20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSe pregătește Autorizația de Mediu pentru depozitul de la Mofleni

Se pregătește Autorizația de Mediu pentru depozitul de la Mofleni

SC Eco Sud SA, operatorul Depozitului de Deșeuri Ecologice Mofleni, ar urma să primească Autorizația Integrată de Mediu (AIM) pentru Celula C6, însă doar după ce va corecta toate neregulile depistate luna trecută de Garda Națională de Mediu (GNM) și sancționate cu amenzi în cuantum de 100.000 de lei. GdS a prezentat pe larg, în articolul „Deșeuri depozitate la Mofleni cu încălcarea Autorizației de Mediu“, publicat în ediția din 19 iunie, neconformitățile de la Normativul tehnic privind depozitarea deșeurilor descoperite la groapa de gunoi de la Craiova și motivele pentru care s-a ajuns în această situație.
Zilele trecute, la sediul Prefecturii Dolj a avut loc o întâlnire între prefect, primarul Craiovei și reprezentanți ai Gărzii de Mediu și Agenției pentru Protecția Mediului cu privire la starea depozitului de la Mofleni, în cadrul căreia au constatat că operatorul a trecut la îndeplinirea măsurilor corective impuse de GNM. „Noi trebuie să verificăm periodic dacă Eco Sud remediază acele neconformități depistate și dacă se încadrează în termenele impuse. Am observat că unele măsuri au fost îndeplinite, cum ar fi cea privind acoperirea deșeurilor cu un strat de pământ sau cea legată de funcționarea instalației de ardere controlată. Ar face bine să le îndeplinească pe toate și să înceapă să depoziteze gunoiul în celula cu numărul șase, pentru care se așteaptă acea Autorizație Integrată de Mediu“, a spus Gheorghe Călinoiu, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Dolj.
Autorizația trebuie emisă de Agenția pentru Protecția Mediului (APM), însă documentul întârzie tocmai din cauza neregulilor existente în prezent la Depozitul de Deșeuri Mofleni. Monica Mateescu, directorul executiv al APM Dolj, a precizat, pentru GdS, că nu se pune problema ca Agenția să nu emită Autorizația Integrată de Mediu pentru Celula 6, însă mai este nevoie de unele clarificări în legătură cu raportul de control al Gărzii Naționale de Mediu. „Autorizația Integrată de Mediu pentru Celula 6 se va emite, nu putem să lăsăm situația așa, dar nu înainte ca operatorul să se pună la punct cu toate acele neconformități. Am înțeles că este pe drumul cel bun, că a mai îndeplinit din sarcinile impuse, dar așteptăm să vedem cum se mișcă lucrurile în termenul stabilit. S-au mai cerut clarificări, se va mai face o analiză, dar nu se pune problema ca Agenția să nu emită acea autorizație“, a afirmat Monica Mateescu.
În prezent, așa cum au constatat și inspectorii Gărzii Naționale de Mediu care au verificat depozitul de la Mofleni, gunoiul este depus ilegal în Celula C5, aflată în exploatare din august 2015, pentru că gradul maxim de ocupare al acesteia a fost atins de mult. La momentul controlului, levigatul se scurgea din corpul depozitului pe taluzuri și se acumula la baza acestuia, asta generând poate și mirosul urât reclamat de mulți dintre craioveni. În plus, deșeurile din C5 nu erau acoperite periodic cu un strat de pământ sau cu deșeuri inerte provenite din concasarea resturilor din construcții, iar cu gunoiul se ajunsese până peste stratul de acoperire al Celulei C3. 19 măsuri corective le-au fost impuse celor de la Eco Sud în termen maxim de 60 de zile, iar acestea trebuie îndeplinite pentru a se emite noua Autorizație de Mediu și pentru a se putea demara depozitarea în Celula C6. Până una alta, gunoiul menajer este în continuare înghesuit în Celula 5.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS