12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAutoritățile au înlăturat busturile familiei Tătărescu

Autoritățile au înlăturat busturile familiei Tătărescu

Autoritățile locale au înlăturat miercuri de pe socluri busturile soților Tătărescu de la Târgu Jiu. Statuile erau amplasate în Parcul „Tătărescu“ și îi reprezentau pe Gheorghe Tătărescu, fost premier al României în perioada interbelică, originar din Gorj, și pe Arethia Tătărescu, soția fostului prim-ministru. Arethia Tătărescu este fosta preşedintă a Ligii Femeilor Gorjene care a finanţat între anii 1937 – 1938 construirea Ansamblului „Calea Eroilor“ la Târgu Jiu, de către sculptorul Constantin Brâncuşi. Motivul înlăturării celor două busturi este că nu corespundeau din punct de vedere estetic şi nu ar fi primit avizul necesar de la Ministerul Culturii. Despre bustul Arethiei Tătărescu s-a spus că are sânii prea mari, decizia instituţiei fiind considerată multă vreme ca fiind una neserioasă.

Bustul Arethiei Tătărescu a costat 5.000 de euro din bani publici

Bustul soţiei fostului premier a fost plătit de Consiliul Judeţean Gorj cu 5.000 de euro. Soclurile au fost realizate de Primăria Târgu Jiu. Cele două opere îi aparţin sculptorului gorjean Paul Popescu şi au fost dezvelite în anul 2012. În cursul anului 2014 a venit şi decizia Ministerului Culturii. După atâţia ani însă, nu mai credea nimeni că busturile soţilor Tătărescu vor fi înlăturate de pe socluri.
În municipiul Târgu Jiu, pe strada Victoriei, mai este amplasat un bust, cel al cineastului Sergiu Nicolaescu. Nici opera respectivă nu a primit aviz de la Ministerul Culturii şi ar trebui înlăturată, pe motiv că nu seamănă cu fostul regizor.

Edilii din Târgu Jiu se apără și spun că riscau o amendă de 20.000 de lei

Edilii din Târgu Jiu se apără în scandalul înlăturării busturilor familiei Tătărescu din parc. Viceprimarul din Târgu Jiu, Adrian Tudor, a declarat că familia Tătărescu trebuie apreciată, dar trebuie întrunite condițiile prevăzute de lege. Acesta a precizat că lucrările respective nu mai puteau fi menţinute în spaţiul public, potrivit unui raport din 2014 al Ministerului Culturii.
Viceprimarul Adrian Tudor a mai declarat că autorităţile au fost obligate să ia decizia respectivă, mai ales că acum o săptămână Ministerul Culturii a atenţionat primăria că pe raza oraşului sunt monumente amplasate fără aviz de specialitate. Viceprimarul a precizat că a primit adresa de la primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, pentru a lua măsuri. Potrivit lui Adrian Tudor, Ministerul Culturii a luat decizia respectivă şi autorităţile doar au pus-o în aplicare: „A fost o adresă primită în urmă cu o săptămână de Primăria Târgu Jiu în care se vorbea despre mai multe opere expuse fără aviz în spaţii publice din Târgu Jiu. Se menţiona că neînlăturarea busturilor respective poate fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 10.000 şi 20.000 de lei. Am primit adresa de la primar cu menţiunea Soluţionare legală. Eu nu am niciun conflict cu sculptorul Paul Popescu. Eu chiar am comandat bustul generalului Culcer pentru Cimitirul Eroilor la sculptorul Paul Popescu. În mod normal, înainte de a se trece la turnarea unui bust se realizează un mulaj şi se merge cu el la comisia de specialitate pentru observaţii“.

Primarul a precizat că Adrian Tudor trebuia să se ocupe de problemă

La rândul său, primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a spus că viceprimarul Adrian Tudor este responsabil cu domeniul culturii. Edilul a spus că era normal ca avizele să fi fost obţinute înainte de amplasarea operelor respective în spaţiul public. „Este foarte clar că domnul viceprimar Adrian Tudor este responsabil cu domeniul cultură şi a avut această sarcină. Nu este vina nimănui că autorităţile au permis în 2012 amplasarea unor opere care nu aveau toate avizele necesare. Atunci când toată lumea a participat la festivitate şi a ţinut discursuri a fost bine, acum nu mai este bine. Trebuia să fi făcut demersuri la vremea respectivă şi să le amplaseze abia după ce existau toate avizele necesare“, a spus Marcel Romanescu, primarul din Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS