10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljContre pe gazonul de pe „Ion Oblemenco“

Contre pe gazonul de pe „Ion Oblemenco“

După şedinţa de săptămâna trecută a Consiliului Local Craiova, Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) din cadrul primăriei a primit ca atribuţie şi întreţinerea suprafeţei de joc a stadionului de 55 de milioane de euro din Bănie. Caietul de sarcini şi tarifele pentru această activitate au fost aprobate prin votul consilierilor locali, însă nu toţi au fost de acord cu proiectul.

Consilierul local din partea ALDE, Dumitru Mănescu, a contestat caietul de sarcini întocmit de primărie pentru întreţinerea gazonului stadionului „Ion Oblemenco“, considerând că municipalitatea are prea multe obligaţii şi prea puţine drepturi. „Am citit acest caiet de sarcini ca şi dumneavoastră şi am ajuns la concluzia că ori nu ştiţi să întocmiţi un caiet de sarcini ori sunteţi rău intenţionaţi, ceea ce eu nu cred. Hai să analizăm împreună câteva puncte din acest document. După ce citim că fotbalul este cel mai popular sport de pe pământ, se joacă în fiecare ţară la niveluri diferite, iar legile jocului sunt aceleaşi pentru tot fotbalul din lume, bine că am aflat chestia asta, ajungem la concluzia că trebuie să avem o suprafaţă de joc foarte bună“, şi-a început discursul Dumitru Mănescu. „Ajungem apoi la punctul 21 din acest caiet de sarcini, care spune că finanţarea lucrărilor se asigură din fonduri de la bugetul local. Nu e un lucru pe placul meu, se puteau găsi şi alte surse, dar putem să trecem şi peste asta până la urmă. Drepturile şi obligaţiile din acest document sunt problema, pentru că observ că consiliul local are numai obligaţii, iar operatorul şi utilizatorul numai drepturi“, a continuat Mănescu.
Consilierul local a dat şi exemple de obligaţii pe care nu le consideră tocmai în regulă. „Ce aflăm, printre altele, din acest caiet de sarcini? Că noi, consiliul local, avem obligaţia să respectăm şi să îndeplinim obligaţiile asumate prin regulamentul de organizare şi prin caietul de sarcini, dar să păstrăm confidenţialitatea informaţiilor cu privire la activitatea operatorului. Şi citesc mai departe. Ţinând cont de faptul că o suprafaţă de joc necorespunzătoare poate aduce critici negative proprietarului arenei, deci imagine negativă, administraţia locală trebuie să accepte, trebuie folosit la imperativ, deci nu să analizeze, ci pur şi simplu să accepte, propunerile operatorului privind dimensionarea corespunzătoare a personalului care se ocupă de îngrijirea suprafeţei de joc“, a punctat Dumitru Mănescu.
„Dacă aţi citit caietul de sarcini, explicaţi, vă rog, următoarea obligaţie a consiliului local: să motiveze în scris, în termen de 30 de zile de la transmiterea propunerilor de modificare a tarifelor practicate de operator, potrivit legii, iar motivarea va fi una corectă şi justificată. Ce vrea să spună punctul ăsta?“, s-a adresat consilierul ALDE executivului. Răspunsul a venit de la secretarul Primăriei Craiova, Nicoleta Miulescu, care s-a referit strict la partea de legalitate a documentului. „Prevederile din caietul de sarcini nu sunt nelegale, sunt redactate în modul în care iniţiatorul a crezut că este mai adecvat. Este forma iniţiatorului, pe care şi-a însuşit-o“, a spus Nicoleta Miulescu, de la prezidiu.

„Sunt operaţii pe care nu le-am făcut niciodată“

În caietul de sarcini pentru întreţinerea suprafeţei de joc de pe „Ion Oblemenco“ se menţionează că gazonul este considerat consumabil şi că acesta va fi schimbat ori de câte ori este nevoie, iar consiliul local are obligaţia să suporte toate costurile înlocuirii lui. Tot consiliul local are obligaţia să doteze operatorul cu echipamente şi utilaje profesionale pentru întreţinerea suprafeţei de joc. De asemenea, RAADPFL poate să propună consiliului local ajustarea periodică a preţurilor şi a tarifelor, în funcţie de evoluţiile intervenite în costurile de operare. În plus, conform caietului de sarcini, întreţinerea sistemelor de încălzire şi de drenaj nu va intra în sarcina operatorului, ci a primăriei, care, la solicitarea RAADPFL, „va contracta firme de specialitate care să asigure aceste servicii în cel mai scurt timp posibil“. Totodată, în document se vorbeşte şi de drepturile utilizatorului gazonului, printre care şi acela de a contesta prevederile adoptate de consiliul local, prin hotărâri proprii. Şi aceste drepturi au generat discuţii în şedinţa de consiliu local.
De partea cealaltă, directorul RAADPFL Craiova, Aurelia Filip, susţine că nu Regia a întocmit acest caiet de sarcini, ci primăria, şi că angajaţii săi ar fi pregătiţi să facă faţă provocărilor pe care le ridică întreţinerea unui gazon de genul celui de pe „Oblemenco“. „Noi am primit în gestiune directă întreţinerea gazonului de la stadion pentru că avem în gestiune întreţinerea spaţiilor verzi din oraş şi a terenurilor de sport. Este o provocare şi pentru noi, pentru că, fiind un stadion acoperit, întreţinerea gazonului este total diferită. Am fost în legătură permanentă cu firma care a montat gazonul, cu cea care a livrat gazonul, ţinem legătura cu firme care întreţin gazonul de pe alte stadioane, în speţă Naţional Arena şi Cluj Arena. Toţi au avut probleme la început, pentru că a fost ceva nou, dar eu spun că în acest moment ştim la ce să ne aşteptăm. Nu va fi ceva uşor, dar nici de neexecutat. Ne-am pregătit, avem şi specialiştii. Eu cred că nu o să fie o problemă. Sunt însă foarte multe operaţii în plus faţă de gazonul din Craiova, pe care nu le-am făcut niciodată, plus operaţii care se fac în funcţie de anotimp“, a spus Aurelia Filip.
Ea a mai menţionat că vor apărea la un moment dat, pe perioada exploatării, şi tarife în plus faţă de cele aprobate, „pentru că vor exista şi unele lucrări specifice, care vor constitui nişte norme locale pe care le vom cronometra în momentul în care vor fi executate“. Perioada de garanţie pentru lucrările de îngrijire a gazonului efectuate de RAADPFL va fi de un an, iar „abia după aceea vor putea fi trase şi concluziile“, după cum a precizat Aurelia Filip.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS