16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGata cu contestațiile, treceți la asfaltarea străzilor!

Gata cu contestațiile, treceți la asfaltarea străzilor!

Firmele care au participat la licitația privind reabilitarea și modernizarea străzilor și aleilor din Craiova (PT+execuție), în baza unui acord-cadru pe patru ani, s-au întrecut în contestații după ce primăria a anunțat câștigătorii contractelor în valoare totală de circa 20 de milioane de euro. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a respins recent, ca tardive sau nefondate, toate solicitările firmelor respective, așa că autoritățile locale îi îndeamnă acum pe constructori să se apuce de treabă, pentru că sunt suficiente lucrări.

Pe străzile de pământ din Craiova prinse în planul de modernizare a drumurilor de la periferia orașului și-ar putea face aparția, în sfârșit, primii constructori. Licitația privind reabilitarea și modernizarea străzilor și aleilor din municipiu (proiect tehnic + execuție), în baza unui acord-cadru pe patru ani estimat de primărie la valoarea de 76.159.250 de lei (fără TVA), este pe punctul de a se încheia definitiv. Asta după ce firmele participante s-au duelat în contestații, pentru a pune mâna pe contractele de aproape 20 de milioane de euro.
Procedura de achiziție publică a demarat în august 2017, lucrările au fost împărțite în trei loturi pentru care s-a licitat separat, iar ofertele s-au primit până la 20 septembrie. La prima strigare, Delta ACM, firma care s-a ocupat în ultimii zece ani de repararea străzilor din Craiova, a fost scoasă din joc. Primăria a exclus de la licitație societatea respectivă și asocierea din care făcea parte, invocând o problemă mai veche a celor de la Delta cu un contract derulat la Râmnicu Vâlcea. Ulterior, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) și mai apoi Curtea de Apel Craiova au dat dreptate municipalității. În cursă au mai rămas trei candidați, Construcții Erbașu SA București, asocierea Erpia SA Craiova – Romasco Concept SRL București și asocierea G&M Road Building Engineering SRL – Building Design 2000 Top SRL, iar câștigătorii au fost desemnați în luna aprilie (câte doi pentru loturile I și III și unul pentru lotul II).
Atunci a început însă marea bătălie, pentru că firmele s-au întrecut în contestații, lucru care a blocat atribuirea imediată a contractelor de lucrări. Erpia a contestat rezultatul licitației pentru lotul II, cerând reevaluarea ofertei sale, în timp ce, la lotul I, Erbașu SA a contestat adresa prin care era declarată admisibilă şi câştigătoare oferta asocierii Erpia SA – Romasco Concept SRL, cerând respingerea ei ca neconformă. În plus, pentru lotul III de lucrări, Erbașu a cerut să rămână și unica firmă câștigătoare. Erpia a ripostat și a cerut CNSC să constate conformitatea ofertei sale și respingerea contestației formulate de Erbașu cu privire la lotul I de lucrări.

Strada Carpenului ar urma să intre în acest an în proces de modernizare (Foto: arhiva GdS)

Genoiu: Sper să le vină mintea la cap și să nu mai piardă timpul!

La tot acest păienjeniș de contestații reciproce, CNSC s-a pronunțat o singură dată, pe 8 iunie, când a decis să respingă ca nefondate sau tardive toate contestațiile de la Erpia și Erbașu. Firmele au la dispoziție zece zile de la comunicarea deciziei să aleagă calea instanței. „Termenul încă nu a trecut, dar până astăzi (ieri – n.r.) la primărie nu a ajuns nici o înștiințare cum că vreo firmă din cele două va merge în instanță“, a spus Lucian Prejbeanu, consilierul de imagine al primarului.
Edilul Mihail Genoiu i-a îndemnat însă pe constructori să se apuce de treabă, pentru că sunt suficiente lucrări. „Am primit de la CNSC respingerea tuturor contestațiilor. Firmele mai au zece zile la dispoziție în care se pot adresa Curții de Apel Craiova, dar noi discutăm deja despre posibilitatea de a încheia contractele anterior deciziei lor de a merge mai departe cu contestațiile. Oricum, e aberant ca doi câștigători cărora, ținând cont de bugetul pe care îl avem alocat pentru aceste investiții, le putem da comenzile de așa natură încât nu știm dacă vor putea face față, la câte străzi sunt de modernizat, să piardă timpul cu aceste contestații. Sper să le vină mintea la cap și să nu mai piardă timpul!“, a precizat primarul Craiovei.
Proiectul prevede modernizarea în patru ani a 87 de străzi din Bănie, majoritatea de la periferie, lucrările fiind evaluate după cum urmează: lotul I, cu o valoare estimată de 39.494.708 lei (fără TVA), lotul II – 25.665.540 de lei (fără TVA), lotul III – 10.999.002 lei (fără TVA). Pentru lucrările din acest an, Primăria Craiova a prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2018 suma de 10.914.000 de lei. Mai nou, potrivit viceprimarului Stelian Bărăgan, lista inițială cu cele 87 de străzi a fost suplimentată cu alte 22 de drumuri din oraș care ar avea nevoie de reabilitare și modernizare. În urmă cu două luni, primarul Genoiu dezvăluia și ce artere ar avea prioritate la asfaltare în acest an: Carpenului și Fermierului, cu străzile și aleile adiacente.

Calea Brezei, una dintre străzile deplorabile ale Craiovei, va fi și ea reabilitată (Foto: arhiva GdS)

Străzile propuse pentru reabilitare și modernizare

Lotul I: Aleea 1 și 2 Motru, Topolniței, Plopului, Constanța, Zalău, Mesteacănului, Drumul Fabricii, Corabia, Hârșova, Alunului, Trifoiului, Carpenului, Strungarilor, Cocorului, Leandrului, Bărbătești, Deltei, Alba Iulia, Aleile Izvoru Rece, Botoșani, Cărbunești, Micșunele, Grădinari, Prelungirea Teilor, Pescăruș, Postăvarul, Muntenia, Sinoe, Fermei, Trandafirului, Aleea 1 Maria Rosetti, Vișinului, Răchitei, Căpșunilor, Ion Creangă, Ciocârliei, Arad, Maghiranului, Cujmir, Techirghiol, Fermierului, Anina, Pui de Lei, Iezerului, Babadag, Stejarului, Rășinari, Merișorului, Brașov, Dăbuleni, Aleea I Albinelor.
Lotul II: Vânătorii de Munte, Tisa, Pietrosu, Oltenița, Marinei, Livezi, Infanteriei, Gutuiului, Eroii Sanitari, Dimitrie Cantemir, Costache Negruzzi, Cavaleriei, Balzac, Antiaeriană, Aleile Gheorghe Donici, Porumbului, Măcin, Tulcea, Geniștilor, Mixandrelor, Petrila, Emil Marghitu, Homer, CristianTell, Corcova, Vrancei, Ecoului, Artileriei, Aleile Alexandru cel Bun, Buziaș, Aleea Dunării.
Lotul III: Motru, Calea Brezei, Teilor, Alexandru cel Bun, Ogorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS