12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTerenul de lângă un bloc nou din Craiova a luat-o la vale

Terenul de lângă un bloc nou din Craiova a luat-o la vale

Craiovenii care locuiesc în blocul E, de pe strada Deceneu, nr. 58 – 58 A, au simţit, vineri seară, cum le fuge pământul de sub picioare. Ploile care au căzut zilele trecute au provocat o alunecare masivă de teren chiar lângă imobilul lor, un bloc cu 56 de apartamente dat în folosinţă în urmă cu doi ani. Asta pentru că lângă acesta şi-a făcut loc alt dezvoltator imobiliar, care a săpat o groapă imensă pentru a construi un imobil S+D+P+2E, cu destinaţie locuinţe colective şi locuri de parcare, aşa cum se menţionează pe Autorizaţia de construire emisă de Primăria Craiova în 22 ianuarie 2018.
Lucrările au început în luna mai, cu săparea fundaţiei, dar ploaia de vinerea trecută a provocat surparea peretelui gropii aflate chiar lângă blocul de locuinţe. În cădere, pământul a tras după el o balustradă şi o parte din terasa imobilului. Imaginile surprinse de o cameră de luat vederi din zonă arată cum pavajul de pe aleea de lângă bloc se surpă într-o fracţiune de secundă, sub privirile speriate a două femei aflate în apropiere, care fug să nu fie trase în hăul de lângă imobil. „Aleea de lângă bloc, cea care s-a surpat, era închisă pe perioada lucrărilor. Acolo exista o intrare în bloc, dar noi foloseam acum a doua intrare. Luna trecută au început săpăturile şi zona aceea a fost închisă, dar nouă, locatarilor, ni s-a părut tot timpul că e o distanţă prea mică între blocul nostru şi groapa săpată“, a spus o craioveancă din blocul cu pricina. „În momentul în care au început construcţia, noi i-am avertizat pe constructori că solul este nisipos şi există pericol de surpare, dar ne-au tratat cu dezinteres şi au continuat să sape până la limita de proprietate. Groapa s-a adâncit, iar în final vedeţi ce s-a întâmplat“, a spus alt locatar.

Primăria Craiova: Situaţia nu ţine de noi, ci de ISC

Proprietarii de locuinţe din blocul E, de pe strada Deceneu, nr. 58 – 58 A, susţin că au depus o sesizare la Primăria Craiova atunci când s-au trezit cu groapa lângă imobilul lor, dar că autorităţile locale i-au asigurat că lucrarea are toate avizele şi că nu vor fi probleme. După incidentul de vinerea trecută, primăria a verificat din nou lucrarea, dar spune că nu are ce face în cazul de faţă şi că situaţia este de competenţa Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC). „Am fost sesizat de cetăţenii din zonă în legătură cu acea alunecare de teren de pe strada Deceneu. Am trimis Poliţia Locală să verifice, dar situaţia nu ţine de noi. Poliţiştii au verificat proiectul şi dacă se respectă autorizaţia de construire şi totul era în regulă din acest punct de vedere. Partea legată de măsurători şi de consolidare ţine de Inspectoratul de Stat în Construcţii. Cei de acolo trebuie să se pronunţe dacă lucrările respectă normele în vigoare. Am înţeles că luni (astăzi – n.r.) va merge o echipă de la ISC acolo pentru măsurători“, a afirmat, pentru GdS, Stelian Bărăgan, viceprimarul Craiovei.
Dezvoltatorul imobiliar care deţine lucrarea este MBK Dezvolt Imob SRL, firmă reprezentată de Darbi Saedidden (Sad), aşa cum apare pe panoul care semnalează lucrările. „Ceea ce am făcut acolo este conform unui proiect autorizat de primărie, nu am făcut nimic ilegal. Tot ce s-a întâmplat a fost din cauza ploilor“, a susţinut Darbi Sad, potrivit stirileprotv.ro. Dezvoltatorul a mai explicat că era normal să cadă şi terasa, după ce a fugit pământul de sub ea. „Acum dacă a căzut un pic din colţul ăla şi a fugit pământul de sub el, ce să fac. Era normal să cadă, pentru că nu avea nici un sprijin acea terasă. Adâncimea este făcută ca la carte, dar le-am spus vecinilor de acolo că o să refac tot ce s-a întâmplat şi nu îi las în pagubă cu nici un ban“, a mai spus dezvoltatorul imobiliar, conform mediafax.ro.
Marian Apipie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS