17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGazonul de pe „Oblemenco“, întreţinut pe banii primăriei

Gazonul de pe „Oblemenco“, întreţinut pe banii primăriei

Gazonul de pe stadionul „Ion Oblemenco” a trecut de perioada în care constructorul se ocupa gratuit de îngrijirea lui,
în baza garanției, și va trece în grija RAADPFL Craiova, contra cost (Foto: Alexandru Vîrtosu)

Întreținerea suprafeței de joc a stadionului de 55 de milioane de euro din Bănie nu va mai fi suportată de constructor, în baza contractului de garanție semnat la predarea obiectivului. De starea gazonului și de îngrijirea lui va răspunde de acum înainte RAADPFL Craiova, care a și înaintat consiliului local o listă cu tarifele practicate pentru întreținerea dreptunghiului verde de pe „Ion Oblemenco“. Proiectul de hotărâre privind aprobarea caietului de sarcini şi a tarifelor pentru activitatea de „Întreținere suprafață de joc din cadrul Complexului Sportiv – Stadion de Fotbal“ va fi supus la vot joi, în ședința ordinară a Consiliului Local Craiova.

După șase luni în care starea gazonului stadionului „Ion Oblemenco“ din Craiova a adunat foarte multe critici, constructorul CON-A SRL scapă de grija întreținerii acestuia, pe cheltuiala sa. Protocolul încheiat la predarea-primirea arenei de 55 de milioane de euro după recepția lucrărilor prevedea o perioadă de garanție a suprafeței de joc, în care serviciile tehnice pentru operare şi mentenanţă să constituie strict o obligaţie a constructorului, fără nicio implicare financiară a proprietarului (Primăria Craiova), iar aceasta a expirat. De acum înainte, de starea gazonului și de întreținerea sa se va ocupa Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi a Fondului Locativ (RAADPFL) din subordinea primăriei, iar activitatea va genera și cheltuieli de la bugetul local.
Angajați ai RAADPFL desemnați anterior au fost instruiți în prealabil de constructor și li s-au transmis cunoștințele necesare referitor la îngrijirea suprafeţei de joc, după cum se specifică în raportul unui proiect de hotărâre care va fi supus la vot joi, în ședința ordinară a consiliului local, și care se referă la aprobarea caietului de sarcini şi a tarifelor pentru activitatea de întreținere a gazonului de la stadion. „Suprafaţa de joc necesită, pe lângă atenţie deosebită în ceea ce priveşte exploatarea, şi costuri corespunzătoare nivelului arenei, costuri pentru personal calificat implicat în mentenanţă şi pentru materialele şi substanţele necesare tratamentului“, se mai explică în raportul întocmit de Regie. Aceasta a și trimis la primărie propunerea cu tarifele pentru îngrijirea gazonului, conform tehnologiei specifice, la care a anexat nota de fundamentare cu analize de preţ, mai exact manopera pentru fiecare tip de lucrare de care ar avea nevoie dreptunghiul verde de pe „Ion Oblemenco“.

RAADPFL poate majora tarifele și poate cere înlocuirea gazonului

În raportul atașat proiectului de hotărâre, RAADPFL spune că la calculul tarifelor de întreținere a gazonului a folosit salariul orar de deviz în valoare de 15,05 lei/oră și bonusuri de 1,33 lei/oră (deoarece toți salariații sunt încadrați cu salariul de 1.900 lei/lună), dar sporurile, cheltuielile cu bonurile de masă și cu tichetele cadou acordate celor 530 de angajați direct productivi. În stabilirea tarifelor, Regia susține că a mai ținut cont și de procentul de 2,25% reprezentând contribuţia asiguratorie pentru muncă suportată de angajator, de procentul 2,48% reprezentând sume transmise către fondul alocat persoanelor cu handicap, de cota de cheltuieli indirecte de 24,80% și de cota de profit de 5%. „Tarifele prezentate nu includ materialele necesare executării lucrărilor, acestea urmând să fie adăugate în situațiile de lucrări și justificate pe bază de facturi“, se mai arată în raport.
La rândul său, caietul de sarcini descrie felul cum ar trebui să arate suprafața de joc (plană, fără denivelări, să asigure o drenare eficientă a apei pluviale, să aibă un strat de gazon dens și uniform, cu un colorit viu, verde intens), dar specifică și ce lucrări ar trebui să facă specialiștii de la RAADPFL, de la cele permanente (tundere, fertilizare, periere, udare, întreținerea sistemelor de irigat), până la cele ocazionale (marcare, tratamente de prevenire și combatere a dăunătorilor de orice fel etc.). Conform caietului de sarcini, întreținerea sistemelor de încălzire și de drenaj nu va intra în sarcina operatorului, ci a primăriei, care, la solicitarea RAADPFL, „va contracta firme de specialitate care să asigure aceste servicii în cel mai scurt timp posibil“.
Interesant este faptul că, potrivit aceluiași document, RAADPFL poate să propună consiliului local ajustarea periodică a prețurilor și a tarifelor, în funcție de evoluțiile intervenite în costurile de operare, dar și înlocuirea gazonului, fără nici un cost din partea sa. În schimb, consiliul local poate sancționa operatorul cu privire la starea gazonului, în cazul în care acesta nu respectă indicatorii de performanță și parametrii de eficiență.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS