11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalComoara de pe Dealul Viilor, din Drăgășani

Comoara de pe Dealul Viilor, din Drăgășani

Podgoria Drăgășani a devenit atracție turistică după ce personalități renumite au cumpărat domenii și conace cu încărcătură istorică și le-au renovat și modernizat. Crama cu blazon și pensiunea „Casa Isărescu“, ce aparțin familiei guvernatorului BNR, precum și conacul Dobrușa şi domeniul vast din jurul acestuia, cumpărate de fostul ministru al justiției, Valeriu Stoica, atrag persoanele interesate de turism viticol.

Județul Vâlcea ocupă locul opt pe țară după cifra de afaceri obținută din turism, fiind devansat de județe cum ar fi Constanţa, Timiş, Bihor, Cluj, Mureş, Prahova, Braşov, conform datelor statistice publicate anul trecut. Destinațiile turistice în Vâlcea sunt multiple și cu o încărcătură istorică foarte mare: Călimănești, Căciulata – cu un parc acvatic modern și cu izvoare de apă sulfuroasă; Băile Olănești, Băile Govora, Horezu – locuri unde au apărut vile și pensiuni diverse; salina Ocnele Mari, Voineasa, unde există un domeniu schiabil și multe alte locuri ce arată că Vâlcea este în expansiune, din punct de vedere turistic.

Destinație turistică: podgoria Drăgășani

La o distanță de 72 de kilometri de Craiova, pe dealurile de la Drăgășani, turismul viticol (oenoturismul) a căpătat alte valențe în ultimii ani. Cramele luxoase și conacele vechi care tronează pe Dealul Viilor din podgoria Drăgășani au fost transformate în adevărate oaze de liniște și de verdeață, unde luxul se îmbină armonios cu decorațiunile și amenajările exterioare și interioare realizate cu stil și cu mulți bani.
Zeci de hectare de viță-de-vie din soiuri nobile se întind pe dealurile de lângă Drăgășani, în apropiere de Valea Oltului, într-o zonă ce poartă denumirea de Dealul Viilor.

În vizită la Vila Dobrușa

Încă de la intrarea în Drăgășani se văd indicatoarele către una dintre cramele renumite din zonă. În vârful dealului, o construcție cu marginile înclinate în unghi de circa 45 de grade, acoperite cu gazon de un verde intens, parcă iese din pământ. Clădirea găzduiește la parter crama Avincis și spațiul de degustare, iar la etaj sunt spațiile de cazare. De sus, priveliștea este încântătoare. Într-o zi senină, în zare se văd culturile de viță-de-vie și o zonă ce aparține de Drăgășani.
Puțin mai departe de construcția care iese din pământ se găsește Vila Dobrușa – un fost conac boieresc construit la 1904, azi înconjurat de o piscină, de trandafiri agățători și arbuști ornamentali.
Domeniul aparține fostului ministru al justiției, Valeriu Stoica, despre care se spune că a investit câteva milioane de euro în zonă. Străbunicul soției lui Stoica, de profesie bancher, ar fi cumpărat în 1927 o vie care se întinde în jurul conacului Dobrușa. Camerele poartă numele vinurilor nobile care se produc în podgoria de Drăgășani, iar prețurile la cazare sunt destul de „piperate“ pentru omul de rând. O cameră dublă în garsoniera „Merlot“ costă 264 de lei pe noapte, iar cel mai scump este apartamentul „Negru de Drăgășani“, care costă 880 de lei pe noapte, conform prețurilor afișate în salonul în care a avut loc degustarea de vinuri.
Turiștii pot participa la degustări de vinuri, iar unii aleg să rămână peste noapte. Regulile pentru vizitatori sunt foarte stricte. Pe domeniul Vilei Dobrușa se poate intra doar cu programare, iar degustările se organizează numai pentru grupuri de minimum zece persoane. Cine ajunge neanunțat acolo riscă să rămână în fața porților închise.

Casa Isărescu, în vârful dealului

De la crama lui Stoica pornim spre Casa Isărescu, unde se află și crama cu același nume. Nu există niciun indicator rutier. Vizitatorii se pot ghida fie după coordonatele GPS, fie după indicațiile localnicilor. După indicatorul „Crama Iordache“ – un domeniu deținut de fostul primar din Drăgășani, care se trage dintr-o familie cu tradiție în viticultură – la distanță de 2-3 kilometri, în culmea de pe Dealul Viilor apare semeață Casa Isărescu. Porțile sunt deschise, iar gazda așteaptă oaspeți de seamă. Pe poarta principală se distinge un fel de pecete cu strugurii de Drăgășani, care poartă mai jos blazonul guvernatorului Mugur Isărescu, cu inițialele M. S., combinate într-un stil grafic ce amintește de însemnele vechilor boieri din Oltenia. De altfel, pe proprietate se găsește la orice pas blazonul respectiv: de la statueta din bronz de la intrarea în vechiul conac, până la candelabrul din restaurant.
În partea dreaptă a proprietății se află pensiunea „Casa Isărescu“, unde camerele sunt mari, decorate cu motive oltenești, în special cu renumitele covoare oltenești. Casa este, de fapt, un vechi conac boieresc de pe la 1950, reamenajat cu fonduri europene (200.000 de euro), obținute de firma guvernatorului pe un proiect depus în 2011 pe Programul Operațional Regional, la secțiunea dedicată microîntreprinderilor. Deținătoarea domeniului este firma SC Măr SRL, la care asociați sunt cei patru membri ai familiei guvernatorului, respectiv Mugur Isărescu, soția sa, fiul și fiica.

Oază de relaxare, neaccesibilă oricui

Este liniște. Dealul Viilor are o acustică aparte. Pe pietrișul din curte se aud urmele pașilor noștri. Din cerdacul conacului se observă o priveliște încântătoare, de la viile ce se văd ca niște linii drepte și până în depărtare, spre Valea Oltului. În partea din spate, vila se continuă cu un restaurant construit în ultimii ani, dar care păstrează stilul arhitectural al conacului. Pensiunea are doar șase camere, iar rezervările sunt făcute pe multe luni. Prețurile încep de la 240 de lei pe noapte. Pe internet nu sunt foarte multe detalii despre pensiune, iar imaginile publicate despre domeniul respectiv sunt sărace, departe de situația luxoasă de la fața locului, cu aer boem. La telefonul afișat pe site-ul oficial cu greu răspunde cineva. Într-un cuvânt, nu oricine poate ajunge să viziteze conacul, iar degustările de vinuri se fac, de asemenea, doar pentru grupuri, cu o atentă programare prealabilă. Din spusele localnicilor, fără o programare a vizitei la conac, porțile domeniului Isărescu nu prea se deschid oricui.
În fața porții, vizitatorii sunt așteptați cu mese și scaune modelate în fier, vopsite în alb, iar în mijlocul aleii tronează o caleașcă tot de pe timpul boierilor. Reprezentantul casei de vinuri aștepta un autocar plin cu turiști. Doar unii dintre ei rămâneau peste noapte.
De pe proprietatea lui Isărescu se vede podgoria Drăgășaniului din trei puncte cardinale. În partea stângă se află crama și locul în care vinurile produse sub brandul „Casa Isărescu“ încântă papilele gustative ale doritorilor de turism oenologic, turism care ia amploare în România.

Povestea vinului nobil

Podgoria de la Drăgășani are o istorie de 500 de ani. Vița-de-vie din soiuri nobile care crește pe dealurile scăldate de soare reprezintă o adevărată comoară pentru deținătorii de domenii viticole în zonă. Se cultivă din cele mai vechi timpuri, se transmite moștenitorilor familiilor burgheze care au avut posibilitatea să investească în zonă și cărora le-a plăcut meseria de viticultor.
Întinsă pe 16.000 de hectare, podgoria de Drăgășani este înscrisă în rândul celor 60 de podgorii renumite din România.
Indiferent de casa de vinuri care le produce, vinurile de Drăgășani au o tradiție. Fie că este vorba de vin alb, rose sau roșu, soiurile au fost medaliate de-a lungul timpului în țară și străinătate. Sunt renumite mai multe tipuri de vinuri de Drăgășani, unele cu aromă fructată, altele la fel de savuroase, cu arome de trandafiri, vanilie, stejar: Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Crâmpoșie și Tămâioasă Românească.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS