6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMicii agricultori, blocați de birocrație

Micii agricultori, blocați de birocrație

Legumicultorii se împotmolesc atunci când trebuie să depună on-line declarația unică la ANAF. Pentru a depune formularul on-line este nevoie de o adresă de e-mail, precum și un cod cu care să se conecteze pe internet, în Spațiul Privat Virtual. GdS vă arată cum să depuneți declarația unică on-line, chiar dacă nu aveți computer și acces la internet.

Micii agricultori doljeni care datorează statului impozit pe venitul din agricultură se plâng la autorități că nu pot depune în format electronic declarația către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), din cauză că nu au computere și nici conexiuni la internet. „Agricultorii întâmpină probleme în a depune declarația de venit, pe care ANAF ne obligă să o depunem on-line. Dacă își închipuie cineva că toți cei care produc tomate, castraveciori sau ardei au calculatoare și știu să depună un formular on-line se înșală. Ne-au îndrumat către primării să ne ajute cu depunerea, însă pentru fiecare fermier trebuie să mergem la ANAF ca să obținem un cod. Fără acel cod, nici cei de la primărie nu ne pot depune on-line declarația. Cineva parcă le pune bețe-n roate fermierilor!“, a precizat directorul Direcției pentru Agricultură Dolj, Adrian Popa, în cadrul unei întâlniri cu oficiali ai APIA și ai Ministerului Agriculturii, care a avut loc joi, la Craiova.
De anul acesta, șapte formulare ce trebuie depuse la ANAF au fost reunite sub unul singur. Printre persoanele obligate să depună această declarație (avocați, persoane care obțin venituri din profesii liberale, din drepturi de autor, din chirii) se numără și fermierii care trebuie să își declare veniturile din agricultură. Declarația Unică (Formular 212) trebuie depusă până pe 15 iulie la Fisc.

ANAF insistă ca declarațiile să se depună în format electronic

Ministerul Finanțelor intenționează ca anul acesta să se intensifice depunerea on-line a formularului 212, și doar în cazuri excepționale să se mai depună pe format de hârtie, la ghișeu. Intenția Finanțelor este aceea ca de anul viitor toată lumea să depună declarațiile doar în format electronic. Către acest viitor apropiat sunt îndreptați și fermierii.
ANAF susține că le-a transmis câte un plic la domiciliu, tuturor celor care ar avea obligația de a depune declarația unică și nu s-au înscris până acum în Spațiul Privat Virtual (SPV), pe site-ul ANAF. Acel plic ar conține codul cu care să se conecteze la SPV și să depună declarația în format electronic. Deținearea acelui cod de către fermieri nu rezolvă problema calculatoarelor lipsă și a adreselor de e-mail valide. Cei care nu au primit acasă plicul de la ANAF trebuie să afle acel număr/cod de la unitățile ANAF din teritoriu.

Cum se depune declarația unică on-line, fără drumuri la ANAF

Conform unui ordin comun al ANAF și MAI, persoanele care nu au acasă computer și acces la internet se pot duce la primăria comunei de care aparțin, iar funcționarii de acolo sunt obligați să îi ajute pe fermieri și să le depună on-line declarația unică. Chiar dacă fermierii merg la primărie pentru a fi sprijiniți în transmiterea declarației în format electronic, tot au nevoie de acel cod unic de la ANAF, care poate fi găsit pe alte documente administrative transmise de ANAF către acea persoană sau direct la unitățile ANAF de care aparțin.
Pentru a evita deplasarea fermierilor la unitățile Fiscului, agricultorii pot afla acel cod contactând telefonic organul fiscal de care aparțin, respectiv administrațiile fiscale din Băilești, Calafat, Segarcea, Filiași, Bechet și Craiova (în municipiu sunt arondate mai multe comune din jurul Craiovei) și încercând să obțină telefonic acel cod. Funcționarii primăriei îi pot sprijini pe oameni și cu acele telefoane la unitățile teritoriale ale ANAF.
Odată obținut acel cod cu ajutorul căruia se validează înscrierea fermierului – persoană fizică- în Spațiul Privat Virtual, agricultorul și orice altă persoană obligată să depună declarația unică o poate depune on-line în fiecare an, fără să mai fie nevoie să facă drumuri la ANAF.

Ce avantaje au cei care depun declarația on-line

Potrivit modificărilor legislative în vigoare, persoanele care depun declarația unică în format electronic anul acesta vor beneficia de o reducere de 5% a impozitului datorat statului. De asemenea, cei care își plătesc anul acesta impozitele până pe 15 decembrie vor beneficia de încă o reducere de 5% din sumele datorate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS