14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMilioane de lei pentru remedierea dezastrului de după viituri

Milioane de lei pentru remedierea dezastrului de după viituri

Drumul de la Cernădie este complet închis

Autorităţile locale şi judeţene au început să evalueze pagubele în urma viiturilor din ultimele zile. Zeci de gospodării au fost inundate şi zeci hectare de terenuri agricole au fost afectate. Cele mai mari pagube sunt în comuna Polovragi, acolo unde autorităţile au nevoie de urgenţă de un ajutor financiar de la guvern. Primarul din Polovragi, Gheorghe Epure, a precizat că este nevoie de 7 milioane de lei pentru lucrările de reparaţii în zonă. „Este o comisie care face o evaluare la terenurile agricole. Sunt foarte mulţi locuitori ai comunei care au proiecte finanţate cu fonduri europene şi de la APIA. E vorba de teren arabil şi fâneţe. Sunt şi foarte multe case afectate, în special în zona afluenţilor. Acolo nu se poate face decât o intervenţie majoră cu gabioane solide. Trebuie relocate şi anumite poduri construite greşit. Calamitatea este destul de serioasă şi nu mai vorbim de traumele pe care le au cetățenii afectaţi. Sunt zeci de gospodării afectate, garduri, anexe. La mulţi a intrat apa în case. E nevoie de bani de la guvern. E nevoie de 6-7 milioane de lei pentru ce s-a întâmplat acum“, a spus primarul din Polovragi.

Drum distrus şi la Cernădie

Drumul Judeţean 665 la Cernădie, în comuna Baia de Fier, a fost distrus complet în zona unui pod din cauza viiturilor din ultimele zile. Autorităţile au luat măsura de a închide definitiv podul respectiv pentru ca şoseaua să nu mai fie tranzitată de către localnici. Există pericolul ca drumul să se surpe în zona afectată, dacă ar fi tranzitat cu autovehicule. Prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, a mai spus că la Bumbeşti-Piţic, în satul Lupeşti, a fost afectat carosabilul ca urmare a unui pârâu care s-a umflat. Din fericire, podul din zonă nu a fost afectat de viitură. Şoseaua are însă nevoie de reparaţii. Conform prefectului, mai multe gospodării au rămas izolate ca urmare a distrugerii parţiale a drumului. Cornel Cimpoieru, director în cadrul Consiliului Judeţean Gorj, a anunţat care sunt măsurile care au fost luate pentru blocarea circulaţiei rutiere la Baia de Fier, în zona Cernădie. Se caută variante ocolitoare care vor fi stabilite împreună cu Serviciul Rutier. Urmează să fie amenajată şi o punte pe care se va putea circula cu autovehicule, dar nu mai grele de 5 tone.

Se caută fonduri pentru deblocarea DJ 665 la Cernădie

Autorităţile judeţului Gorj caută acum soluţii pentru reluarea circulaţiei în zona Cernădie, pe DJ 655. Ninel Muja, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, a anunţat că se încearcă inclusiv realizarea unei devieri. Suma necesară pentru efectuarea reparaţiilor este de peste un milion de lei. Banii vor fi solicitaţi din fondul de rezervă aflat la dispoziţia guvernului. „Soluţii financiare de la nivel local sau de la nivel judeţean nu sunt. Este clar că va fi elaborată documentaţia necesară pentru a obţine fondurile de la guvern. Cred că în jur de un milion de lei trebuie doar pentru DJ 665 Cernădie“, a spus Ninel Muja, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS