12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎn târg sunt de toate: legume, fructe, șobolani și bălți

În târg sunt de toate: legume, fructe, șobolani și bălți

Aspecte insalubre din Târgul Municipal din Craiova (Foto: Lucian Anghel)

Comercianții și producătorii care își vând marfa în Târgul Municipal din Craiova se plâng că sunt nevoiți să stea în condiții insalubre, printre șobolani și mizerii de tot felul, iar, mai nou, pentru că s-a asfaltat prost sau deloc, își așază marfa direct în bălțile formate din cauza ploilor.

Sectorul în care se comercializează legume și fructe din Târgul Municipal Craiova de pe strada Dimitrie Gerota, cartier 1 Mai, este unul dintre cele mai dezgustătoare, la acest moment. Producătorii și comercianții își vând marfa printre bălți, gunoaie și șobolani. Oamenii se plâng, dar autoritățile par să nu fie deranjate de aspectul mizer care persistă în târg. La rândul lor, clienții, în căutare de prețuri mai mici, sunt nevoiți să-și procure alimentele din astfel de spații insalubre. În urma precipitațiilor căzute în ultima perioadă, spațiul destinat comercianților de legume și fructe este în mare parte înghițit de apă. Cauza, s-a asfaltat de mântuială sau nu s-a asfaltat deloc. Drept urmare, mare parte din marfă este așezată pe paleți de lemn direct în bălțile formate peste asfaltul prost turnat sau în gropile rămase neasfaltate. Saci cu ardei gras, cutii din carton cu nectarine, piersici, ceapă, morcovi, lădițe cu roșii, castraveți, dovlecei și varză, precum și pepeni roșii și verzi zac în marginea unor bălți. Puțini mai sunt comercianții care vând direct din autovehicule. Cu toții aleg să-și expună marfa pe jos. „Astea sunt condițiile. Fotografiați, fotografiați, că ne ia cu barca de aici. Să vadă și primăria ce condiții avem“, strigă un comerciant, în timp ce cântărește o lubeniță. Printre dubițele încărcate cu fructe și legume, umbrele, cutii acoperite cu pături, folie și prelată se plimbă în voie câinii. Oamenii care își vând produsele aici spun că nu câinii sunt problema lor. „Mișună șobolanii. Noaptea ne mănâncă din marfă. Dăm 1.500 de lei pe lună și noi stăm în baltă. Vineri, când a plouat, o barcă ne mai lipsea. Nu avem nimic amenajat.
Toaletele sunt infecte. Pe aici nu vezi pe cineva să curețe. Parcă suntem în Evul Mediu. Au asfaltat în bătaie de joc, apa băltește cu săptămânile atunci când plouă“, spune o femeie care vinde piersici și nectarine.
La ce mizerie este în jur, comercianții se plâng pe bună dreptate. „Aici spun că ne bagă canalizare. O mașină a căzut cu roata în șanț pentru că trebuie să te așezi unde ai locul tău pentru care plătești. Astea sunt condițiile din Târgul Craiovei. Directorul ne spune că, dacă nu ne place, să plecăm. Unde să plec, că eu din asta trăiesc?“, susține alt comerciant din Târgul Municipal.

Reprezentanții SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL se scuză

Reprezentanții SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, societatea municipalităţii care administrează Târgul Municipal Craiova, spune că are în vedere o extindere a reţelei de guri de canalizare, pentru preluarea întregii cantităţi de apă din precipitaţii din zona de comercializare agro a legumelor şi fructelor, şi chiar au început lucrările pentru decolmatarea şi extinderea canalizării.
„În urma ploilor abundente din ultima perioadă, s-au format acumulări de apă în unele locuri din Târgul Municipal Craiova. Tocmai în vederea preluării întregii cantităţi de apă din precipitaţii într-un timp cât mai scurt, în urmă cu o săptămână am început deja lucrările de desfundare şi reparare a canalizării existente. Totodată, se preconizează o extindere a reţelei de geigere (guri de canal – n.r.) acolo unde este cazul. Lucrările au fost sistate temporar, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, dar ele vor fi reluate imediat ce vremea ne va permite. După finalizarea lor, vom face o nouă evaluare a situaţiei, pentru a stabili dacă soluţia tehnică pe care o punem în prezent în practică este suficientă sau este nevoie de lucrări suplimentare“, a declarat Adrian Dinu, purtător de cuvânt al SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.


Cât despre faptul că şobolanii îşi fac deseori apariţia printre standurile de legume-fructe, reprezentanţii SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL susţin că deratizările repetate făcute în Târgul Municipal nu au efectul scontat din cauza vecinilor, care nu-şi iau, la rândul lor, măsurile de rigoare.
„Noi am făcut ultima deratizare cu doar 30 de zile în urmă, iar acum este în curs de derulare o nouă procedură de achiziţie a serviciilor de deratizare. Însă, pentru a avea efectul scontat, ar trebui ca şi vecinii să facă acelaşi lucru. În acest sens, le vom pune în vedere vecinilor să-şi ia măsurile de rigoare, iar dacă aceştia din urmă nu se conformează, vom solicita intervenţia Poliţiei Locale şi a Gărzii de Mediu“, a mai menţionat Adrian Dinu.

Tarife

În Târgul Municipal, tarifele plătite de comercianți pleacă de la 15 – 18 lei/zi și ajung până la 120 – 150 de lei/zi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS