS și documentele de licitație publicate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) nu fac însă referire la Secția de Mamografie. Directorul tehnic al CJ Dolj, Aurelia Dărac, ne-a precizat că nu există un proiect tehnic pentru acest contract, dar că Secția de Mamografie ar fi fost inclusă în reparații, acest lucru reieșind „din cantitățile de materiale“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS