17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCosturile cu stadionul „Ion Oblemenco“, ținute la secret?

Costurile cu stadionul „Ion Oblemenco“, ținute la secret?

Stadionul „Ion Oblemenco“ din Craiova a generat cheltuieli mari pe perioada de iarnă, dar sumele nu sunt divulgate de primărie (Foto: Lucian Anghel)

Primăria Craiova evită să spună cât a plătit până în prezent, din bugetul local, pentru întreținerea și funcționarea stadionului pe care l-a luat în primire și administrare în noiembrie 2017. Municipalitatea adoptă principiul „iarna nu-i ca vara“ și spune că este normal ca facturile din perioada rece să fie mai mari decât cele din vară și că o analiză pertinentă și elocventă a costurilor trebuie făcută abia după un an calendaristic.

Stadionul de 55 de milioane de euro construit în Craiova și luat în primire de municipalitate în noiembrie 2017 a atras, așa cum era normal, și costuri mari pentru întreținerea și funcționarea lui, mai ales că a fost folosit frecvent în plină perioadă de iarnă. Trăgând linie după primul trimestru din 2018 de funcționare a arenei, pare clar faptul că bugetul local a contribuit din plin la susținerea acestui obiectiv. Cu cât însă, nu se știe, pentru că autoritățile locale evită să spună concret ce costuri a generat până acum stadionul. Nici măcar în urma unei solicitări făcute în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.
GdS a cerut primăriei să transmită care au fost costurile de întreținere ale Complexului Sportiv – Stadion de Fotbal, începând cu 1 ianuarie 2018 și până la data ultimei facturi emise, defalcat pe luni și pe cheltuieli, dar și ce venituri a înregistrat arena în această perioadă. Primăria a transmis, inițial, că informația nu poate fi oferită în zece zile, fiind una complexă, ci în 30 de zile, dar a revenit după câteva zile cu un răspuns care nu oferă, de fapt, nici o informație concretă. „Aflat în garanţie (stadionul – n.r.), gestionarea bunului (administrare, organizare de evenimente) a fost influenţată de asigurarea perioadei de mentenanţă de către societatea constructoare, de particularitatea activităţilor necesare a fi efectuate în anotimpul friguros, de preluarea etapizată de către autoritatea locală a exploatării şi asigurarea cadrului legal pentru funcţionare (încheiere de contracte cu furnizori, asigurare personal, adoptare de hotărâri de consiliu pentru obiective în cadrul strategiei), cât și de existența contractului de asociere cu SC Club Sportiv U Craiova SA“, a transmis primăria.

Primăria adoptă principiul „iarna nu-i ca vara“

Nici despre venituri nu s-a spus nimic, deși acestea ar fi fost mult mai ușor de calculat. „SC Blue Lions Capital SRL (devenit SC Club Sportiv U Craiova SA, conform actului adiţional nr. 1 la contractul de asociere nr. 41/08.07.2013) are dreptul să încaseze sumele rezultate în urma vânzării biletelor şi abonamentelor pentru fiecare meci şi/sau eveniment în care este implicată echipa de fotbal. Municipiul Craiova are dreptul să încaseze 10% din sumele încasate de clubul sportiv în urma vânzării biletelor şi abonamentelor pentru fiecare meci disputat pe stadionul «Ion Oblemenco» în care este implicată echipa de fotbal“, a răspuns primăria. În final, aceasta transmite că „aprobarea situațiilor financiare, în conformitate cu reglementările legale, nefiind definitivată, nu vă putem pune la dispoziție date referitoare la informațiile solicitate“.
Primarul Mihail Genoiu a evitat și el să ofere un răspuns clar cu privire la costurile cu stadionul „Ion Oblemenco“. Întrebat recent despre cheltuielile cu arena, edilul a adoptat principiul „iarna nu-i ca vara“. „Da, au sosit facturile, dar depinde ce urmăriți: o știre bombă sau o analiză concretă și pertinentă a lucrurilor. Pe mine mă interesează al doilea aspect. Cheltuielile nu pot fi elocvente atâta timp cât iei în calcul perioada de iarnă. Stadionul a avut o perioadă în care cheltuielile au fost foarte mari, atât pe partea de încălzire a gazonului, cât și pe partea de lămpi de fotosinteză, care sunt consumatorul numărul unu de energie electrică, mai mare chiar și decât iluminatul arenei. Vara nu pornești căldura, nu merg lămpile și mai este și pauză competițională. Deci, o analiză completă trebuie făcută pe toată perioada unui an. Atunci poți avea o imagine completă a cheltuielilor, atât de funcționare, cât și de întreținere“, a spus Genoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS