11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCu cât a afectat bugetul Craiovei deszăpezirea din 2018

Cu cât a afectat bugetul Craiovei deszăpezirea din 2018

Utilajele de deszăpezire au fost cam scumpe la vedere pe străzile din Craiova în cele câteva perioade din 2018 în care a nins (Foto: arhiva GdS)

Cele câteva perioade de iarnă veritabilă din acest an, când autoritățile locale a trebuit să declanșeze „Operațiunea Deszăpezirea“, au afectat bugetul Craiovei cu peste 700.000 de euro. Din acești bani s-a plătit acțiunea în sine, materialele antiderapante folosite, dar și perioada de staționare a utilajelor. Deszăpezirea a atras la acea vreme multe critici din partea craiovenilor, asta pentru că utilajele s-au dovedit scumpe la vedere, iar multe străzi din oraș au devenit impracticabile la prima ninsoare abundentă.

Acțiunea de deszăpezire a Craiovei în urma celor câteva rafale de ninsoare din acest an a „topit“ și circa 735.000 de euro din bugetul local, potrivit datelor oferite de municipalitate. După ce luna ianuarie a fost mai mult una de „pregătire“ pentru autoritățile locale, pentru că zăpada căzută nu a avut cum să le pună probleme (s-a cam topit de la sine), ninsoarea de la sfârșitul lunii februarie și cea de la începutul lunii martie au dat peste cap orașul. Autoritățile au fost prinse pe picior greșit după prima noapte de viscol și zăpadă abundentă, când craiovenii s-au trezit dimineața cu străzi și trotuare impracticabile și cu ambuteiaje în trafic. Utilajele pregătite să intervină au fost atunci cam scumpe la vedere, motiv pentru care nemulțumirile cetățenilor lăsați să lupte singuri cu troienele au început să curgă. Cei abilitați să intervină abia au reușit să desfunde până la urmă arterele principale, iar pe restul străzilor și printre blocuri s-a ajuns târziu cu utilajele sau chiar deloc.
Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a ieșit atunci în față și a precizat că acțiunea de deszăpezire a decurs bine, și că, dacă am fi dorit un oraș cu adevărat curat, costurile ar fi fost mult prea mari. „Știu că sunt nemulțumiri în oraș, ceea ce e normal. Disconfortul este total, dar nu e al cuiva, ci al naturii împotriva orașului și a întregului județ. Nu s-a făcut mai mult pentru că există întotdeauna un echilibru. Puteam să fi subcontractat nu 40 de utilaje, ci o mie, și, la ora aceasta, stăteam, într-adevăr, cu orașul supercurat. Dar trebuie să ne gândim foarte exact și la ceea ce se întâmplă în spatele acestor cheltuieli, cât de mult e afectat bugetul, în condițiile în care supralicitezi aceste utilaje. Avem situații foarte clare, din perioada anilor 2011, când sume destinate deszăpezirii au fost imputate de către Curtea de Conturi, din cauza cuantumului foarte mare. Motiv pentru care s-a ales acest echilibru“, explica edilul în ședința de consiliu local din data de 27 februarie. Tot atunci, Genoiu admitea și că au fost probleme cu firmele care trebuia să asigure utilaje de deszăpezire, pentru că unele nu și-au respectat contractul.

Prima ninsoare abundentă care a căzut în Craiova a paralizat traficul, multe străzi din oraș devenind impracticabile, din cauza lipsei intervenției utilajelor de deszăpezire (Foto: arhiva GdS)

Nota finală de plată a venit în iunie

Începutul lunii martie a adus o nouă ninsoare, doar că de data asta autoritățile s-au mișcat mai bine. Pe străzi au acționat 50 de utilaje de deszăpezire, conform spuselor primarului Craiovei, iar acțiunea nu s-a mai lăsat cu critici precum cea precedentă. Autoritățile au trecut hopul, dar la final a urmat și nota de plată. „Deszăpezirea echilibrată“, așa cum a numit-o edilul Mihail Genoiu, a costat, în total, 3.384.161,49 lei, adică 735.687 de euro, conform datelor oferite de primărie. Nota finală a venit la sfârșitul luni iunie, când a fost gata și „situația de lucrări pe luna martie a prestatorului Delta ACM (una dintre firmele angrenate în deszăpezirea orașului – n.r.)“, după cum se menționează într-un răspuns transmis GdS.
Din acesta aflăm că „Primăria Craiova a decontat pentru activitatea de deszăpezire din luna martie suma de 1.602.796,46 lei, din care 1.087.218,21 lei pentru acționarea utilajelor, 430.922,70 lei pentru materialele atiderapante și 84.655,55 lei pentru staționarea utilajelor“. În lunile ianuarie și februarie, municipalitatea a decontat pentru activitatea de deszăpezire suma de 1.781.365,03 lei, defalcată astfel: 723.124,88 lei pentru acționarea utilajelor, 810.090,05 lei pentru materialele antiderapante și 248.150,10 lei pentru staționarea utilajelor, după cum se arată în același răspuns. Dacă tragem linie și adunăm, rezultă că pentru cele câteva acțiuni de deszăpezire din 2018, Primăria Craiova a cheltuit suma de 1.810.343,09 lei pe partea de funcționare a utilajelor, alți 1.241.012,75 lei fiind plătiți pentru materialele antiderapante împrăștiate prin oraș, în timp ce 332.805,65 lei au fost decontați doar pentru faptul că utilajele au staționat în așteptarea fulgilor care să le pună în mișcare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS