6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSpitalul din Târgu Jiu, bun de plată

Spitalul din Târgu Jiu, bun de plată

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu va trebui să plătească în solidar cu medicul ORL Carmen Braia suma de 420.000 de euro pentru moartea unei paciente de 17 ani. Tânăra care se internase pentru a se trata de amigdalită şi-a pierdut viaţa după ce i s-a făcut o injecţie. Cazul de malpraxis petrecut la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu a fost finalizat recent în instanţa de judecată.

Carmen Braia, medic ORL de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova la trei ani de închisoare cu suspendare pentru că o tânără a murit după ce i-a făcut o injecţie. Prin sentinţa care este definitivă, instanţa a obligat-o să plătească daune morale de 420.000 de euro, în solidar însă cu Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. În urma injecţiei, tânăra Raluca Tulic, de 17 ani, a intrat în şoc anafilactic şi a murit, a fost concluzia legiştilor. „Obligă doar inculpata Braia Carmen, în solidar cu partea responsabilă civilmente Spitalul Judeţean de Urgenţă «Tudor Vladimirescu» Târgu Jiu, la plata următoarelor sume: 20.000 de lei, reprezentând prejudiciu material, către părţile civile Tulic Radu şi Tulic Elisabeta; echivalenţa în lei a sumei de 400.000 de euro, cu titlu de daune morale, către părţile civile Tulic Radu şi Tulic Elisabeta; echivalentul în lei al sumei de 10.000 de euro, cu titlu de daune morale, către partea civilă Tulic Ioana, echivalentul în lei al sumei de 10.000 de euro, cu titlu de daune morale, către părţile civile Albici S. Gheorghe şi Tulic Elisabeta, în calitate de moştenitori ai defunctului parte civilă Albici Gh. Sandu. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei care nu contravin prezentei decizii. (…) Definitivă“, se arată în decizia magistraţilor Curţii de Apel Craiova.

Nu mai are voie să profeseze trei ani

De asemenea, potrivit deciziei magistraţilor craioveni, doctoriţei Carmen Braia îi este interzisă practicarea profesiei pentru o perioadă de trei ani. Este de amintit că doctoriţa ORL, Carmen Braia, a fost trimisă în judecată în 2017 pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă, de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu. Fapta s-a produs în 2011. Raluca Tulic a murit în luna august a anului 2011, în timp ce era internată în Secţia ORL a SJU Târgu Jiu, după administrarea unui antibiotic, din cauza unei insuficienţe cardio-respiratorii acute, consecinţă a şocului anafilactic. Fata venise la spital pentru a se trata de amigdalită. Raluca Tulic a decedat la Spitalul din Târgu Jiu la două zile după ce s-a internat cu diagnosticul de amigdalită. Medicii legişti gorjeni au constatat că decesul s-a produs din următoarele cauze: insuficienţă cardio-respiratorie, infarct miocardic şi pancreatită hemoragică necrozantă. Ulterior, Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici“ a stabilit că fata ar fi intrat în şoc anafilactic în urma administrării antibioticului, survenind decesul.

Managerul interimar este şocat

Gigel Capotă, managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, a declarat că a rămas fără replică după ce a aflat de condamnarea doctoriţei. Capotă a spus că se va încerca depunerea unei contestaţii la decizie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere hotărârea plăţii în solidar a sumei de 420.000 de euro. Gigel Capotă a precizat că unitatea medicală nu dispune de o asemenea sumă şi că nu a fost chemat niciodată în instanţa de judecată pe parcursul derulării procesului. De asemenea, directorul unităţii spitaliceşti susţine că Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu avea încheiată asigurare de malpraxis pe numele medicului Carmen Braia. Doctoriţa este încă salariată a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu pe perioadă nedeterminată.

Vor să o suspende din funcţie

Gigel Capotă a precizat că va avea o discuţie cu medicul condamnat pentru a se stabili măsurile care trebuie luate în urma condamnării. Mai întâi, unitatea medicală va aştepta să îi fie comunicat oficial dispozitivul sentinţei: „Noi nu avem prevederi în buget pentru aşa ceva. Cine are atâţia bani? Oricum avea încheiată asigurare de malpraxis. Vom încerca să facem o contestaţie pe partea cu răspunderea şi plata banilor. În momentul de faţă, medicul face numai gărzi la Spitalul Judeţean şi nu mai desfăşoară o altfel de activitate. Dacă este vorba de o interdicţie pe trei ani în desfăşurarea profesiei, vom purta o discuţie pentru că postul va fi blocat în cazul suspendării. Vedem dacă se va trece la încetarea contractului. Căutăm soluţia cea mai bună pentru toată lumea. Oricum, noi nu avem de unde să dăm atâţia bani. Noi căutăm de la o lună la alta soluţii pentru salariile angajaţilor, pentru investiţii şi altele, nici vorbă de astfel de plăţi. Deocamdată, nu avem ce să facem decât să aşteptăm să intrăm în posesia deciziei judecătorilor şi vom lua măsuri“, a spus directorul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS