8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMita bagă în pușcărie o secretară de școală generală

Mita bagă în pușcărie o secretară de școală generală

Fosta secretară a fost acuzată că a cerut și primit bani pentru angajarea unor craioveni
la instituții medicale sau de învățământ din Craiova

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât, vineri, să o condamne la 5 ani şi 8 luni de închisoare pe Daniela Chivu, fosta secretară a Școlii nr. 36 „Gheorghe Bibescu“ din Craiova, acuzată de comiterea infrațiunilor de luare de mită și trafic de influență. În acest dosar, procurorii doljeni au susținut că femeia le-a cerut unor craioveni sume de bani între 1.000 de lei şi 15.000 de euro pentru a le „aranja“ angajarea la diverse instituţii publice, însă aceștia au rămas și fără bani, și fără un loc de muncă.

Cercetările în acest dosar de corupție au fost începute de procurorii doljeni în decembrie 2015, după ce un craiovean s-a plâns ofițerilor Serviciului Județean Anticorupție Dolj că secretara Daniela Chivu, de 48 de ani, i-a cerut 15.000 de euro pentru a-i găsi fiicei sale un loc de muncă. În final, bărbatul i-a dat femeii 7.500 de euro, dar fiica sa a rămas fără serviciu. Ulterior, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au reușit să identifice șapte persoane păgubite în același fel de Daniela Chivu. „În perioada decembrie 2015 – februarie 2016, au fost înregistrate denunţurile mai multor persoane prin care sesizau faptul că, în perioada 2015-2016, C.A., secretară la o școală generală din Craiova, a pretins şi primit sume de bani cuprinse între 1.000 de lei şi 15.000 de euro pentru a le facilita angajarea la diverse instituţii publice din Craiova“, au explicat anchetatorii. Femeia a fost reținută pe 10 februarie 2016, iar a doua zi a fost arestată preventiv printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj. În același dosar a mai fost pusă sub acuzare și craioveanca Emilia Amărăzeanu, de 50 de ani, care este acuzată că i-a dat secretarei Chivu suma de 3.000 de lei drept mită pentru a obține un post de secretară.

15.000 de euro, șpaga pentru un post de ginecolog

În rechizitoriu întocmit, anchetatorii au reținut că, de exemplu, în septembrie 2015, Daniela Chivu i-a cerut unui bărbat suma de 15.000 de euro pentru a o angaja pe fiica acestuia pe un post de ginecolog într-un spital din Craiova. Pentru a pune mâna pe bani, femeia a susținut că lucrează la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj și poate interveni pe lângă directorul unui spital din municipiu. Inițial, cei doi s-au înțeles asupra sumei de 15.000 de euro, din care femeia a primit o primă tranșă de 7.500 de euro. Ulterior, bărbatul a aflat din întâmplare că dăduse banii unei secretare, nicidecum unei angajate a ISJ Dolj. „La circa o săptămână după ce i-a remis suma de 7.500 de euro, persoana vătămată s-a întâlnit cu inculpata în faţa Şcolii nr. 36 Craiova, unde aceasta din urmă îl chemase pentru a-i cere cu împrumut o sumă de bani. Cu această ocazie, cei doi au fost văzuţi de o cunoştinţă comună, care, ulterior, i-a furnizat persoanei vătămate informaţii cu privire la inculpată, în sensul că aceasta lucrează ca secretară în cadrul acestei şcoli şi nicidecum în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, aşa cum aceasta precizase. Această împrejurare i-a ridicat primele semne de întrebare persoanei vătămate întrucât ştia de la soţia sa, care deţinuse anterior o patiserie în curtea acestei unităţi de învăţământ, că secretara acestei şcoli nu este o persoană serioasă, fiind cercetată în mai multe dosare penale“, au reținut anchetatorii. În final, bărbatul a rămas cu banii dați, iar fiica sa fără postul dorit.
Procurorii doljeni au mai stabilit că Daniela Chivu a primit sume de bani de la trei persoane pentru a le angaja pe… același post. Astfel, Daniela Chivu era membră a comisiei de examinare pentru ocuparea prin concurs a unui post de secretar la Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu“ din Craiova, ocazie cu care a cerut și primit de la trei persoane sumele de 2.000, 2.500 și 3.000 de lei pentru a obține acest post.

Cinci ani și opt luni de pușcărie la Tribunalul Dolj

Procurorii doljeni au mai reținut că, pe parcursul cercetărilor, „inculpata Chivu Anca Daniela a avut o atitudine oscilantă şi necooperantă, iniţial rezervându-şi dreptul la tăcere, după care a recunoscut o parte din infracţiunile reţinute în sarcina sa, însă într-o manieră care să-i atenueze răspunderea penală“. În ceea ce o privește pe a doua inculpată din acest dosar, Emilia Amărăzeanu, aceasta a „avut o atitudine sinceră şi cooperantă, recunoscând şi manifestând regret pentru infracţiunea comisă“, după cum au reținut anchetatorii.
Cele două inculpate au fost trimise în judecată în aprilie 2016, dosarul de luare de mită și trafic de influență, respectiv dare de mită, fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj.
Instanța de judecată s-a pronunțat vineri, pe 15 iunie. Daniela Chivu a fost condamnată la cinci ani și opt luni de închisoare cu executare pentru infracțiunile comise, pedeapsă din care se scade perioada petrecută de inculpată în arest preventiv (10 februarie – 26 iulie 2016).
Instanța a mai dispus confiscarea de la inculpată a sumelor de 400 de euro şi 8.500 de lei, dar și obligarea acesteia la achitarea sumei de 7.500 de euro către o parte civilă din dosar. Cealaltă inculpată din acest dosar a fost condamnată la un an și șase luni de închisoare cu suspendare.
Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS