6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjS-au deschis bazinele din staţiunea balneoclimaterică de la Săcelu

S-au deschis bazinele din staţiunea balneoclimaterică de la Săcelu

Bazinele din staţiunea balneoclimaterică de la Săcelu, Gorj, au fost deschise la sfârşitul săptămânii trecute. În ciuda faptului că vremea nu a fost foarte bună, sute de persoane au venit la plaja de a bazilele aflate în aer liber din centrul staţiunii. Taxa de intrare este de 13 lei în weekend şi de 10 lei în timpul săptămânii. Pensionarii intră la plajă şi la bazilele cu nămol contra unei taxe de 9 lei. Elevii şi studenţii au, de asemenea, reducere. Dat fiind faptul că Baza de Tratament de la Săcelu şi bazinele în aer liber sunt administrate de Complexul Energetic Oltenia, angajaţii companiei nu vor plăti în acest sezon intrare la plaja din staţiune. Este vorba de peste 13.000 de mineri şi energeticieni. Facilitatea respectivă este prevăzută în contractul colectiv de muncă.

Staţiunea Săcelu este singura de accest profil din judeţul Gorj

Anul acesta Baza de tratament cu bazinele interioare şi hotelul vor rămâne închise pentru a intra într-un program de modenizări. Complexul balnear este compus din: baza de tratament; spaţii cazare în Hotelul Minerul cu o capacitate de 140 de locuri; camere cu două locuri, apartamente cu patru locuri şi grupuri sanitare proprii; spaţiu pentru servirea mesei şi bar; bazine în aer liber; plaja care a beneficiat de investiţii de modernizare în anul 2013, alocate de CE Oltenia, putând oferi un cadru modern și dotările necesare petrecerii unui sejur plăcut: nisip fin, 100 de șezlonguri, umbrele, duşuri, grupuri sanitare noi, punct de prim-ajutor şi o terasă. La Săcelu se tratează afecţiuni ale aparatului locomotor; afecţiuni neurologice periferice; afecţiuni ale sistemului nervos central; ale aparatului respirator; ORL; digestive, hepato-biliare şi renale. Pentru cura internă se foloseşte izvorul „Căciulata“, iar în afecţiunile oftalmologice „Izvorul de Ochi“. Ele sunt situate în albia râului Blahniţa.

Apa bazinelor îşi schimbă culoarea periodic

Un fenomen interesant pe care îl prezintă apa celor patru bazine în aer liber de la Săcelu este culoarea diferită pe care o capată în funcţie de anotimp. Studii de specialitate efectuate în cadrul Institutului de Inframicrobiologie Bucureşti, începând cu anul 1979, au evidenţiat faptul că microorganismele care trăiesc în aceste bazine şi dinamica lor pe parcursul anului sunt principalele cauze care provoacă colorarea diferită a apei. Dintre acestea, bacteriile sulfuroase şi fotosintetizante colorate de obicei în roțu şi verde determină nuanţa predominantă a apei. Culoarea verde-deschisă sau verde-alburiu din bazinul 3 este pusă pe seama proceselor de oxidare pe care le suferă apa de foraj ce pătrunde în bazin. Apa din bazinul 4 poate suferi variaţii bruşte ale culorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS