16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieLucrările de la evaluarea națională, corectate superficial

Lucrările de la evaluarea națională, corectate superficial

Reevaluarea lucrărilor a adus puncte în plus pentru mai mult de jumătate dintre elevii din Dolj care au formulat contestații la evaluarea națională. Cele mai multe creșteri de punctaj au fost la limba și literatura română, fiind 425 de lucrări care au ieșit cu note mai mari decât după corectura inițială. Peste 20 de candidați de la școli din Craiova și județ au primit un punct sau chiar și un punct și jumătate după contestații. În urma acestora, în Dolj a mai apărut încă o medie de 10, fiind 24 de elevi cu astfel de rezultate.

În județul Dolj, din cele 1.199 de contestații, 719 note au fost modificate în plus. Cele mai multe creșteri de punctaj au fost la limba și literatura română, disciplină la care 425 de elevi au primit note mai mari decât aveau inițial. Modificările sunt între 0,05 puncte și 1,5 puncte. În această sesiune, la o primă analiză a platformei Ministerului Educației Naționale, unde sunt publicate rezultatele, reiese că peste 20 de lucrări au primit 0,90 puncte, un punct sau chiar mai mult după recorectare. De exemplu, la Școala gimnazială „Traian“ din Craiova, la limba și literatura română la trei elevi notele au crescut de la 7,95 la 9,25 sau de la 8,35 la 9,35 și de la 7,55 la 8,70. Exemple sunt și la Școala gimnazială „Sfântul Dumitru“, unde un elev a avut inițial 7,90, iar după contestații a primit nota 9,00, un alt elev a avut 8,20 inițial, iar la recorectare a primit 9,65, și un alt elev cu 7,95 a primit după recorectare 8,95. De asemenea, la Școala gimnazială „Eliza Opran“ din Ișalnița, un candidat a avut 6,75 și după contestații a primit 7,90, iar un alt elev a avut 6,30 și a primit după recorectare 7,50. La Liceul „Tudor Arghezi“, un elev a avut înainte de contestații 8,70 și după aceea nota a ajuns la 9,75. Lucrări care au primit un punct sunt și la Colegiul „Carol I“ din Craiova, creșterea fiind de la 8,80 la 9,80, la Colegiul Național „Frații Buzești“ creșterea a fost de la 8,80 la 9,80, la Școala gimnazială „Gheorghe Bibescu“ de la 8,30 la 9,30. De asemenea, în județ, la Școala Negoiești un elev de 8,30 inițial a ajuns la 9,35 după reevaluare.
Cea mai mare creștere a fost obținută de 1,5 puncte de către un elev de la Școala Braloștița care avea inițial 3,60 la limba română, iar după contestații a primit 5,10. De asemenea, altă lucrare a primit cu 1,45 puncte mai mult. Elevul provine de la Școala din Poiana Mare și avea inițial 5,65 la limba română și după reevaluare nota a crescut la 7,10. Au fost însă și situații în care lucrările au primit punctaj în minus. 203 elevi au avut notele micșorate, în unele cazuri scăzând cu un punct. Exemplele cu astfel de scăderi mari sunt puține. Un astfel de caz este la Măceșu de Jos, unde un candidat a avut inițial 7,90, iar după recorectare 6,90.
Și la matematică au fost lucrări la care punctajul a crescut semnificativ după contestații. 294 de lucrări au primit punctaj în plus. Cele mai mari modificări au fost între 0,5 și și 1,20 puncte, aceasta din urmă fiind lucrarea unui elev de la Colegiul Național „Ștefan Velovan“ din Craiova.
În urma contestațiilor, procentul de promovare a crescut de la 68,82% la 68,90%.

Colegiul Național „Frații Buzești“ a ajuns la cinci medii de zece

În urma contestațiilor, în județul Dolj încă un elev a reușit să obțină media 10 la evaluarea națională. El este de la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova și a formulat contestație la limba și literatura română, disciplină la care obținuse inițial 9,20. În prezent, Doljul are 24 de medii de zece. Cinci astfel de medii sunt la Colegiul Național „Frații Buzești“, alte cinci la Școala gimnazială „Mircea Eliade“. De asemenea, patru medii de zece la Școala gimnazială „Traian“. Câte două medii de zece sunt la Școala gimnazială „Alexandru Macedonski“ și la Colegiul Național „Ștefan Velovan“. Câte o medie de zece a fost și la Școala gimnazială „Decebal“, Școala gimnazială „Mihai Viteazul“ și Școala gimnazială „Sfântul Dumitru“ și la Colegiul Național „Carol I“. În județ, media 10 a fost obținută de un elev de la Școala gimnazială nr. 5 Băilești și un elev de la Școala gimnazială nr. 1 Dăbuleni.

Nu au intervenit modificări la școlile cu 0% sau 100% promovabilitate

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Dolj și după contestații doar două unități școlare au obținut un procent de promovabilitate de 100%: Școala gimnazială „Marin Sorescu“ Bulzești și Școala gimnazială „Mircea Eliade“ Craiova. Nici la școlile cu nici un elev promovat nu au apărut modificări. Cu zero promovați ca și unități cu personalitate juridică au rămas Școala gimnazială „Anton Pann“ Craiova, Școala Profesională Specială Craiova, Școala gimnazială „Ilie Murgulescu“ Vela, Școala gimnazială Sălcuța. La nivelul județului Dolj, din cele 156 de unități școlare, 90 au obținut un procent de promovabilitate peste 50%. În fruntea clasamentului sunt 19 unități școlare care au obținut un procent de promovabilitate între 90 – 100%. În coada clasamentului cu mai puțin de 20% elevi cu medii peste cinci la acest examen sunt 12 unități școlare cu personalitate juridică.
Elevii din clasa a VIII-a vor completa fișele de înscriere la liceu în perioada 29 iunie – 3 iulie 2018, urmând ca pe 9 iulie să se desfășoare repartizarea computerizată. Între 10 și 13 iulie, candidații vor depune dosarele de înscriere la școlile la care au fost repartizați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS