10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGem platformele de gunoi în așteptarea noilor utilaje

Gem platformele de gunoi în așteptarea noilor utilaje

Craiovenii vor mai sta cu gunoiul sub nas mult timp și de acum înainte. În zadar se plâng că operatorul de salubrizare nu le ridică deșeurile menajere la timp, fiindcă acesta se află în imposibilitatea de a face față fluxului de abonați. Parcul auto al Salubrității este la acest moment șubrezit. Din totalul de 20 de utilaje, 14 au o vechime de peste opt ani, adică „au depășit durata normală de funcționare conform normativelor“, iar nouă utilaje sunt defecte. În ședința din 15 mai, Consiliul Local din Craiova a votat, într-o ședință extraordinară, mandatarea reprezentantului municipiului care să voteze, la rândul lui, în Adunarea Generală a Asociaţilor SC Salubritate Craiova SRL, demararea de către societate a procedurilor de achiziționare, în sistem de leasing operațional, a șase utilaje noi pentru o perioadă de 24 de luni, cu o rată/chirie lunară fixă. Este vorba de șase autocompactoare cu o capacitate de minimum 15 mc, normă de poluare Euro 6, menite să asigure continuitatea prestării serviciului de precolectare, colectare şi transport al deşeurilor la Depozitul Ecologic Mofleni. „Ținând cont de nevoia de înlocuire cel puțin a utilajelor propuse spre casare şi de încadrare în indicatorii de performanţă stipulaţi în contractul de delegare, se impune achiziţionarea în regim de urgenţă a șase utilaje de tip compactor, prin achiziţie publică, în baza unui acord-cadru/unor contracte pentru o perioadă de doi ani, având ca sursă de finanţare leasingul operaţional“, se arată în raportul Salubrității.
Numai că prima încercare a fost cu ghinion, după ce la sfârșitul lunii mai, Salubritatea a întocmit documentația necesară participării la licitație și a trimis-o către ANAP spre aprobare, verificarea a durat foarte mult. În cele din urmă, documentația a primit aviz favorabil și a fost publicată în noul Sistem Electronic de Achiziții Publice (SICAP) la începutul acestei săptămâni. Data limită de depunere a ofertelor este 30 iulie. Drept urmare, nici autocompactoarele nu vor fi achiziționate așa de curând, timp în care platformele de gunoi ale orașului sunt tot mai încărcate cu deșeuri menajere. „Documentația aferentă procedurii de achiziție a șase autogunoiere prin leasing operațional a fost aprobată de Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP) în cursul zilei de 21 iunie 2018 și anunțul de participare urmează să fie publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, după validarea de Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE). În prezent, continuăm să întâmpinăm dificultăți tehnice legate de starea parcului auto care generează întârzieri în graficul de colectare a deșeurilor și răspundem punctual sesizărilor venite din partea abonaților noștri, atât prin intermediul Telefonului Cetățeanului (0251/984), dispeceratului SC Salubritate Craiova SRL (0251/422.733), cât și celor primite în scris la registratura societății noastre“, a declarat Cristina Ghenea într-un răspuns dat GdS.
Pentru folosirea acestor utilaje timp de maximum doi ani, Salubritatea ar fi dispusă să plătească peste 2,4 milioane de lei, mai exact 3.625 euro/lună/utilaj (valoare estimată). Firma a ales această variantă pentru că va rămâne la un moment dat fără obiectul principal de activitate – colectarea și transportarea gunoiului menajer, care va reveni unui alt operator, stabilit deja în urma implementării Masterplanului de deșeuri.
„Nu puteam să cumpărăm aceste utilaje, pentru că am fi rămas cu ele atunci când demara Masterplanul de deșeuri. Așa că le vom folosi acum, iar când activitatea de colectare și transport a deșeurilor menajere nu va mai cădea în sarcina noastră, le vom returna“, spuneau în urmă cu o lună și jumătate reprezentanții Salubrității. Când Masterplanul de deșeuri al Doljului va intra „în pâine“, SC Salubritate SRL va rămâne doar cu activitatea de curățenie a străzilor din Craiova.

 

Cetățenii din mediul rural stau cu gunoiul în container două săptămâni

În aceeași situație se găsesc și comunele din județul Dolj, unde operează SC Salubritate Craiova SRL. Aici, operatorul a ajuns să ridice gunoiul menajer și la două săptămâni. „Gunoiul menajer nu a fost ridicat de 18 zile din cartierul Casa Noastră/Preajba – Malu Mare. Din cauza căldurii și umidității, gunoiul a început să se descompună și să facă viermi. Dincolo de miros și mizerie, cartierul este un focar de infecție. Deși au fost informate toate autoritățile locale, niciuna nu pare să fie interesată în a rezolva situația“, spunea Cristian Mosorescu, într-o sesizare trimisă pe adresa GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS