8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCentrul „Brâncuși“ scoate capul din pământ

Centrul „Brâncuși“ scoate capul din pământ

Centrul Internațional „Constantin Brâncuși“ începe să prindă contur. La clădirea-pavilion de lângă Muzeul de Artă a fost finalizată partea de săpături și s-a turnat radierul la subsolul tehnic. (Foto: Lucian Anghel)

Proiectul futurist privind construirea, în curtea Muzeului de Artă Craiova, a unui Centru Internațional „Constantin Brâncuși“ unicat, pare să prindă, în sfârșit, contur. După o primă tentativă eșuată de realizare a unui astfel de muzeu-pavilion dedicat marelui sculptor (societatea italiană San Giorgio Appalti a reușit să execute, în 18 luni, doar 6% din lucrare), noua asociere din Italia care va trebui să pună în practică proiectul celebrului arhitect român Dorin Ştefan pare să fie pe drumul cel bun. Constructorii au trecut de ceea ce părea mai greu, partea de săpături la care a dat greș firma anterioară, iar acum se lucrează la cele două subsoluri ale pavilionului. Potrivit Consiliului Județean Dolj, beneficiarul proiectului, gradul de execuție a lucrărilor este, în prezent, de 17%, termenul din contract de finalizare a obiectivului fiind 23 decembrie 2018.

Firmele italiene Manelli Impresa SRL și Scotta SRL, care s-au asociat și au câștigat, în decembrie 2017, licitația demarată de Consiliul Județean (CJ) Dolj privind construirea unui muzeu pavilion dedicat marelui sculptor Constantin Brâncuși, par să fie pe drumul cel bun pentru realizarea acestui obiectiv futurist proiectat de celebrul arhitect român Dorin Ştefan. După ce conaționalii de la San Giorgio Appalti au dat greș, noua asociere s-a mobilizat mult mai bine și a trecut de hopul la care s-a împotmolit firma anterioară: partea de săpături. Potrivit arhitectului-șef al CJ Dolj, Radu Pappa, care este și managerul tehnic al acestui proiect, Centrul Internațional „Constantin Brâncuși“ ar urma să prindă contur luna viitoare, când, conform graficului de lucrări, construcția ar trebui să iasă la suprafață.
„Au mai fost și acum mici probleme cu conducte de utilități, dar au fost depășite. De acum înainte, constructorul nu mai are de ce să se plângă, iar în luna august, conform graficului, construcția ar trebui să iasă la suprafață, mă refer la partea dinspre strada Unirii, care este și cea mai adâncă. S-a finalizat partea de săpături la cele două subsoluri, iar acum s-a turnat radierul subsolului tehnic, cel dinspre Unirii, și se cofrează pereții. Constructorul este în grafic cu lucrările, cu mici întârzieri, dar le va recupera. Oricum, se mișcă lucrurile în comparație cu ceea ce a fost prima dată. Se lucrează zilnic, sunt deja aprobate materialele și la nivel de instalații, pentru că vor fi foarte multe dotări, mulți curenţi slabi“, a precizat Radu Pappa. Acesta a mai menționat că, în prezent, gradul de execuție al lucrărilor este de 17%, potrivit situației prezentate de constructor în ultima ședință lunară de analiză, care a avut loc miercuri, la sediul CJ Dolj.

Așa arată Centrul „Constantin Brâncuși“, în viziunea celebrului arhitect român Dorin Ştefan

Prisma din sticlă, marea provocare

Complexul muzeal „Constantin Brâncuși“, așa cum l-a proiectat Dorin Ştefan, cuprinde o galerie subterană de aproape 1.200 de metri pătrați, cu ateliere de discurs și de creație, săli de spectacol, de conferințe și de expoziție, iar la suprafață – o prismă din sticlă, cu înălțimea de peste 12 metri, conținând interpretări la scară mare ale operelor brâncușiene „Ovoidul“ și „Pasărea Măiastră“. Aceasta din urmă ar fi și marea provocare a constructorului.
Radu Pappa susține că s-a făcut proiectul pentru cubul de sticlă și că urmează o întâlnire între constructor și cel care îl va produce. „Dorin Ștefan a creat doar o imagine a acelui cub de sticlă, constructorul a făcut proiectul, care a fost avizat de proiectantul general, care este Dorin Ștefan, și deja s-a discutat și cu producătorii. Sunt doi sau trei în Europa care pot face așa ceva, și am înțeles că constructorul se află în curs de contractare a unui astfel de furnizor“, a afirmat arhitectul-șef al CJ Dolj. Greu va fi și cu transportul plăcilor de sticlă, mai spune Radu Pappa: „Va urma partea de transport special, care și aceasta este o problemă mai delicată, pentru că o singură firmă din Europa poate să transporte astfel de plăci de sticlă, și doar câte o bucată. Deci, vor exista 12 astfel de transporturi“.
Asocierea Manelli Impresa SRL – Scotta SRL a semnat contractul cu CJ Dolj în data de 6 decembrie 2017, după ce s-a prezentat la licitație cu prețul cel mai scăzut – 23.145.378 de lei (inclusiv TVA), și are 12 luni la dispoziție, de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, să ducă la bun sfârșit acest proiect. Ordinul s-a dat în data de 13 decembrie, s-a lucrat și în perioada de iarnă, mai mult la partea de organizarea de șantier, iar termenul de finalizare a lucrărilor, potrivit contractului, este 23 decembrie 2018. „E posibil să se solicite, totuși, o prelungire a acestui termen“, admit reprezentanții CJ Dolj.

Procesul cu italienii care au dat greș bate pasul pe loc

În paralel cu derularea proiectului privind construirea Centrului Internațional „Constantin Brâncuși“, CJ Dolj continuă procesul cu firma italiană San Giorgio Appalti SRL, cea care a obținut inițial acest contract și care a dat greș în realizarea lui. San Giorgio Appalti s-a angajat, în mai 2015, să construiască în 12 luni Centrul „Brâncuși“, după ce a câștigat atunci licitația în valoare de 20.789.230 lei (fără TVA) demarată de Consiliul Județean. După un an și jumătate, italienii nu au reușit să execute decât 6% din lucrări, motiv pentru care CJ Dolj, care a pierdut din această cauză și fondurile europene obținute pentru acest proiect, a reziliat contractul cu firma respectivă și a mers în instanță pentru recuperarea pagubei. Consiliul Județean le cere celor de la San Giorgio Appalti 50 de milioane de lei (banii europeni pierduți, plus dobânzi penalizatoare), procesul aflându-se pe rol la Curtea de Apel Craiova.
Inițial, Tribunalul Dolj a respins acțiunea CJ, dar Curtea de Apel a casat sentința și a reținut cauza spre rejudecare pe fond. Primul termen a fost în data de 5 decembrie 2017, iar de atunci și până în prezent judecarea cauzei s-a tot amânat: pentru a se cita intimata la sediul sucursalei, pentru a se afla adresa pârâtei San Giorgio Appalti SRL, pentru a se cita pârâta la sediul din Fundeni, pentru a se cita pârâta prin sucursala Fundeni, pentru a se repeta procedura de citare a pârâtei, prin afișare la uşa instanţei, pe portalul instanţei şi la ultimul domiciliu indicat, pentru a se emite adresă către expertul numit prin tragere la sorți, pentru a face expertiza tehnică solicitată de reclamanţi, pentru a se repeta adresa către expert, pentru a se repeta adresa către expert sub sancţiunea aplicării amenzii judiciare, pentru lipsa raportului de expertiză, coroborat cu amendarea expertului cu suma de 500 de lei. Ultima înfățișare în acest proces a fost pe 3 iulie, când s-a încuviinţat cererea de înlocuire a expertului şi a fost numit un alt expert, prin tragere la sorţi. Tot atunci s-a stabilit și următorul termen: 4 septembrie.

Contract separat de monitorizare a lucrărilor

Pe lângă contractul pentru Centrul „Brâncuși“, CJ Dolj a încheiat separat, pentru același obiectiv, un alt contract privind monitorizarea efectelor pe care le au lucrările asupra clădirii Muzeului de Artă și a imobilelor din jurul șantierului. „Pentru că este vorba de săpături adânci, Consiliul Județean a încheiat un contract separat de monitorizare a lucrărilor de la Centrul «Brâncuși». Am contractat o firmă de specialitate, care, cu ajutorul unor senzori, verifică dacă lucrările afectează clădirea Muzeului de Artă, gardul muzeului și imobilele din jur. Până acum, nu a fost sesizată nici o deplasare“, a dezvăluit Ileana Măjină, managerul general al proiectului Centrului Internațional „Constantin Brâncuși“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS