9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScheletul cartierului chinezesc, evaluat la 6 milioane de euro

Scheletul cartierului chinezesc, evaluat la 6 milioane de euro

Blocurile nefinalizate de pe strada Caracal, care au fost pasate spre construire Agenției Naționale pentru Locuințe, au fost evaluate la peste șase milioane de euro (Foto: Lucian Anghel)

Valoarea de piață a construcțiilor începute și nefinalizate pe strada Caracal din Craiova, la blocurile de locuințe din așa-zisul cartier chinezesc, depășește șase milioane de euro, potrivit unui raport de evaluare care va fi însușit de municipalitate în ședința de consiliu local din această săptămână. Această valoare de inventar se va regăsi, ulterior, în prețul de vânzare al apartamentelor, care vor fi construite prin intermediul Agenției Naționale pentru Locuințe, și ar urma să intre în contul primăriei. Asta numai dacă se vor găsi și cumpărători pentru aceste locuințe, pentru că lucrările se vor derula exclusiv pe banii beneficiarilor, iar solicitări sunt puține.

În ședința de joi a Consiliului Local al municipiului Craiova va fi supus spre aprobare un proiect de hotărâre privind însuşirea raportului de evaluare având ca obiect estimarea valorii de piață pentru construcțiile nefinalizate de pe strada Caracal. Mai exact, este vorba despre deja „celebrul“ cartier chinezesc, pe care primăria l-a preluat cu titlu gratuit de la Shandong Ningjian Construction Group Investment România SRL, după ce firma nu și-a respectat obligațiile din contract, și pe care l-a predat, tot gratuit, Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL), până la finalizarea lucrărilor de construire a celor 23 de blocuri. Când s-a trezit cu cartierul în brațe, pe 1 august 2017, mai bine zis cu terenul pe care îl concesionase inițial firmei Shandong și cu construcţiile ridicate pe acesta (două blocuri până la etajul șase din zece și alte câteva până la primul nivel sau doar fundația), la pachet cu studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și detaliile de execuţie, municipalitatea a tras linie și a ieșit pe plus. S-a ales cu bunuri a căror valoare de inventar, la data de 24 august 2017, pe corpuri de clădiri, a fost stabilită la suma de 3.835.238,60 euro, adică 17.598.375,79 lei, la cursul oficial BNR de 4,5886 lei/1 euro.
Pentru că valoarea de intrare a mijloacelor fixe se stabilește pe baza unui raport întocmit de experți, primăria a apelat la firme specializate pentru a afla valoarea reală de piață a scheletului cartierului de locuințe de pe strada Caracal, raportul de evaluare venind în aprilie 2018. Potrivit acestuia, construcțiile nefinalizate – tip blocuri de locuințe din acest ansamblu rezidențial ar avea o valoare, fără TVA, de 27.779.500 de lei, echivalentul a 5.977.461 de euro, la cursul valutar de la data de 26.04.2018 (4,6474 lei pentru un euro), data efectivă la care au fost inspectate construcțiile şi făcută evaluarea, după cum se specifică în raport. Această valoare ar trebui să și-o însușească, prin vot, și consiliul local în ședința de joi, când va trebui să aprobe, la pachet, și modificarea în mod corespunzător a Hotărârii nr.136/2018 privind transmiterea în folosință gratuită către ANL, până la finalizarea lucrărilor, a terenului și a structurilor existente pe strada Caracal, nr. 132.

Când se apucă ANL de construirea blocurilor

Cu ce ajută primăria stabilirea acestei valori de piață a scheletului cartierului chinezesc? Pentru că banii vor fi recuperați în momentul în care locuințele respective vor fi ridicate și vândute. Lucru confirmat de ANL, în momentul preluării de la primărie a terenului și a structurilor existente „până la finalizarea lucrărilor de construire“. „Referitor la structurile existente pe strada Caracal (lucrări executate deja), acestea vor fi preluate de ANL cu o valoare de inventar, valoare care ulterior se va regăsi în prețul de vânzare al apartamentelor“, spunea Agenția Națională pentru Locuințe într-un răspuns transmis GdS. „La construcțiile deja existente, pe care le-am preluat cu titlu gratuit, ne vom lua banii la vânzare, când se vor face facturile pentru clădirile care au componentă la ora aceasta. Va fi o factură din partea ANL, corespunzător cu factura din partea primăriei, pentru a ne recupera banii pe care îi avem înregistrați în contabilitate“, explica la acea vreme și primarul Mihail Genoiu.
Când se apucă însă ANL de construirea blocurilor? Abia după ce va strânge suma necesară de la persoanele care doresc o locuință în acest ansamblu rezidențial, pentru că lucrările se vor executa exclusiv cu banii beneficiarilor (avansuri, credite ipotecare acordate de instituții financiar-bancare), după cum a precizat chiar Agenția. Locuințele vor fi realizate prin Programul Credit ipotecar, dar craiovenii nu prea s-au înghesuit să solicite un apartament în blocurile începute pe strada Caracal. Conform unui răspuns transmis GdS pe 23 mai, în cadrul Agenției Naționale pentru Locuințe erau înregistrate, până la acea dată, șapte solicitări de achiziționare locuințe proprietate personală, prin credit ipotecar, în acest ansamblu. „Menționăm că pentru demararea lucrărilor de construcții montaj este necesară atât contractarea a minimum un bloc (procent 100%), cât și deschiderea finanțării bancare a potențialilor beneficiari“, mai preciza ANL, ceea ce te duce cu gândul că lucrările nu vor începe prea curând. Asta, deși Agenția preconiza, în momentul preluării cartierului chinezesc, că execuția primelor blocuri va demara în cursul acestui an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS